Новини / NewsПереможціРезультати

Протести проти незаконних забудов і на захист лісів: Переможці спецномінації «Захист заповідних територій»

У межах цьогорічної української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю», який проходив протягом червня, організатори конкурсу разом із Українською природоохоронною групою організували спеціальну номінацію «Захист заповідних територій».

Метою спецномінації було показати, як люди в Україні виступають на захист природно-заповідного фонду — зібрати світлини із протестів, маршів, перфомансів та інших тематичних заходів. Із майже тисячі фотографій, поданих на цю номінацію, експертне журі обрало п’ять переможних фото. 

Журі складалося із шести експертів, а голосування проходило у два раунди. За його результатами, усі переможні світлини належать одному автору — це Олег Андрос, київський журналіст, фотограф і музикант.

Найкращі фото спецномінації

Перше місце

Пікет 13 березня 2010 року під Київрадою, суміщений з символічною ходою Хрещатиком у протигазах на захист Київської природи. Учасники пікетування висловили своє обурення нищенням природного середовища Києва за останнє десятиліття та закликали територіальну громаду Києва гуртуватися та виступити проти сваволі забудовників.

Друге місце

Пікет 22 листопада 2013 року під стінами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, на знак протесту проти загрози вирубки лісів на Поліссі для спалювання їх на теплоелектростанціях. Акція включала поліські народні пісні та драматичний поєдинок бобра та лісоруба.

3-5 місця

Волонтери допомагають Національному природному парку «Слобожанський», 7 травня 2017 року.

Пікет 22 листопада 2013 року проти загрози вирубки лісів на Поліссі для спалювання їх на теплоелектростанціях. На зображенні — поєдинок бобра та лісоруба. 


Мітингувальник біля будівлі Адміністрації Президента України під час акції протесту проти бездіяльності Київської міської державної адміністрації та Адміністрації Президента у справі захисту Біличанського лісу, 26 жовтня 2012 року.

«У мене великий архів репортажних фото, які я ніде не оприлюднив свого часу (професійно працювати у журналістиці я почав з 2020 року, до того ходив на акції за покликом душі). Хотілося показати цей зріз подій з 2005 року громадськості.

Сама ідея конкурсу типу “Вікі любить Землю” вдала, завдяки цим конкурсам більше людей, так само як я, “розгребуть” архіви і оприлюднять раніше невідомі фото (або, для прикладу, поповнять сторінки текстом). Врешті-решт, приємно відчувати, що твоє приватне надбання комусь стало в нагоді. За вікіпроектами — майбутнє архівної, бібліотечної справи і екоспросвітництва» — зазначив переможець спецномінації Олег Андрос.

Вітаємо переможця! «Вікімедіа Україна» та Українська природоохоронна група уже готують для нього призи та сувеніри.

До журі спецномінації увійшли:

  • Олеся Безсмертна, ботанікиня, Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка
  • Олексій Василюк, активіст та науковець, голова ГО «Українська природоохорона група»
  • Юлія Куцоконь, іхтіологиня, Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена
  • Максим Гаврилюк, орнітолог, Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького
  • Ольга Чусова, ботанікиня, Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного
  • Ігор Сіренко, фотограф, Українська природоохоронна група

Нагадуємо, що усі подані на спецномінацію фото (не лише топ-5 переможних) автоматично беруть участь у спеціальній номінації «Права людини і довкілля» міжнародного етапу «Вікі любить Землю». Цією номінацією міжнародна команда фотоконкурсу долучається до кампанії #WikiForHumanRights, яку спільно організовує Фонд Вікімедіа та ООН. Переможці спецномінації будуть оголошені у листопаді—грудні.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *