АнонсиНовини / News

Не світлинами єдиними: долучайтеся до спеціальної номінації «Відео» 

«Відео» — спеціальна номінація української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю». Цьогоріч вона проходить втретє. Її мета — зібрати під вільною ліцензією якомога більше якісних відеороликів заповідного фонду України.

Ірдинське болото з неба та човна. Відео: Андрій Чуяшенко, CC BY-SA 4.0

У 2021 році учасники та учасниці спецномінації «Відео» завантажили 44 відеороботи. Перше місце посіла робота Андрія Чуяшенка, на якій зображене Ірдинське болото — гідрологічний заказник місцевого значення на Черкащині.

«Для ілюстрування статей у Вікіпедії можна використовувати не лише фотографії, але й відео. Вони допомагають продемонструвати обʼєкт у динаміці, а також додають “ефекту присутності” для читачів. Для наповнення енциклопедії якісними відеороликами української природи ми й заснували цю спеціальну номінацію у 2020 році», — зазначив Антон Процюк, член організаційного комітету конкурсу «Вікі любить Землю».

Як взяти участь

Відео можна вантажити безпосередньо зі списків пам’яток. Для цього знайдіть у списках рядок із об’єктом, зображеним на відео. У колонці «фото» натисніть на посилання «[Завантажити фото]» або «Завантажити ще фото».

Після завантаження відеофайл автоматично братиме участь у спеціальній номінації «Відео».

Вимоги до відео

Роботи, які ви подаєте на конкурс, обов’язково мають бути власного авторства, містити ідентифікатор об’єкта (ID), географічні координати та відповідати регламенту конкурсу

Участь у конкурсі можуть брати лише відео, що були зняті до 23 лютого 2022 року (включно).

  • Формат: Theora чи Webm, роздільність файлу — не менше 720 пікселів за меншою стороною (наприклад, 1280х720). Про конвертацію відео читайте тут.
  • Рухи мають бути повільними, щоб можна було зосередитися на деталях зображення. Для цього можна використовувати штатив чи стабілізатор.
  • Зображення повинне мати помірну насиченість.
  • Відеозапис має бути зроблений в межах однієї місцевості, не «колажем» різних віддалених один від одного об’єктів.
  • Відеозапис повинен мати зрозумілу описову назву, бажано українською або англійською мовою.
  • Обробка у відеоредакторах дозволяється, але помірна.
  • Аудіо: можна подавати без звуку. Якщо звук на фоні є, то бажано, щоб він перебував на однаковому рівні протягом усього відео. Різкі гучні сторонні шуми не бажані. Якщо ви щось розповідаєте, рекомендуємо додати субтитри. Можна використовувати або власне виконання музики (що написана й виконується вами), або взяти аудіо під вільною ліцензією. Використовувати чужу музику без вільної ліцензії — заборонено.

Чим більше відео відповідає цим вимогам, тим більше шансів у нього на перемогу.

За результатами фотоконкурсу окреме журі обере найкращі відеороботи з-поміж поданих на спецномінацію. Також організаційний комітет відзначить одного або кількох учасників за найбільшу кількість завантажених відеоробіт.

Автори та авторки трьох найкращих відео отримають цінні призи та сувеніри від організаторів конкурсу — громадської організації «Вікімедіа Україна».

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *