Новини / News

З висоти пташиного польоту: найкращі фото Львівської, Черкаської, Сумської і Запорізької областей

Представляємо ще чотири світлини —  усі зроблені з повітря, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2020».

Найкраще фото Львівської області

У Львівській області найкращим став знімок, зроблений над заповідником «Розточчя». Вперше переможна світлина Львівщини зроблена на території іншої пам’ятки, у попередніх роках першість потійно утримував НПП «Сколівські Бескиди». 

Авторка фото Анна Палюх брала участь у конкурсі вперше. Свою роботу вона назвала «Зима проти осені» (Winter vs Autumn). 

«Захоплююсь нашою планетою трішки з висоти вже близько трьох років, і намагаюсь нічого не планувати. Ось тоді природа та краєвиди вражають, адже з висоти можна побачити часом неймовірні речі. Люблю Розточчя, і кожен раз відкриваю для себе там щось нове. Під час різної погоди, часу доби та сезону все буде виглядати зовсім інакше. Одного осінньо-зимового дня здіймаю дрон, а там величезні «сніжинки» — Вау! І з землі їх не було видно взагалі», — розповіла Анна.

Заповідник «Розточчя». Автор: Анна Палюх, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Заповідник «Розточчя», заснований у 1984 році, розташований у Яворівському районі Львівської області. Площа території понад 2 тисяч га, протяжність з півночі на південь — 8 км, із заходу на схід — 12 км. У 2017 році ділянка заповідника площею понад 300 га була включена до світової спадщини ЮНЕСКО. 

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 600 світлин 117 природно-заповідних об’єктів Львівської області. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує майже 400 позицій, за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 71% із них. 

Найкраще фото Черкаської області

Аерофото гідрологічного заказника Ірдинське болото стало найкращим у Черкаській області. Його автор — користувач Андрій Чуяшенко, який також вперше долучився до конкурсу. 

Гідрологічний заказник Ірдинське болото. Автор: Андрій Чуяшенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«З Ірдинем пов’язана історія мого рідного міста, тому давно бажав пересвідчитись, що саме ховається за легендами. Зимова розвідка тільки посилила давню домовленість з друзями, що треба вирушити у водну подорож, адже це місце найцікавіше дивитись саме з води. На берег ми вийшли тільки на обід, тож майже всі фотографії зроблені саме з човна, і для мене це був перший запуск дрона в таких умовах.

Після першого ж повороту, коли ми випливли з очеретяного тунелю, мене вразили крихітні «острівці». На одному з них відпочивала черепаха, на іншому було покинуте гніздо, часто на них зустрічались дерева. Самі ж острівці групувались у непрохідні хащі, формуючи маршрут з безліччю поворотів, хоча з повітря лабіринт лягав у геть інший малюнок», — розповів Андрій Чуяшенко.

Ірдинське болото — гідрологічний заказник місцевого значення в Черкаському і Смілянському районах Черкаської області, розташований на однойменному болотному масиві площею 857,5 га. Рослинність представлена вільхою чорною, березою повислою, чагарниками верб з болотяним різнотрав’ям.

На знімках учасників «Вікі любить Землю» представлено половину заповідних територій Черкащини — 339 із 641. Цього року на конкурс надійшло понад 600 світлин, що зображають 85 об’єктів природно-заповідного фонду області.

Найкраще фото Сумської області

У Сумській області журі найвище оцінило фото озера Журавлиного. Денис Юрченко, якому належить робота, також є новачком серед конкурсантів й завантажив лише дві фотографії. Інше фото цієї пам’ятки перемагало в конкурсі у 2017 році.

Озеро Журавлине. Автор: Денис Юрченко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«Біля цього озера у бабусі була дача, вона про нього і розповіла. Також пошукав інформацію в інтернеті, і дізнався, що воно утворено після падіння уламка метеорита, а острів по центру виріс на втонулій торфорізній машині. Аерознімка в інтернеті не було, а саме з висоти озеро розкриває всю свою красу. Складність зйомки полягала в тому, що над озером є низхідні потоки повітря, оскільки воно розташоване в лісі. Ці потоки двічі намагалися втопити мій коптер. Тому над ним потрібно літати акуратно, не спускаючись низько до води», — розповів автор фото.

Озеро Журавлине розташоване в межах Сумського району Сумської області, на північний схід від села Стінка. Посеред озера розташований острів, порослий вільхою та березою, довкола озера — переважно сосновий ліс.

Із майже 300 об’єктів природно-заповідного фонду Сумщини завдяки учасникам конкурсу знімки є у 167. Цього року кількість завантажених світлин для області була найбільшою за всі роки «Вікі любить Землю» —  674, що представляють 131 пам’ятку природи. 

Найкраще фото Запорізької області

Вигляд згори на Обитічну косу переміг у Запорізькій області. Світлину зробив Анатолій Волков, чиє фото заповідника «Кам’яна Могила» було визнано найкращим у цій номінації у 2017 році. Тоді воно також увійшло до топ-10 конкурсу загалом. 

Обитічна Коса. Автор: Анатолій Волков, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«Навесні 2019 року ми з друзями подорожували Запорізькою областю та фотографували найбільш знакові об’єкти для майбутнього туристичного путівника. Звісно, ми не оминули увагою Обитічну косу. Вирушаючи фотографувати об’єкти природно-заповідного фонду, важливо вирішити логістичні питання — дізнатись за стан дороги, наявність автозаправок, місць для стоянки та інше. Зйомка велась з квадрокоптеру. Це обумовлює певні питання, які теж варто вирішити заздалегідь. По-перше, дізнатись чи не входить об’єкт до територій, що заборонені для польотів. По-друге, чи не потурбує такий вид зйомки місцеву фауну. Обитічна коса — це територія гніздування рідкісних птахів, тому слід обережно ставитись до польотів над затоками та не лякати птахів», — розповів Анатолій.

Обитічна Коса — ландшафтний заказник загальнодержавного значення, заснований у 1980 році. Розташований у Приморському районі Запорізької області, на південний захід від міста Приморська. Площа природоохоронної території 8863 га. 

Флора заказника налічує близько 500 видів судинних рослин, з них понад 20 ендеміків (волошка одеська, ситник Фоміна, люцерна Котова тощо). Серед представників тваринного світу — 14 видів ссавців і близько 100 видів птахів. Між косою та острівцями — нерестилища цінних видів морських риб. Місце гніздування птахів і відпочинку під час сезонних міграцій.

Цього року Запорізька область має найбільше серед усіх регіонів завантажених світлин — 2649, на яких зображено 179 пам’яток природи. Усього ж у переліку заповідних територій області 349 позицій, з них за всі роки «Вікі любить Землю» учасники сфотографували 226.

Всі фото також брали участь у спецномінації «Найкраще аерофото», результати якої оголосимо незабаром.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *