Вікіпедійне

Як додати світлину з конкурсу «Вікі любить Землю» до статті у Вікіпедії?

Вікіпедія — це найбільша база знань українською мовою, зокрема на природничу тематику. Утім, чимало статей про природозахисні території України не мають ілюстрацій.

Фотоконкурс «Вікі любить Землю» має на меті покращити цю ситуацію. Запрошуємо долучитися до ілюстрування статей у Вікіпедії вашими світлинами, завантаженими для участі у фотоконкурсі «Вікі любить Землю» 2023.

Як ілюструвати статтю у Вікіпедії?

Крок 1. Знаходимо статтю

Знайти статтю про природну пам’ятку, фотографії якої ви завантажили на конкурс, можна зі списку пам’яток. У другому стовпчику зліва вказана назва природної пам’ятки — клацніть на цю назву, щоб перейти на статтю.

Якщо назва відображена чорним чи червоним кольором, то статті про цю пам’ятку ще не існує, або ж сам список не вікіфікований та не має посилань на статті. 

Відкривши статтю — перш за все перегляньте, чи немає там подібних до вашої світлини фотографій, якими вже проілюстровано статтю. Додавайте до статті лише ті світлини, які демонструють з нового ракурсу ландшафт заповідної території чи представників місцевої флори й фауни. 

Крок 2. Відкриваємо вікно редагування

Перейшовши до статті, натисніть у верхньому правому куті екрану кнопку «Редагувати».

Відкриється візуальний редактор (якщо ви не поставили в налаштуваннях відкривати редактор коду). У меню редактора з випадного списку «Вставити» обираємо пункт «Зображення та мультимедіа».

Крок 3. Обираємо фото

Вкажіть у пошуку назву фото, яке ви хочете додати до статті. Після цього виберіть серед запропонованих за результатами пошуку світлин потрібну, натиснувши на неї.

У вікні, що з’явиться, натисніть на кнопку «Використати це зображення».

Крок 4. Додаємо опис зображення

Напишіть короткий опис фотографії (вкажіть що на ній зображено, з якого місця та коли вона зроблена) і натисніть «Вставити».

Крок 5. Публікуємо фото

Щоб завершити редагування — натисніть кнопку «Опублікувати зміни», додайте короткий опис змін і натисніть «Зберегти зміни».

Де знайти назву фото?

Список завантажених вами фотографій можна знайти на Вікісховищі. У верхньому правому куті сторінки натисніть на «Завантаження».

Відкриється список завантажених вами фотографій хронологічному порядку завантаження (найновіші зверху, найстаріші знизу). Виділіть і скопіюйте назву потрібної вам фотографії.

Запрошуємо також переглянути відеоінструкцію з додавання зображень до статей Вікіпедії та ознайомитися із нашою брошурою «Ілюструємо Вікіпедію».


Як ілюструвати елемент у Вікіданих?

Ця інструкція створена громадською організацією «Вікімедіа Україна» для Місячника ілюстрування української природи 2022

Автор: Антон Процюк

Крок 1: Перейдіть на потрібний елемент Вікіданих

Крок 2: Переконайтеся, що ви увійшли у свій обліковий запис на Вікіданих

+ за бажання перемкніть інтерфейс на українську мову.

Крок 3: Прокрутіть донизу розділу «Твердження» і натисніть кнопку «Додати твердження»

Крок 4: У полі «Властивість» оберіть «Зображення»

Система запропонує його автоматично, або ж повніть вводити слово «зображення» в пошуку.

Крок 5: Введіть назву файлу, який хочете додати

Крок 6: Не забудьте натиснути кнопку «Опублікувати»

Вітаємо! Редагування зроблене. Тепер фото відображається у статті Вікіпедії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *