Новини / News

«Вікі любить Землю» у світі. Конкурс уже триває

30 країн зголосилися провести фотоконкурс у 2021 році. Нові учасники ще можуть приєднуватися, адже зголошення триває.

1 травня розпочалася низка локальних змагань «Вікі любить Землю» — найбільшого  міжнародного фотоконкурсу, присвяченого пам’яткам природи. Зокрема змагання триває до кінця травня чи довше в Австралії, Азербайджані, Німеччині, Індонезії, Кенії, Філіппінах, Швеції, Тайвані, Тунісі, ОЕА, Руанді. 15 травня змагання розпочнеться в Танзанії. У низці інших країн конкурс запланований на червень чи липень. Переглянути повний перелік країн-учасниць та дати проведення локальних конкурсів можна на сторінці у Вікісховищі.

Взяти участь у локальних конкурсах можна незалежно від країни проживання. Наприклад, громадяни України можуть подавати власні фото з поїздок у Туніс, Хорватію чи Білорусь. Так у 2020 році роботи українського фотографа Сергія Зиська, який неодноразово перемагав в українській частині «Вікі любить Землю», увійшли також у топ-10 конкурсу в Хорватії.

Ол Дойньо Ленгай, діючий вулкан у Танзанії.
Світлина посіла 11 місце на міжнародному етапі «Вікі любить Землю» 2020.
Фото користувача Daniel Msirikale, CC BY-SA 4.0

Переможні фото кожного з локальних конкурсів змагатимуться на міжнародному етапі. Цього року міжнародне журі обиратиме переможні світлини у двох категоріях — краєвиди (сюди ж входять окремі дерева–пам’ятки природи) і макрофото (тварин, рослин, грибів). У кожній категорії буде відібрано до 10 фото. На локальному рівні перемогу можуть здобути до 15 знімків, при цьому в кожній категорії має бути не більше 10 переможних робіт. Також організатори локальних конкурсів можуть не розділяти переможні фото за категоріями і/чи можуть подавати на міжнародний етап меншу кількість робіт (наприклад, 10).   

Сіроголові шпаки (Sturnus malabaricus) на кораловому дереві (Erythrina variegata) у Національному парку Сатчарі, Бангладеш. Головний переможець міжнародного етапу «Вікі любить Землю» у 2020 році.
Фото користувача Touhid biplob, CC BY-SA 4.0

Переможці міжнародного етапу змагання отримають сертифікати інтернет-магазинів. Для переможців локальних змагань також зазвичай передбачені призи; їхній розмір залежить від конкретного конкурсу. Дізнатися про них можна в правилах місцевих конкурсів.

Українська частина конкурсу цього року пройде з 1 по 30 червня. Оновлені правила участі ми опублікуємо вже незабаром.  

Зголошення організаторів локальних конкурсів ще триває, тож перелік учасників може поповнитися новими країнами і регіонами. Стежити за новинами від міжнародної команди конкурсу можна у блозі, Фейсбуці, Інстаграмі та Твітері.

Вперше «Вікі любить Землю» організували волонтери в Україні у 2013 році. З наступного року конкурс став міжнародним. За вісім років проведення конкурсу понад 66 тисяч учасників і учасниць завантажили у Вікісховище понад 700 тисяч світлин заповідної природи у різноманітних частинах планети.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *