Анонси

Номінація «Освітлинимо безсвітлинні»

У 2015 році було оголошено в рамках конкурсу номінацію «Освітлинимо безсвітлинні». Завдяки їй до Вікісховища було завантажено фотографії 704 об’єктів, які раніше були «безсвітлинні» у вікіпроектахЦього року номінація «Освітлинимо безсвітлинні» знову у нашому конкурсі!

Necu004-236x300Із понад 8 тисяч природоохоронних об’єктів, які є в Україні, широкому загалу відомі далеко не всі. Є популярні об’єкти, переважно заповідники та національні парки, також відомі більшість парків пам’яток садово-паркового мистецтва, дендропарків та ботанічних садів. Парк «Софіївка», Долина нарцисів, Ботанічний сад імені Гришка — ці заповідні території відомі всім, і навіть не треба уточнювати, де вони розташовані. Їх дуже часто фотографують, тож і у Вікіпедії світлини звідти є.

Натомість маловідомі широкому загалу заказники та пам’ятки природи фотографують набагато рідше, відповідно, світлини цих об’єктів відсутні в Вікіпедії. Про існування деяких об’єктів вже забули навіть їхні землекористувачі, що й казати про туристів!

Саме тому, Національний екологічний центр України знову організовує спеціальну номінацію «Освітлинимо безсвітлинні» в межах української частини конкурсу «Вікі любить Землю» і нагородять її переможця спеціальним призом. Переможе учасник, який подасть на конкурс фотографії для найбільшої кількості об’єктів ПЗФ, які раніше не мали фотографій у Вікісховищі.

Ми сподіваємося, що мандрівні фотографи, яким подобається мандрувати маловідомими і малолюдними місцинами і які готові їхати по кадри будь-куди, візьмуть участь у конкурсі і в цій номінацій зокрема. Завдяки минулорічній номінації, тепер знайти неосвітлені заповідні куточки стало важче. Втім, лишається їх ще чимало. У конкурсних списках об’єктів у Вікіпедії одразу видно, які з них мають фотографії, а які ні. Щоб не було сумнівів, керуйтеся саме списками: навіть якщо фотографія об’єкта є у Вікісховищі, але не вставлена у конкурсний список, вважатиметься, що він «безсвітлинний».

Принагідно, просимо учасників конкурсу не забувати фіксувати пошкодження обстежених ними заповідних територій і об’єктів, а також інші порушення, виявлені на їх території.

Олексій Василюк, НЕЦУ

4 thoughts on “Номінація «Освітлинимо безсвітлинні»

  • Сповіщення: Результати номінації «Освітлинимо безсвітлинні» | Вікі любить Землю

  • Макс Короненко

    Чи є спосіб сформувати список безсвітлинних статей?

    Відповідь
  • Вітаю. Що до мандруючих фотографів та готовіх їхати будь-куди за кадрами. Два роки тому. Виділивши час, та відвідавши села в районі мого міста з метою зробити фото “неосітлених” пам’ятників історії, архітектури та культури, зустрівся з прикрістью. Частина знімків була видалена з Вікімедії та братських ресурсів на підставі чинного законодавства. Добре що природних пам’яток це не стосується 🙂

    Відповідь
  • Олександр

    Доброго дня! Хочу написати про маловідомий водоспад Кізя (Чернівецька обл.) Внаслідок масового вирубання лісів (особливо за останні два роки), струмки, які живили його водою, майже всі пересохли і від колись повноводного насиченого водоспаду залишилась “рожки да ножки”. Відео водоспаду – https://youtu.be/vqAbo0Sba2I
    Фото – http://www.panoramio.com/photo/129638406

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *