Новини / NewsРезультатиСтатистика

Повноводні річки України: найкращі фото Буковини, Донеччини, Хмельниччини, Харківщини, Полтавщини та Кіровоградщини

Пропонуємо до вашої уваги чудові фотографії річок з різних регіонів України: Чернівецької, Донецької, Хмельницької, Харківської, Полтавської та Кіровоградської областей. Вони взяли участь в українській частині міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021 та були визнані експертним журі найкращими у своїх регіонах.

Найкраще фото Чернівецької області

Живописний ранок на Дністрі. Автор: Сергій Нестерчук, CC BY-SA 4.0

Дністер — третя за довжиною річка в межах України та дев’ята в Європі. Ця річка починається з невеликого карпатського джерела, а полишаючи гірські межі — перетворюється на могутній водний потік, який рухається теренами України та  Молдови, впадаючи у Чорне море.

На фото зображено відтинок цієї річки, який протікає територією Буковини. Окрім самої річки, на світлині зображені Шишкові горби, які мають форму конусів зі скельними утвореннями з висотою 5—35 м.

Автор фото Сергій Нестерчук, який цьогоріч вдруге взяв участь у конкурсі, розповів про історію створення світлини: «Це фото було зроблене весняного ранку в мальовничому місці на Дністрі. Цього ранку небо було захмарене. Я думав, що цікавого кадру вже не вдасться зробити. Однак, на кілька хвилин хмари подекуди розшарувались, створивши таке цікаве і фактурне небо з різноманітними кольоровими відтінками. Цей кадр став для мене одним з найкращих з тієї поїздки на Дністер».

У Чернівецькій області за час проведення конкурсу учасники завантажили 106 світлин з 14 природно-заповідних об’єктів. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 333 позиції, за всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» вдалося сфотографувати 159 із них. 

Найкраще фото Донецької області

Заповідник Крейдова флора. Автор: Леонід Довгий, CC BY-SA 4.0

Заповідник «Крейдова флора», зображений на світлині, розташований на правому крутому березі річки Сіверський Донець. Він був створений у 1988 році. Особливістю цього заповідника є сильно пересічена місцевість і велика кількість крейдових схилів, розрізаних ярами, що спадають до річки. 

Сіверський Донець — головна водна артерія східної частини України і найбільша притока Дону. Вона протікає Харківською, Донецькою і Луганською областями України.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 470 світлин 58 природно-заповідних об’єктів Донецької області. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує майже 178 позицій, за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 102 із них. 

Найкраще фото Кіровоградської області

Вечірні тихі витоки Інгула. Автор: Павло Мокрицький, CC BY-SA 4.0

Інгул — найбільша притока Південного Бугу, річка на території Кіровоградської та Миколаївської областей. «Витоки ріки Інгул» — ландшафтний заказник, створений у 1992 році з метою збереження мальовничої ділянки балки з джерелами, які дають початок річці Інгул.

«Взагалі річки для мене мають велике значення — велосипедом я цілеспрямовано відвідав багато витоків річок: Південний Буг, Дністер, Горинь, Случ, Уж, Уборть і Тетерів. У день, коли я зробив це фото, дуже хотів заночувати на витоках Інгула. Перед цим я відвідав витоки його молодшого братика — Інгульця, які є просто заболоченим ярком. Після приїзду до Інгула я вирішив ночувати на пагорбі через масштабний краєвид. Власне ця панорама і була зроблена за десяток метрів від мого намету. Зроблена не зовсім з розрахунком перемоги в ВЛЗ, а як переможний фініш чергового дня мандрівки Кіровоградщиною» — розповів автор світлини Павло Мокрицький.

У Кіровоградській області за час проведення конкурсу учасники завантажили понад 242 світлин з 55 природно-заповідних об’єктів; 24 з них були проілюстровані вперше. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 224 позицій, за всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» вдалося сфотографувати 45% із них — 101 об’єкт. 

Найкраще фото Хмельницької області

Осінній Дністер. Автор: Сергій Нестерчук, CC BY-SA 4.0

На переможній світлині з Хмельницької області ми знову бачимо Дністер — третю за довжиною річку України, яка окрім Буковини та Хмельниччини також протікає територією Одеської, Вінницької та Львівської областей.

Фото було зроблене на території Наддністрянського заказника — мальовничого природного комплексу на лівому березі Дністра.

«Ця світлина зроблена осіннім ранком на мальовничих схилах Дністра. Був сильний туман. Спочатку туман був дуже густим та високим, але коли вийшло сонце – він почав опускатися і перетікати між скелями. Це видовище мене дуже захопило в той момент. Теплі кольори сонячного світла в поєднанні з прохолодними тонами неба та скель, а також таємничість туману утворили цей мальовничий сюжет», — розповів автор Сергій Нестерчук.

На цьогорічний конкурс учасники подали 298 світлин 95 природних територій Хмельницької області. За всі роки конкурсу вдалося отримати фото 345 об’єктів ПЗФ із 521, що внесені до державного реєстру.

Найкраще фото Харківської області

Погляд на р. Сіверський Донець з гори Козача. Автор: Graamax, CC BY-SA 4.0

Гора Козача розташована у Гомільшанських лісах — національному природному парку, створеному у 2004 році, з метою збереження та відтворення унікальних природних комплексів долини річки Сіверський Донець.

На думку автора світлини, ця гора — один з найвідоміших оглядових майданчиків у Гомільшанському лісі та Зміїївському районі.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 767 світлин 33 об’єктів Харківської області; 5 з них були сфотографовані вперше. За дев’ять років конкурсу учасники завантажили фото зі 94 територій природно-заповідного фонду Харківщини, що становить 38% від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 246.  

Найкраще фото Полтавської області

Дощі. Автор: D.a.filin, CC BY-SA 4.0

Фото було зроблено у ландшафтному заказнику «Гора Пивиха». Це підвищення утворилося внаслідок дії льодовика дніпровського зледеніння. Воно розташоване на лівому березі Дніпра, неподалік від південної околиці смт Градизьк.

Цього року учасники фотоконкурсу завантажили 342 фото з 33 об’єктів ПЗФ Полтавської області. Загалом за дев’ять років конкурсу вдалося зібрати світлини 215 із 396 природних парків, заказників, заповідників та інших природних територій, що перебувають під охороною держави. Значна частина (46%) об’єктів ПЗФ області усе ще не представлені у Вікіпедії власними фото.

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *