ПереможціРезультатиСтатистика

Переможці номінації «Відео» у 2021 році

Цьогоріч в рамках української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» вдруге проходила спецномінація «Відео». У ній взяли участь п’ять учасників та учасниць, які завантажили 44 відеороботи. Сьогодні розповідаємо про найкращі відео, подані на конкурс цього року.

Ілюструвати статті у Вікіпедії можна не лише світлинами, але й відеороликами. Саме відео дають читачам ефект присутності та можливість побачити об’єкт, про який вони читають, у динаміці.

Тому у межах цьогорічного конкурсу «Вікі любить Землю», який проходив протягом червня, ми запрошували учасників та учасниць подавати не лише фотографії, а й відеоролики пам’яток природи.

Усі 44 відео, подані на конкурс, надійшло на розгляд експертного журі, яке обрало найкращі. До журі увійшли: 

  1. Марія Максименкова — спеціалістка з Digital комунікацій Всесвітнього фонду природи WWF-Україна
  2. Сергій Марков — головний фахівець науково-проєктного центру, дослідник і фотограф дикої природи
  3. Сергій Гладкевич — незалежний експерт дикої природи, фотограф-натураліст, журналіст
  4. Микола Скиданюк — еколог, керівник молодіжної громадсько-екологічної організації «Наш дім – Манява»

За результатами їхніх оцінок, визначено чотири найкращі відеороботи — одна зайняла перше місце, а три інших — друге. Перше місце зайняло відео Андрія Чуяшенка, а друге місце розділили роботи Сергія Ковальова та Андрія Чуяшенка.
Автори найкращих відео отримають цінні призи та сувеніри від ГО «Вікімедіа Україна», а учасник, який зайняв перше місце, додатково отримає монопод Manfrotto MMCOMPACTADV-BK від партнера номінації — українського представництва компанії Manfrotto.

Перше місце

Ірдинське болото з неба та човна. Відео: Андрій Чуяшенко, CC BY-SA 4.0

Перше місце зайняло відео, зняте на Ірдинському болоті — гідрологічному заказнику місцевого значення на Черкащині. Його автор — фотограф Андрій Чуяшенко, який вперше долучився до конкурсу минулого року, здобувши перемогу за найкраще фото Черкаської області і посів призове місце у спецномінації «Аерофото».

Цьогоріч його фото, зроблене на озері Аршиця, стало найкращим у Івано-Франківській області у межах конкурсу.

Друге місце

Друге місце за результатами оцінювання журі зайняли аж три відео, авторства Сергія Ковальова та Андрія Чуяшенка.

Голосієвський ліс. Відео: Сергій Ковальов, CC BY-SA 4.0

Це відео було зняте у Національному природному парку «Голосіївський», який знаходиться на території міста Київ. Він був створений у 2007 році з метою збереження, відтворення та раціонального використання природи Лісостепу та Київського Полісся.

Голосіївський парк складений кількома територіально роз’єднаними лісовими масивами. Основну площу парку займають ліси — понад 90 % території.

Олені. Відео: Андрій Чуяшенко, CC BY-SA 4.0

Джарилгацький національний природний парк, на території якого було зроблено відео, — природоохоронна територія, яка охоплює острів Джарилгач Херсонської області, акваторію Джарилгацької затоки, та берегову смугу між населеними пунктами Скадовськ та Лазурне.

На ньому відео зафіксовані мешканці острова Джарилгач — самці та самиці виду лань європейська (Dama dama), які є частиною родини оленевих. 

Пейзажі піщаного масиву. Відео: Сергій Ковальов, CC BY-SA 4.0

Олешківські піски — один з найбільших піщаних масивів у Європі, розташований на території Херсонщини. На його території існує однойменний національний природний парк, заснований у 2010 році.

Олешківські піски є унікальною для України територією. Незважаючи на те, що їх часто називають пустелею, Олешківські піски можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок тут нагрівається до 70 градусів, і гарячі вертикальні потоки розганяють дощові хмари, через те опади тут трапляються рідко. Попри це, тваринний світ парку є надзвичайно різноманітним.

Відзнака за кількість

Цьогоріч участь у номінації взяли п’ять конкурсантів та конкурсанток, які завантажили 44 файли. З них 38 відеороликів завантажив один учасник — Сергій Ковальов. Саме  він є переможцем спецномінації за кількісним показником.

«Я займаюсь фотографією більше 10 років, відеозйомкою 5 років. Перший раз брав участь у ВЛЗ 2020 року, коли переміг у двох номінаціях за кількісний та якісний внесок.

Останнім часом помітив, що в Україні знімають дуже мало наукових, освітніх відео з дикої природи та заповідного фонду, особливо для вільного поширення. Тому вирішив приділяти більше уваги у вільний час цій темі. Одним з майданчиків для  поширення відео обрав Вікіпедію» — розповів про свою участь у фотоконкурсі Сергій Ковальов.

Усі подані відео можна знайти за посиланням.

Вітаємо переможців спецномінації та дякуємо усім учасникам за надіслані відеороботи! Ваші роботи стануть цінним джерелом інформації про природний світ України для читачів Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *