ПереможціРезультатиСтатистика

Таємничі ліси та краєвиди: найкращі світлини Львівщини, Запоріжжя, Івано-Франківщини, Рівненщини, Херсонщини, Черкащини та Чернігівщини

Зустрічайте найкращі світлини української природи у номінації «Найкраще фото регіону» з Львівської, Запорізької, Івано-Франківської Рівненської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей. Вони ілюструють різноманіття краєвидів природно-заповідного фонду різних регіонів.

Найкраще фото Львівської області

Національний природний парк «Сколівські Бескиди».
Фото: Михайло Пецкович, CC BY-SA 4.0

На Львівщині найкращим стало Михайла Пецковича з зображенням дороги до церкви у національному природному парку «Сколівські Бескиди».

Під час цьогорічного фотозмагання конкурсанти завантажили 150 світлин 27 об’єктів природно-заповідного фонду Львівщини. Список пам’яток цієї області нараховує 400 обʼєктів, а за всі роки «Вікі любить Землю» вдалося зафіксувати 292 з них (73%). 

Найкраще фото Запорізької області

Геологічний заказник «Дніпровські пороги».
Фото: AndrianEquestrian, CC BY-SA 4.0

Переможну світлину Запорізької області зробив користувач AndrianEquestrian на території геологічного заказника «Дніпровські пороги». На ній зображені болота на півдні острова Хортиця, нині втрачені через підрив Каховської ГЕС.

Попри тимчасову окупацію частини Запорізької області, у 2023 році учасники та учасниці конкурсу завантажили 54 зображення 26 об’єктів регіону. Список пам’яток Запоріжжя нараховує 349 обʼєктів, а за всі роки конкурсу вдалося сфотографувати 297 з них (85%). 

Найкраще фото Івано-Франківської області

Національний природний парк «Верховинський».
Фото: Михайло Пецкович, CC BY-SA 4.0

Серед фото Івано-Франківської області журі фотоконкурсу обрало ще одну світлину Михайла Пецковича з зображенням вітряного зимового ранку на горі Гнатася у національному природному парку «Верховинський.

У 2023 році учасники та учасниці «Вікі любить Землю» завантажили 524 фотографії 44 об’єктів Івано-Франківщини. Загалом список обʼєктів цієї області нараховує 561 територію ПЗФ, з яких за роки проведення конкурсу сфотографували 203 (36%). 

Найкраще фото Рівненської області

Заповідне урочище «Ділянка лісу».
Фото: Petruniak, CC BY-SA 4.0

На найкращому фото Рівненської області ми бачимо «Ділянку лісу» —  заповідне урочище в межах Костопільського району Рівненської області.

Цьогоріч учасники та учасниці конкурсу завантажили 150 фотографій з території 23 об’єктів Рівненщини. Список пам’яток цього регіону нараховує 330 обʼєктів, а за всі роки фотоконкурсу вдалося сфотографувати 158 з них (47%). 

Найкраще фото Херсонської області

Джарилгацький національний природний парк.
Фото: Дмитро Трофимчук, CC BY-SA 4.0

Найкращою світлиною Херсонської області стало фото авторства Дмитра Трофимчука. На ній видно, як з материка насувається грозовий фронт. «Панорамна зйомка дозволила вмістити його у один кадр, страшно і красиво», — зазначив автор у підписі до світлини.

Попри тимчасову окупацію частини Херсонської області, під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили 152 світлини 13 природно-заповідних об’єктів регіону. Списки Херсонщини нараховують 84 обʼєкти, а за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 77 з них (91%). 

Найкраще фото Черкаської області

Комплексна пам’ятка природи «Холодний яр».
Фото: Артем Жеребцов, CC BY-SA 4.0

У Черкаської області найкращим став знімок Артема Жеребцова, зроблений на території комплексної пам’ятки природи «Холодний яр».

У 2023 році учасники та учасниці конкурсу завантажили 203 світлини 65 природоохоронних об’єктів Черкащини. Загалом список пам’яток природи цієї області нараховує 590 позицій ПЗФ, за роки проведення «Вікі любить Землю» в Україні конкурсантам вдалося сфотографувати 397 з них (67%). 

Найкраще фото Чернігівської області

Седнівський заказник.
Фото: Олександр Арендар, CC BY-SA 4.0

Переможну світлину Чернігівської області зробив Олександр Арендар у 2021 році на території Седнівської територіальної громади поблизу смт Седнів.

Під час цьогорічного фотозмагання конкурсанти завантажили 128 світлин 21 об’єкта природно-заповідного фонду Чернігівщини. Список пам’яток Чернігівської області нараховує 680 обʼєктів, а за всі роки «Вікі любить Землю» вдалося зафіксувати 216 з них (31%). 

Вітаємо переможців номінації «Найкраще фото регіону» і дякуємо кожному та кожній, хто долучився до української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2023!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *