ПереможціРезультати

Найкраща світлина Хмельницької області — Княжпільський заказник

Заказник «Княжпільський», © Олег Шмигель, CC-BY-SA 3.0
Заказник «Княжпільський», © Олег Шмигель, CC-BY-SA 3.0

У Хмельницькій області найкращою світлиною журі визнало фото заказника «Княжпільський» Олега Шмигеля.

«Княжпільський» — ландшафтний заказник загальнодержавного значення, розташований між селами Княжполем і Гелетиною Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (Подільське лісництво, кв. 7-25).

Утворений у 1983 році на площі 310 га, в 1990 році територія заказника розширена до 821 га. Перебуває у віданні ДП «Кам’янець-Подільський лісгосп».

Охороняються мальовнича ділянка Товтр на берегах і межиріччі Тернави та Гниловідки, вкрита типовими подільськими дібровами. В окремих місцях є виходи на поверхню вапнякових порід і скель.

Особливу цінність становлять численні вікові дерева дуба, бука, ясена, клена, липи, береки (реліктовий вид). У трав’яному покриві зростають кадило мелісолисте, первоцвіт високий, аконіт Бессера, а також рідкісні види: любка зеленоцвіта, коручка морозникоподібна, лілія лісова, підсніжник звичайний, занесені до Червоної книги України.

Багатий тваринний світ. Тут водяться: лисиця, борсук, дика свиня, куниця лісова, зозуля, трапляється також полоз лісовий, занесений до Червоної книги України.

Використано матеріали зі статті Княжпільський заказник у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *