РезультатиСтатистика

Таємничі ліси та їх жителі: найкращі фото Тернопільщини, Сумщини, Житомирщини та Києва

Представляємо найкращі фотографії Тернопільської, Сумської, Житомирської областей та міста Києва у конкурсі «Вікі любить Землю» 2021. Усі чотири світлини були зроблені у лісистих територіях.

Найкраще фото Тернопільської області

File:Три олениці взимку.jpg
Три олениці взимку. Автор: Володимир Бурдяк, CC BY-SA 4.0

У Тернопільській області найкращим став знімок, зроблений у Національному природному парку «Кременецькі гори». На ньому зображені три самки оленів серед зимового лісу.

Парк «Кременецькі гори» створено 11 грудня 2009 року. Його фауна є типовою для широколистяних лісів західного Поділля. Окрім оленів на території парку проживають 220 види хребетних тварин, більшість з яких — птахи.

Автор фотографії Володимир Бурдяк розповів про історію цієї створення світлини: «Це фото я зробив у січні. Пам’ятаю, був морозний ранок і на дорогу, по якій влітку їздять лісники, вийшли три олениці, ніби завмерли, коли на них присвітило сонце. Я встиг зробити декілька кадрів, і вони пішли далі у глиб лісу».

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили 117 світлин 32 природно-заповідних об’єктів Тернопільської області. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 646 об’єктів, за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 310 із них. 

Найкраще фото Сумської області

File:Лісове болото 1.jpg
Лісове болото. Автор: Андрій Міськов, CC BY-SA 4.0

У Сумській області журі найвище оцінило фото, зроблене на території державного підприємства «Глухівське лісове господарство». На фото зображено лісове болото, гідрологічну пам’ятку природи під назвою «Ключі 4». 

«Мене завжди цікавили водно-болотні угіддя як місця концентрації біологічного різноманіття. Під час однієї із своїх подорожей я натрапив на це лісове болото і вирішив поділитися світлиною» — розповів автор світлини Андрій Міськов.

У Сумській області за час проведення конкурсу учасники завантажили понад 259 світлин з 90 природно-заповідних об’єктів; 14 з них були проілюстровані вперше. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 295 позицій, за всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» вдалося сфотографувати 183 із них. 

Найкраще фото Житомирської області

File:Голубіївський ліс на світанку.jpg
Голубіївський ліс на світанку. Автор: Horker, CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Житомирської області було зроблено на світанку на території Голубіївського лісу. Це ботанічний заказник місцевого значення на території Ружинського району Житомирської області, біля села Голубівка.

На цьогорічний конкурс учасники подали 293 світлин 135 природних територій Житомирської області. За всі роки конкурсу вдалося отримати фото 170 об’єктів ПЗФ із 242, що внесені до державного реєстру.

Найкраще фото міста Київ

File:Два мурашиних лева і комар.jpg
Два мурашиних лева і комар. Автор: Сергій Мірошник, CC BY-SA 4.0

Найкраща світлина Києва була зроблена у Білій діброві на території Деснянського району Києва. На цьому макрофото зображені аж три комахи: один комар і два мурашиних леви — одні з найпоширеніших комах української фауни.

«Фотографія “Два мурашиних лева та комар” створена у червні 2019 року. У цей час року я активно фотографував комах, виїжджаючи на зйомку вранці чи ввечері. У цьому кадрі спочатку я фотографував мурашиних левів, але на мій подив у якийсь момент на одного з них сів комар. Мені залишалося швидко побудувати композицію у кадрі та зробити знімок» — розповів автор Сергій Мірошник.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили понад 1100 світлин 166 об’єктів міста Київ; 6 з них були сфотографовані вперше. Таким чином усі 203 пам’яток природи Києва були сфотографовані за всі роки української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю». 

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *