ПереможціРезультатиСтатистика

Мальовничі скелі та пагорби: найкращі фото Закарпаття, Херсонщини, Луганщини, Вінниччини та Криму

Сьогодні представляємо нову серію світлин, які отримали найвищі бали від журі конкурсу «Вікі любить Землю 2021» у своєму регіоні. Вони представляють Закарпатську, Херсонську, Луганську, Вінницьку області та АР Крим.

Найкраще фото АР Крим

Скелі Демерджі освітлені вечірнім сонцем. Автор: Віталій Попков, CC BY-SA 4.0

Демерджі-яйла — гірський масив на території АР Крим. Назва походить від кримськотатарського слова «demirci» — коваль. У Середньовіччі греки називали гору Фуна — «паруюча».

«Крим приваблював багатьох фотографів, я не був винятком. До 2014 року восени Крим для мене ставав своєрідною фотографічною “Меккою”. Я закоханий в осінню палітру цього чудового краю.

Це фото зроблено на горі Демерджі. Я використав не традиційний ракурс в сторону Алушти, а в протилежний бік. Невеличка скеля в вечірньому освітленні дала цікавий і виразний ефект проекції. Експерти фотоконкурсу це оцінили, що означає — мої творчі пошуки виявилися вдалими», — зазначив автор світлини Віталій Попков.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 134 світлин 33 природно-заповідних об’єктів АР Крим. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує майже 198 позицій, за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 167 із них. 

Найкраще фото Луганської області

Новобіла. Автор: Андрій Шейко, CC BY-SA 4.0

Новобіла — пам’ятка природи місцевого значення на Луганщині. Вона розташована на крейдяних відслоненнях правого берега річки Білої і представлена різноманітною флорою.

Автор світлини Андрій Шейко розповів про історію її створення: «На фото — одне з багатьох цікавих і мальовничих місць нашого Новопсковського (наразі Старобільського) району Луганської області. Величні крейдяні пагорби, помережані ярами, які навесні і влітку вкриваються чудовим духмяним килимом із трав і квітів. Багато з рослин, що тут ростуть, є рідкісними і занесеними до Червоної книги.

З пагорбів відкриваються мальовничі краєвиди на навколишні села, поля, діброви. Ми сім’єю любимо мандрувати такими місцями. Під час однієї з таких мандрівок і було зроблене це фото. Крейдяні гори мають свою особливу ауру, не дарма Святогірська лавра побудована на крейдяній горі. В таких місцях можна побачити природу України у всій її чарівній красі».

На цьогорічний конкурс учасники подали 225 світлин 39 природних територій Луганської області. За всі роки конкурсу вдалося отримати фото 120 об’єктів ПЗФ із 207, що внесені до державного реєстру.

Найкраще фото Вінницької області

Схилами Дністра. Автор: Тарас Золотавін, CC BY-SA 4.0

Нагорянський ботанічний заказник місцевого значення на Вінниччині був створений у 2009 році. Саме на його території було створено переможну світлину Вінницької області.

Тарас Золотавін, автор фотографії, розповів про історію створення цієї світлини та те, що його надихає: «За фахом я — географ. Скільки себе пам’ятаю, завжди прагнув щось досліджувати, шукати нове, цікаве і невідоме. Подорожі якраз і стали тим тригером, що задовольняє цю потребу. Суміжне хобі, від якого я теж отримую величезне задоволення — мобільна фотографія. Природа, пейзажі, люди, архітектура… Інколи з однієї поїздки чи навіть — банальної прогулянки залишається не одна сотня світлин.

Це фото було зроблене навесні 2021 року в місці, звідки я родом — с. Нагоряни у Вінницькій області. З дитинства пам’ятаю ті весняні пейзажі з горицвітами і сон-травою на південних схилах Дністра, з яких відкриваються неймовірні пейзажі на сусідню Молдову. Горицвіти — наче маленькі сонця. Перші проміння весни і передвісники пробудження всього живого. Побачити все це на фото і бути в безпосередньому контакті — то абсолютно різні відчуття».

У Вінницькій області за час проведення конкурсу учасники завантажили понад 654 світлин з 239 природно-заповідних об’єктів; 84 з них були проілюстровані вперше. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 431 позицію, за всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» вдалося сфотографувати 76% із них — 330 об’єктів. 

Найкраще фото Закарпатської області

Шипіт восени. Автор: Катерина Поліщук, CC BY-SA 4.0

Шипот — водоспад при підніжжі гори Гемби в Українських Карпатах. Він розташований у неглибокій ущелині річки Пилипець. Найбільш повноводним він є навесні під час танення снігу на схилах гори Гемби.

Цього року учасники фотоконкурсу завантажили 257 фото з 60 об’єктів ПЗФ Закарпатської області. Загалом за дев’ять років конкурсу вдалося зібрати світлини 197 із 473 природних парків, заказників, заповідників та інших природних територій, що перебувають під охороною держави. Значна частина (59%) об’єктів ПЗФ області усе ще не представлені у Вікіпедії власними фото.

Найкраще фото Херсонської області

Життя на краю. Автор: Bodydock, CC BY-SA 4.0

Заказник «Станіславський» розташований на узбережжі та прилеглій акваторії Дніпровського лиману. Він поєднує у собі степові ділянки і мальовничі крутосхили Херсонщини.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 476 світлин 25 об’єктів Херсонської області; 5 з них були сфотографовані вперше. За дев’ять років конкурсу учасники завантажили фото зі 77 територій природно-заповідного фонду Херсонщини, що становить 91% від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 84.  

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *