ПереможціРезультати

Найкраще фото Дніпропетровщини

Скелі МОДРу, © Сергій Рижков, CC-BY-SA 3.0
Скелі МОДРу, © Сергій Рижков, CC-BY-SA 3.0

Найкращою фотографією Дніпропетровської області стала світлина Сергія Рижкова «Скелі МОДРу».

Скелі МОДРу — геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, розташована в Центрально-Міському районі Кривого Рогу, в житловому масиві МОДР (названий на честь Міжнародної організації допомоги революціонерам).

Площа — 62 га. Являє собою групу скель на схилі долини річки Інгульця, які є фрагментом розрізу Криворізько-Кременчуцької провінції Українського кристалічного щита. До території пам’ятки відносяться природні відслонення правого і лівого берегів річки Інгулець разом зі штучними оголеннями порід у затоплених дореволюційних залізорудних кар’єрах і в прорізі шосейної дороги, що з’єднує старий центр міста із селищем колишнього рудника імені МОДРу.

На лівому березі Інгульця, починаючи від затоплених кар’єрів біля колишнього профілакторію «Каскад» до повороту річки біля селища Весела Дача, ці оголення постають розрізненими великими і дрібними скелями і «гривками» завдовжки від 6 до 200 м і заввишки від 2 до 27 м. На правому березі Інгульця таких скель і «гривок» значно менше. Вік верхньої вікової межі порід, визнаний як 2050 млн. років. Абсолютна висота — 50 м.

Використано матеріали зі статті Скелі МОДРу у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *