Переможці

Джарилгач переміг на Херсонщині

Dzharylhach 002
Острів Джарилгач, Херсонська область © Yunyk, CC-BY-SA 4.0
Зафіксовано зі 186.612 метрів над рівнем моря, повідомляють метадані до фото, що має найбільший рейтинг журі серед світлин з Херсонської області. Саме таким мереживом виглядає з височини острів Джарилгач, а точніше його фрагмент зі сторони однойменної затоки, зроблений у травні за допомогою безпілотного літального апарату.

Острів розташований у Каркінітській затоці Чорного моря, відділений від узбережжя материка Джарилгацькою затокою. На острові знаходиться велика кількість водойм — лиманних озер (у тому числі пересихаючих та затоплюваних морем), їх близько 200. Більшість із них солоні, лише деякі прісні.

Національний природний парк тут створено у 2009 році з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів північного Причорномор’я.

Флора парку включає близько 500 видів вищих спорових і судинних рослин. Острів є домом для таких червонокнижних рослини, як ковила днiпровська, меч-трава болотяна та золотоборідник цикадовий.

Фауна риб Чорного моря сформована з елементів різного походження і нараховує майже 80 видів. Також на території парку перебувають більше десятка видів крабів, більшість з яких мешкає в мілководній прибережній зоні серед заростей. Серед мешканців моря варто відзначити кам’яну та трав’яну креветки та два десятки видiв крабiв. Часто можна побачити навіть дельфiна бiлобокого, чорноморську афалiну, а також морську свиню.

Живий світ острова складають олені, лані, муфлони, дикі кабани, зайці земляний та сірий, лисиці, вони можуть переходити на острів по кризі чи по косі. Окрім цього, Джарилгач – місце гніздування перелітних птахів – лебедів, качок, гусей тощо – в зимові сезони їх тут збирається понад 150 тисяч.

Цюрупинський сосновий бір навесні, © Сак Анастасія, CC-BY-SA 4.0
Цюрупинський сосновий бір навесні, © Сак Анастасія, CC-BY-SA 4.0.  Найкраще фото області у 2015 році.
Плямисті олені в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», © Павло Чегорка, CC-BY-SA 3.0
Плямисті олені в біосферному заповіднику «Асканія-Нова», © Павло Чегорка, CC-BY-SA 3.0. Найкраще фото області у 2014 році.

Використано інформацію зі статтей Джарилгач, Джарилгацький національний природний парк у Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *