Переможці

Панорами нацпарків стали найкращими фото Чернігівщини та Тернопільщини

DesnaMezin1
Десна у Мезинському нацпарку. © Аліна Іносова, CC-BY-SA 4.0
Найкращим фото Чернігівщини стала світлина Аліни Іносової, на якій зображено берег Десни у Мезинському національному природному парку.

Парк було створено у 2006 році на базі ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Рихлівська Дача» , ландшафтних заказників місцевого значення «Мезинська Швейцарія», «Урочище Криничне», «Жуків яр», «Зміївщина», «Свердловський», ботанічного заказника «Дубравка», лісового заказника «Вишенська дача».  Отже, до складу Мезинського НПП увійшло 8 існуючих природно-заповідних об’єктів, які мають статус заказників.

Територія Мезинського національного природного парку охоплює 17 населених пунктів, всі з яких – села. Лісистість території парку становить 43 %, під луками зайнято — 16 %, болотами 2 %, водами — біля 4 % території. Вододільні простори розорані і зайняті сільськогосподарськими угіддями, частка яких становить близько 35 % території парку.

Тваринний світ Мезинського НПП відзначається цінністю та видовим різноманіттям, про що свідчить виявлення близько 2200 видів, з них 85 занесено до Червоної книги України (2009). На території парку зростає 652 види рослин.

Дністровський каньйон. Панорама
Дністровський каньйон. Панорама. © Зисько Сергій, ліцензія CC-BY-SA-4.0
У Тернопільській області найкращою визнано світлину із дністровським меандром на території НПП «Дністровський каньйон».

Дністровський каньйон — найбільший каньйон в Україні та один з найбільших у Європі. Він простягнувся на 250 км, утворюючи кілька десятків річкових вигінів. Тут протікає одна з найкрасивіших річок Європи, друга за величиною в Україні — річка Дністер.

Дністровський каньйон найцінніший передусім своїми скельними відслоненнями. Ці так звані стінки — пам’ятки природи, подібних яким у світі дуже мало. Більшість із них віднесені до заповідної зони Парку.

На території Парку (або поруч з ним) відомо близько 50 великих і малих печер. На схилах каньйону виходять потужні джерела чистої води, що живлять струмки.

Круті скелясті або заліснені береги та мальовничі острови є місцем зростання великої кількості рідкісних рослин. На річкових схилах збереглася реліктова лісова, наскельна та лучно-степова рослинність. Багато видів рідкісних та цінних рослин перебувають під охороною.

Використано матеріали зі статті Мезинський національний парк та Національний природний парк «Дністровський каньйон» у Вікіпедії.

  • Див. також: найкраще фото Чернігівської області  у 2014 р., найкращі фото Тернопільської області  у 2014 р., 2015 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *