Переможці

Найкраще фото Донецької області — з Кальміуського заповідника

Літо вже майже завершується, але наша робота ще триває. Починаємо публікацію світлин-переможців нашого весняного фотоконкурсу.

Балка Хан-Тарама
Балка Хан-Тарама (Кальміуський заповідник) © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 4.0
Найкращим фото природної пам’ятки в Донецькій області журі визнало фотографію балки Хан-Тарама на світанку, автор — Віталій Башкатов, який також переміг в цій номінації у 2014 році.

Балка Хан-Тарама розташована біля села Гранітне Волноваського району Донецької області. ЇЇ схилами розкидані скали та каміння — відшарування гранітів, що піднімаються у вигляді стовпів та пласких гранітних брил, рясно вкриті мохами та лишайниками. Граніти вражають своїми формами, що нагадують лісових звірів. Уздовж балки тече потічок, що впадає у річку Кальміус.

Ця територія входить до відділення Українського степового природного заповідника «Кальміуське», заснованого 2008 року. Назва заповідника походить від назви основного водотоку району його розташування — річки Кальміус. Основна частина відділення розташована між селами Староласпа та Гранітне. Загальна площа заповідника складає 579,6 га.

На території заповідника зростають лучно-степові, степові, петрофітні степові, лучно-болотні та водні види. У флористичний список входять полин, шавлія, ранник, тюльпан гранітний. Уздовж річки росте очерет і водні трави. Багато рослин занесені до Червоної книги України.

Внаслідок російської збройної агресії на сході України, заповідник опинився у зоні бойових дій, територія постраждала від обстрілів. Зараз «Кальміуське» все ще перебуває в зоні конфлікту, село Гранітне — безпосередньо на лінії фронту.

Нагадаємо також переможців номінації «Найкраще фото Донецької області» попередніх років:

Білокузьминівські стовпи, © Konstantin Brizhnichenko, CC-BY-SA 4.0
Крейдяні Білокузьминівські скелі, © Костянтин Брижниченко, CC-BY-SA 4.0. Переможець 2015 року.
Ранкова палітра (Зуївський ландшафтний парк), © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 3.0
Ранкова палітра (Зуївський ландшафтний парк), © Віталій Башкатов, CC-BY-SA 3.0 Переможець 2014 року
Скелеподібне оголення верхньої крейди (геологічна пам'ятка природи), © Balkhovitin, CC-BY-SA 3.0
Скелеподібне оголення верхньої крейди (геологічна пам’ятка природи) © Дмитро Балховітін, CC-BY-SA 3.0. 3-є місце серед найкращих світлин конкурсу та відповідно найкраща світлина Донецької області у 2013 році.

Див. також: фото Кальміуського заповідника у Вікісховищі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *