ПереможціРезультати

Представники фауни — на найкращих фото областей

Представляємо ще трьох переможців фотоконкурсу «Вікі любить Землю 2016». На найкращих світлинах Київської, Сумської та Луганської  областей зображено представників фауни заповідних об’єктів цих регіонів.

Зимородок1
Рибалочка у Чернинському заказниику, Київська область © Ілля Смик, CC-BY-SA 4.0
На Київщині перемогло фото блакитного рибалочки у Чернинському заказнику. Рибалочка — дрібний птах родини рибалочкових, дещо більший від горобця. Населяє узбережжя водойм, гніздиться у норах по схилах круч та в дуплах дерев. Живиться дрібною рибою і комахами. В Україні гніздовий, перелітний та рідкісний зимуючий вид. Охороняється Бернською конвенцією про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

Чернинський заказник — об’єкт природоохоронного фонду Київської області, ландшафтний заказник місцевого значення, що розташований на теренах Вищедубечанської сільської ради і Сувидської сільської ради Вишгородського району. Створений у 2010 році в основному для збереження орнітологічного комплексу лісово-болотяного масиву.

Гадюка у Національному парку Деснянсько-Старогутський, Сумська область ©Sokolenko13, CC-BY-SA 4.0
«Гадюка була сфотографована в лісі на відкритому місці біля бази НПП в селі Стара Гута», — повідомляє опис до фото-переможця у Сумській області.  Гадюка звичайна справді є відомим представником плазунів у Національному природному парку «Деснянсько-Старогутський».  Парк цей, розташований в долині річки Десни, і його було створено у 1999 році з метою збереження, відтворення та раціонального використання ландшафтів Лівобережного Полісся з типовими та унікальними природними комплексами.

Бабак. Донцівський заказник
Бабак у Донцівському заказнику. © PhotoDocumentalist, CC-BY-SA 4.0
На найкращій конкурсній світлині Луганської області (а їх надійшло зовсім небагато) — тварина-символ краю — бабак, що був сфотографований у Донцівському заказнику Новопсковського району області у 2012 році.

Заказник було оголошено у тому ж 2012 році, його площа  — 298,8955 га. У ньому можна бачити типовий степовий ландшафт — схили правого берега річки Кам’янки (притока Айдару), вкриті степовою рослинністю. Місцями схили високі, стрімкі, стіноподібні, заввишки 40 — 50 м, порізані великою кількістю глибоких яруг та улоговин стоку, де відслонюється крейда. Територія заказника є цінним осередком степового біорізноманіття. Статті про заказни у Вікіпедії ще не створено.

Нагадаємо переможців цих областей минулих років: у 2014 році у Київській області перемогло фото регіонального ландшафтного парку «Трахтемирів», у 2015 році — парку «Олександрія», у Сумській області журі визнало в ті роки найкращими фото Тростянецького парку та Сеймського регіонального ландшафтного парку, у Луганській — Еремурусового схилу та Волнухинського заказника.

Використано матеріали зі статей у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *