ПереможціРезультати

Переможці номінації «За кількісний внесок» у 2023 році

Оголошуємо переможців номінації «За кількісний внесок» української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» у 2023 році!

В Україні конкурс «Вікі любить Землю» проводиться щорічно із 2013 року. Його мета — сформувати широку базу вільних фотографій пам’яток природи України, щоб наповнити ними Вікіпедію та вікіпроєкти. 

Понад 50 відсотків об’єктів природно-заповідного фонду України (ПЗФ) уже мають вільні світлини на Вікісховищі, але тисячі ще не є представлені. Щоб це змінити, кожного року ми нагороджуємо учасників і учасниць, які у межах конкурсу проілюстрували найбільше пам’яток — зокрема об’єкти, яких раніше не було у Вікісховищі.

Досягнення конкурсу у 2023 році

Цьогоріч конкурс тривав протягом липня 2023 року, і за цей час ми отримали такі результати: 

  • 119 користувачів та користувачок завантажили 4 543 фотографій пам’яток природи України;
  • Завдяки цьому 933 об’єкти було проілюстровано, з них 180 — вперше;
  • Серед понад п’ятдесяти країн та територій, де проходив фотоконкурс, Україна посіла третє місце у світі за кількістю завантажених фото після Німеччини та Уельсу.

Дуб черешчатий, Решетилівський р-н, с. Коржі
Фото: Yurii-mr, CC BY-SA 4.0

Нагадуємо правила 

У номінації «За кількісний внесок» організаційний комітет відзначає учасників, які сфотографували найбільше об’єктів ПЗФ. Нагороджуємо 10 переможців у всеукраїнському заліку та по одному — для кожного регіону України.

При цьому чим менше пам’ятка природи до цього була проілюстрована у Вікісховищі, тим більше балів нараховується за неї. Автор(ка) отримує за сфотографовану пам’ятку від 0.5 балів (якщо понад 10 авторів раніше завантажували світлини цього об’єкту на Вікісховище) до 10 балів (якщо раніше пам’ятки у Вікісховищі не було загалом).

Тож переможці визначаються не за кількістю поданих фотографій, а на основі балу, який бере до уваги кількість проілюстрованих учасником пам’яток та цінність цих об’єктів для Вікісховища.

Організатори перевіряли фотографії на відповідність правилам фотоконкурсу. Ті світлини, які не були сфотографовані на території ПЗФ або жодним чином не проілюстрували саме природу, знімалися із конкурсного заліку учасників. 

«Цьогоріч на конкурс ВЛЗ було подано найменшу кількість фото за останні років з 10, із зрозумілих причин. Якість проілюстрованих ПЗФ України, звісно, дуже різна: від необроблених оригіналів з камери смартфона знятих в авторежимі, до “розукрашок” претендентів в категорії “краще фото”. Мені, як фотографу-пейзажисту, трохи не вистачало натурально оброблених пейзажів, де обробка не кидається в око, а найперше має місце компонування і сюжет. Хоча такі й були, але в сильній меншості. Особливо потішив безцінний вклад одного з учасників, що проілюстрував нині випалені чи окуповані території, яких мабуть в чималій частині нині не існує, інакше як в попелі…» — ділиться враженнями один із членів організаційного комітету Павло Мокрицький.

Детальніше про правила читайте у регламенті конкурсу.

Озеро Ченське, Волинська область, Ковельський р-н, с. Глухи
Фото: Viacheslav Galievskyi, CC BY-SA 4.0

Автор фото, Вячеслав Галєвський, зазначає:
«Цьогоріч я традиційно взяв участь у конкурсі для того, щоб показати красу нашої природи, тих куточків України, які ще є маловідомими або не достатньо освітленими, в основному Волині, де я мешкаю.»

Зустрічаємо переможців!

Головні переможці номінації — десять учасників та учасниць, які зробили найбільш плідний кількісний внесок у конкурсі.

10 переможців номінації «За кількісний внесок»

Користувач(ка)Сфотографовано об’єктівВсього балівВсього фотографій
Артем Жеребцов121694319
Площанський Петро3835558
Galvm57355290
Yurii-mr33199.5189
Olexandr Ghryb39169106
Сарапулов219154.5326
TumkivA26112.5334
Nepran Vyacheslav31105.532
Olga Loboda 08065648.566
Іван Вєтров2448.5201

За тим же принципом визначалися переможці для кожного із регіонів України.

Регіональні переможці

КиївСарапулов
АР КримYuliya Krasylenko
Вінницька областьСарапулов
Волинська областьGalvm
Дніпропетровська областьАртем Жеребцов
Донецька областьБез переможця
Житомирська областьOlexandr Ghryb
Закарпатська областьGalvm
Запорізька областьАртем Жеребцов
Івано-Франківська областьTumkivA
Київська областьСарапулов
Кіровоградська областьАртем Жеребцов
Львівська областьGalvm
Луганська областьNepran Vyacheslav
Миколаївська областьБез переможця
Одеська областьСарапулов
Полтавська областьYurii-mr
Рівненська областьІван Вєтров
СевастопольБез переможця
Сумська областьOlga Loboda 0806
Тернопільська областьПлощанський Петро
Харківська областьPh-Andrew996
Херсонська областьАртем Жеребцов
Хмельницька областьOlexandr Ghryb
Черкаська областьАртем Жеребцов
Чернівецька областьБез переможця
Чернігівська областьSnizhokAM

«Вже відразу після закінчення проведення конкурсу 2021 року, почав ще з липня фотографувати “землю” до конкурсу на 2022 рік. Так само робив і в минулі роки. Вже на майбутній конкурс мав плани, мав надії, мав прапорці на Гугл карті. Прапорці тих місць, в які ще не доїхав, в яких хотів побувати. Дуже хотів “добити” південь Запорізької області: Токмакський та Мелітопольський райони. То частково вийшло у мене… Зараз надіюсь і вірю, що ці всі мої зелені прапорці на Гугл карті перетворяться в жовто-блакитні.» — ділиться переможець номінації Артем Жеребцов.

Голубівський ландшафтний заказник, Юр’ївський р-н, с. Преображенка
Фото: Артем Жеребцов, CC BY-SA 4.0

Також ви можете переглянути списки переможців цієї номінації у 2021 році.

А ось деякі цінні поради для майбутніх учасників від призерів та найактивніших завантажувачів конкурсу:

«Спробуйте. Не відмовляйтесь, що зараз війна і конкурс не на часі. Тільки все-таки голову на плечах майте. Бо як в Києві фотографувати безпечно то, скажімо, в Катюжанському заказнику вже не знаю.» — коментує Микола Сарапулов.
(Нагадуємо, що у конкурсі 2023 року з міркувань безпеки приймалися тільки світлини, зроблені до 24 лютого 2022 року включно).

«Майбутнім учасникам порада при фотографуванні — враховувати, що світлина піде на конкурс, а не для себе, тому вибирати хороший ракурс конкретного об’єкта, думаючи про якість, а не число світлин [конкретної пам’ятки]. Головне — участь, а не перемога» — зазначає Петро Площанський.

«Порада для майбутніх учасників конкурсу насамперед фотографуйте пам’ятки природи та заказники, світлин яких немає у Вікіпедії. Тут ще дуже багато роботи, яка приноситиме вам задоволення, а користувачам інтернету користь.» — радить Вячеслав Галєвський.

Новоборовське джерело, Старобільський район
Фото: Nepran Vyacheslav,  CC BY-SA 4.0

Вітаємо всіх учасників, котрі посіли переможні місця у номінації «За кількісний внесок»!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *