МіжнароднеНовини / NewsПереможці

Зустрічайте переможців міжнародного конкурсу «Вікі любить Землю» 2021!

Уже відомі результати міжнародної частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021. Цьогоріч до 15 найкращих у світі фотографій увійшла одна світлина з України. Зустрічайте найкращі фотографії заповідних територій та їх авторів у цій статті.

«Вікі любить Землю» — найбільший у світі фотоконкурс на тему природної спадщини. Уперше він був проведений 2013 року в Україні. У 2014 році проєкт став міжнародним, до нього долучилися 15 країн. Цьогоріч міжнародний конкурс проходив восьмий рік поспіль, у ньому взяли участь 34 країни та території. 

З 1 травня по 31 серпня 2021 року в межах фотоконкурсу «Вікі любить Землю» до Вікісховища було завантажено понад 64 тисячі фотографій пам’яток природи від понад 4300 людей. 

Місцеві команди організаторів провели відбір фотографій у кожній з країн та територій і надіслали для участі у міжнародній частині фотоконкурсу по 15 світлин: 10 пейзажних та 5 макрофотографій. Про 15 українських світлин, які потрапили до міжнародної частини фотоконкурсу, читайте за посиланням. 

Команда журі міжнародного конкурсу із 390 фотографій, які стали найкращими в своїх країнах, відібрала 15 найкращих — міжнародних переможців  «Вікі любить Землю» 2021.  

Пейзажні світлини

Перше місце. Фото: Luis Afonso, CC BY-SA 4.0

Світлина, яка зайняла перше місце в категорії «Пейзаж», відображає дивовижне узбережжя Атлантичного океану в природному парку Сінтра-Кашкайш у Португалії. Це один із 13 природних парків Португалії; він займає площу у приблизно 145 квадратних кілометрів. Парк містить гірський хребет Серра-де-Сінтра, але простягається аж до узбережжя та Кабо-да-Рока, найзахіднішої точки континентальної Європи.

Друге місце. Фото: Dario.brollo, CC BY-SA 4.0

Друге місце займає ландшафт парку Агріколо Юд Мілано поблизу Розате, Італія. «Пейзаж і дерева південного агропарку, все ще оповитий ранковим туманом незабаром після сходу сонця, ніби майже випливають з води», — розказав про свою світлину автор. 

Третє місце. Фото: Nojos88, CC BY-SA 4.0

Захопливий вид на озеро Стимфалія в Греції. Автор зробив цю світлину його під час ранкової прогулянки на човні. Озеро Стимфалія є домівкою для великої кількості видів птахів, таких як орли, чаплі, гірки, ібіси, куріпки та крячки.

Четверте місце. Фото: Engin Tavlı, CC BY-SA 4.0

Автор сфотографував таємничий вид на середньовічний замок Зілкале, розташований в «Долині Шторму» у Понтійських горах і є однією з найважливіших історичних споруд у районі Чамлихемшин провінції Різе, Туреччина. 

П’яте місце. Фото: Adyagustian, CC BY-SA 4.0

Гора Мерапі розташована на кордоні Центральної Яви та регіону Джокьякарта в Індонезії. Вона має висоту 2930 метрів, а активність вулкану відбувається уже понад рік. Виверження лави може траплятися до кількох десятків разів на день!

 Макрофотографії

Перше місце. Фото: Мария Обидина, CC BY-SA 4.0

На першому місці серед мікрофотографій — зображення деревного равлика на кульбабі в лісі у Ленінградській області Росії. Аня Стрелец, одна з членів міжнародного журі, зазначила, що це «одна з її улюблених фотографій через чіткі кольори, мотив і деталі».

Друге місце. Фото: Domzjuniorwildlife, CC BY-SA 4.0

Ця барвиста світлина передає нам дивовижні деталі буроголого сонячного птаха в природному парку Мапава на Філіппінах. Автор розповідає: «У горах зазвичай можна побачити бурогорих сонячних птахів, які харчуються нектаром. Самці мають такі чудові кольори, які дійсно привертають увагу, особливо в його барвистому середовищі проживання, оточеному квітами».

Третє місце. Фото: RafaelMenegucci, CC BY-SA 4.0 

Ця товстоголова змія була спіймана державному парку Серра-ду-Мар, Бразилія. Товстоголова змія (Dipsas) — змія від малих і середніх розмірів, часто не довша за 60 см. Вона зустрічається на великій території від південної Мексики до Центральної та Південної Америки.

Четверте місце. Фото: Andrea Fabiani Ph, CC BY-SA 4.0

Ця фотографія є чудовим зображенням виду павуків Carrhotus xanthogramma. ЇЇ було зроблено в природному заповіднику Аккеріно Кантагалло в провінції Прато, Італія. Ці теплолюбні павуки віддають перевагу сонячним, теплим середовищам і в основному їх можна зустріти на кущах, на стовбурах дерев і чагарниках.

П’яте місце. Фото: Mildeep, CC BY-SA 4.0

Жук-листоїд (Aulacophora indica), що визирає з отвору у листі дерева Alnus nepalensis, був знайдений в національному парку Читван, Непал. Автор розповів, що дорослі листоїди коли їдять роблять отвори на листках рослин-господарів.

Шосте місце. Фото: Володимир Бурдяк, CC BY-SA 4.0

Фото з України, яке увійшло до рейтингу найкращих світлин міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021. На ньому зображені три самки оленя у Національному природному парку Кременецькі гори на Тернопільщині.

Автор фотографії Володимир Бурдяк розповів про історію цієї створення світлини: «Це фото я зробив у січні. Пам’ятаю, був морозний ранок і на дорогу, по якій влітку їздять лісники, вийшли три олениці, ніби завмерли, коли на них присвітило сонце. Я встиг зробити декілька кадрів, і вони пішли далі у глиб лісу».

Сьоме місце. Фото: Mildeep, CC BY-SA 4.0

Це фото походить з національного парку Чітван у Непалі. На ньому зображені представники виду Ploceus philippinus, відомі своїми витончено сплетеними гніздами. Птахи плетуть ці гнізда з довгих смужок рисового листя, грубих трав і довгих смужок, вирваних з пальмових листків.

Восьме місце. Фото: Mildeep, CC BY-SA 4.0

Дикий голуб, який летить під час дощового дня, був сфотографований у Непалі в національному парку Чітван, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Біля підніжжя Гімалаїв Чітван є одним з небагатьох збережених залишків регіону Терай, який раніше простягався над передгір’ями Індії та Непалу. Він має особливо багату флору і фауну.

Дев’яте місце. Фото: Stephan Sprinz, CC BY-SA 4.0

На цій фотографії ми бачимо дивовижні кольори та деталі трав’яної жаби. Світлина була зроблена у природному парку «Пфальцський ліс». Він розташований на півдні землі Рейнланд-Пфальц у Німеччині та межує з Францією. 

Десяте місце. Фото: Srivath, CC BY-SA 4.0

Цьогоріч Об’єднані Арабські Емірати вперше взяли участь у ВЛЗ і їхнє фото потрапило до списку переможців! Рожевий фламінго був сфотографований в польоті в заповіднику дикої природи Рас-Аль-Кор. Розташований в Дубаї, він є однією з небагатьох міських заповідних територій у світі.

Ми вітаємо всіх переможців, зокрема — українця Володимира Бурдяка, чиє фото зайняло призове місце у міжнародній частині фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021!

  • Використано фрагменти тексту: Анастасія Петрова, CC BY-SA 4.0 (посилання на оригінал). Переклад — Віталій Петрушко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *