ПереможціРезультатиСтатистика

З висоти пташиного польоту: найкращі фото Черкащини, Чернігівщини, Рівненщини, Львівщини та Запоріжжя

Представляємо ще п’ять фото, що перемогли в номінації «Найкраща світлина області». Вони були зроблені у Черкаській, Чернігівській, Рівненській, Львівській та Запорізькій областях.

Найкраще фото Черкаської області

Гідрологічний заказник Ірдинське болото. Автор: Андрій Чуяшенко, CC BY-SA 4.0

Ірдинське болото — гідрологічний заказник місцевого значення в Черкаському і Смілянському районах Черкаської області, розташований на однойменному болотному масиві площею 857,5 га. Рослинність представлена вільхою чорною, березою повислою, чагарниками верб з болотяним різнотрав’ям.

«Ірдинь для мене є місцем, що не перестає дивувати, воно настільки живе, цікаве й незвичне, а головне — зовсім не в’яжеться з картиною, що розуміється під словом “болото”. Тут дуже легко зрозуміти наскільки мало знаєш про природу і як багато ще чекає попереду» — розповів автор світлни Андрій Чуяшенко

Фото Андрія Чуяшенка з цієї місцини стає переможцем вдруге, серія фото не залишилась непоміченою і минулого року; одне з них також стало найкращим у номінації минулого року, а за серію автор отримав відзнаку у спецномінації «Найкраще аерофото 2020». Цьогоріч його фото також стало найкращим у Івано-Франківській області. 

У Черкаській області за 9 років конкурсу було сфотографовано 57% природно-заповідного фонду, а цього року — завантажено 472 фото 111 об’єктів, 28 з яких сфотографовано вперше. 

Найкраще фото Рівненської області

Прип’ять-Стохід на світанку. Автор: Аня Палюх, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Для Рівненської області перемогла панорама ландшафтного парку «Прип’ять-Стохід» у Зарічненському районі Рівненської області, зроблена з коптера.

Парк існує з 1995 року, на його території є 10 населених пунктів. Тут трапляються рослини, занесені до Червоної книги України: зозулині черевички звичайні, росичка середня, щитолисник звичайний, баранець звичайний, плаун колючий, вовчі ягоди пахучі, горіх водяний плаваючий. Тваринний світ парку орієнтовно оцінюється понад 500 видами, в тому числі 219 видів хребетних.

«Одне з моїх улюблених місць спокою — це Прип’ять-Стохід. Для себе відкрила його минулого року: затишний і мальовничий куточок природи з мінімальною кількістю людей! І вже другий рік поспіль, влітку, беремо байдарку, ночуємо у наметах й мандруємо меандрами Прип’яті і Стоходу. А найгарніше меандри виглядають на світанку з висоти», — поділилася авторка світлини Аня Палюх.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 249 світлин 80 об’єктів Рівненської області; 13 з них були сфотографовані вперше. Таким чином 154 з 319 пам’яток природи Рівненщини були сфотографовані за всі роки української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю». 

Найкраще фото Львівської області

Зимове з висоти. Автор: Аня Палюх, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Львівської області ще однією перемогою Анни Палюх у конкурсі. Заповідник «Розточчя», заснований у 1984 році, розташований у Яворівському районі Львівської області. Площа території понад 2 тисяч га. У 2017 році ділянка заповідника площею понад 300 га була включена до світової спадщини ЮНЕСКО. 

«Минулого року моя світлина з цього заповідника теж перемогла у Львівській області, а приблизно у ту ж саму пору року (взимку) ми приїхали погуляти по лісу. Так-так, виявляється наші зимові озера можуть бути неймовірно гарними, й не потрібно їхати на інший кінець світу. 

Коли показувала фото друзям, то спершу всі запитували, що ж це таке під мікроскопом. Але це фото з висоти квадрокоптера, і з землі ці дивні візерунки не помітні» — розповіла про цю світлину Аня Палюх.

У Львівській області за час проведення конкурсу учасники завантажили понад 738 світлин з 150 природно-заповідних об’єктів; 14 з них були проілюстровані вперше. Загалом список пам’яток природи Львівщини нараховує 396 позицій, за всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» вдалося сфотографувати 291 із них. 

Найкраще фото Запорізької області

Оголовок Бердянської коси. Автор: Максим Білокопитов, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

На фото — Оголовок Бердянської коси — ландшафтний заказник місцевого значення, оголовок Бердянської коси з прилеглою акваторією Бердянської затоки площею 221 га, охоронний статус отриманий у 1998 році.

«Я дуже люблю це місце — край Бердянської коси. З дитинства, ось уже понад 25 років, я щороку приїжджаю на “далеку косу”, щоб насолодитися величезними та абсолютно порожніми пляжами, видами відкритого моря та прозорої води. Тут завжди спокійно. Для мене це місце — де можна поміркувати і трохи “відірватися” від швидкого темпу міського життя», — розповів автор світлини Максим Білокопитов.

Запорізька область має один з найбільших показників сфотографованості об’єктів, що є у конкурсному списку області — 83% (293 з 349 територій ПЗФ). Цьогоріч учасниками фотоконкурсу було завантажено 1392 світлин з 185 об’єктів природно-заповідного фонду.

Найкраще фото Чернігівської області

Міжрічинський регіональний ландшафтний парк. Автор: Lisova Sofi, CC BY-SA 4.0

Lisova Sofi повернулась до участі в конкурсі через три роки після своєї дебютної участі у 2017 році, і цього разу отримує відзнаку у номінації «Найкраща світлина Чернігівської області». 

Це Міжрічинський регіональний ландшафтний парк — найбільший регіональний ландшафтний парк в Україні, розташований у південно-західній частині Чернігівської області, в Козелецькому та Чернігівському районах, у межиріччі Дніпра й Десни, звідки назва парку. Загальна протяжність меж РЛП «Міжрічинський» становить близько 240 км. Фото з парку ставало найкращим також у 2017 та 2018 роках. 

Чернігівська область посідає останнє місце серед усіх регіонів за показником освітлиненості від час «Вікі любить Землю». Лише 31% територій природно-заповідного фонду сфотографували учасники конкурсу, це 212 з 678 усіх об’єктів регіону. Хоча є чим і втішатися: з 55 об’єктів фото, яких завантажили для конкурсу цього року, 24 були сфотографовані для вікіпроєктів вперше.

Всі ці фото також брали участь у спеціальних номінаціях «Найкраща аерофотозйомка» та/або «Найкраще фото водно-болотного угіддя». Отже, не виключно, що деякі з них ще потраплять до списків переможців цих номінацій. Вітаємо усіх переможців обласної номінації! 

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *