ПереможціРезультатиСтатистика

Надзвичайні озера та водойми: найкращі фото Одещини, Івано-Франківщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Київщини та Волині

Зустрічайте світлини надзвичайних озер та водойм, які перемогли у обласній спецномінації української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021. Вони представляють Одеську, Івано-Франківську, Дніпропетровську, Миколаївську, Київську та Волинську області.

Найкраще фото Миколаївської області

Петропавлівський каньйон. Автор: Олександр Мальон, CC BY-SA 4.0

Зображений на світлині Петропавлівський каньйон розташований у національному природному парку «Бузький Гард». Він знаходиться в долині річки Південний Буг.

«У своїх подорожах більший наголос роблю на архітектурні пам’ятки та спадщину, але при нагоді охоче фотографую природу, мальовничі куточки України. Фото зроблене у вересні 2020 року під час мандрівки каньйонами НПП “Бузький Гард”. В той день ми оглянули багато унікальних природних ландшафтів, дуже зачарувало поєднання скель, степової рослинності та осінніх кольорів. Петропавлівський каньйон запам’ятався дивовижними формами гранітних валунів, доволі крутими стежками, що ведуть до самої ріки Мертвовод. Місце не таке популярне, порівнюючи з сусіднім Актовським каньйоном, однак має свою неповторність та певний затишок. Коли дивлюся на фото, одразу згадую чистоту та прохолоду ріки, адже незважаючи на осінь, день був спекотний» — поділився спогадами автор світлини Олександр Мальон.  

У Миколаївській області за час проведення конкурсу учасники завантажили понад 206 світлин з 26 природно-заповідних об’єктів. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 146 позицій, за всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» вдалося сфотографувати 50% із них — 73 об’єкти. 

Найкраще фото Волинської області

Озерця. Автор: Вячеслав Галєвський, CC BY-SA 4.0

Озерця — гідрологічний заказник місцевого значення на Волині. Він був заснований у 1993 році для охорони та збереження у природному стані озер льодовикового походження: Велика Близна та Мала Близна.

«Ще багато об’єктів Волині не мають світлин у Вікіпедії, зокрема до цього конкурсу жодної не було в гідрологічного заказника “Озерця” у колишньому Ратнівському районі (тепер Ковельському). Заказник розташований поблизу села Язавні, куди я приїхав автобусом, а тоді пішки дійшов до озера Велика Близня. Світлина зроблена на іншому, меншому за розміром озері Мала Близня, розташованому неподалік. Його цікавою особливістю є те, що воно використовується як пожежна водойма для набору води в автоцистерни. Також між озерами є місця для відпочинку, влаштовані лісниками. 

У травні вода в озерах була прохолодною, а влітку, припускаю, це доволі популярне місце для купання. Ця світлина символічна тим, що це багатий рослинний і тваринний світ Волині, який потрібно зберегти, та її “сині очі” — озера» — зазначив автор світлини Вячеслав Галєвський.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 470 світлин 70 природно-заповідних об’єктів Волинської області. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує майже 395 позицій, за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 251 із них. 

Найкраще фото Київської області

Калинове. Автор: Сергій Венцеславський, CC BY-SA 4.0

Урочище Калинове — ландшафтний заказник місцевого значення на Київщині, створений у 1994 році. Урочище Калинове утворене великою балкою на дні якої проходить яр, по центру балки у заглибині утворилось озеро. 

«З сім’єю багато подорожуємо Україною, тому участь в конкурсах від “Вікімедіа Україна” є приємним доповненням до подорожей. Дорогою на оглядовий майданчик над Дніпром біля села Халеп’я через урочище стало цікаво, як виглядає це озеро з висоти пташиного польоту. Був здивований формою озера та тим, як у ньому відбилися хмари» — розповів автор світлини Сергій Венцеславський.

У Київській області за час проведення конкурсу учасники завантажили понад 501 світлин з 86 природно-заповідних об’єктів. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 244 позиції, за всі роки конкурсу вдалося сфотографувати 194 об’єкти. 

Найкраще фото Івано-Франківської області

Озеро Аршиця. Автор: Андрій Чуяшенко, CC BY-SA 4.0

Аршиця — заповідне урочище у Карпатах в масиві Ґорґани, створене у 1979 році з метою збереження високогірних пралісів. Автор світлини — фотограф Андрій Чуяшенко, який вперше долучився до конкурсу минулого року і тоді одразу ж здобув перемогу за найкраще фото Черкаської області і посів призове місце у спецномінації «Аерофото».

«Хребет Аршиця це стрімкі схили з казковими стежками, що виводять до прихованих високогірних озер Західних Ґорґан. Та подорож була саме до цих озер – Росохан, Аршиця та Синевир» — розповів автор фотографії Андрій Чуяшенко.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 202 світлин 30 об’єктів Івано-Франківської області. За дев’ять років конкурсу учасники завантажили фото зі 188 територій природно-заповідного фонду Івано-Франківщини, що становить 33% від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 561.  

Найкраще фото Одеської області

Вершина водосховища Сасик. Автор: Максим Яковлєв, CC BY-SA 4.0

Найкращу світлину Одеської області було зроблено над лиманом Сасик, або Кундук, який знаходиться на північно-західному узбережжі Чорного моря, поблизу гирла Дунаю. Автор світлини бере участь в конкурсі уже не вперше; у 2015 році він вже здобував перемогу за найкраще фото у цій області.

Цього року учасники фотоконкурсу завантажили 370 фото з 112 об’єктів ПЗФ Одеської області. Загалом за дев’ять років конкурсу вдалося зібрати світлини 124 із 126 природних парків, заказників, заповідників та інших природних територій, що перебувають під охороною держави.

Найкраще фото Дніпропетровської області

Заказник ландшафтний «Вершина». Автор: Любов Алєксєнцева, CC BY-SA 4.0

Вершина — заказник, який виділяється серед степової рівнини великими відвалами порід, схили яких поросли чагарниками і лісом. Він розташований на відвалах кар’єру первинних каолінів, що був відпрацьований ще в 1976 році. Авторка світлини долучилася до конкурсу цього року вперше, але вже здобула призове місце у «кількісній» номінації.

На цьогорічний конкурс учасники подали 438 світлин 81 природної території Дніпропетровської області. За всі роки конкурсу вдалося отримати фото 152 об’єктів ПЗФ із 180, що внесені до державного реєстру у цьому регіоні.

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *