ПереможціРезультатиСтатистика

Мальовничі скелі та пагорби: найкращі фото Криму, Севастополя, Закарпаття, Житомирщини, Буковини та Донеччини

Представляємо найкращі фотографії АР Крим, міста Севастополя, Закарпатської, Житомирської, Чернівецької та Донецької областей у межах конкурсу «Вікі любить Землю» 2023. Усі шість світлин були зроблені на скелястих та горбистих заповідних територіях України.

Найкраще фото міста Севастополя 

Мис Фіолент, розташований у адміністративних межах Севастополя.
Фото: Віталій Попков, CC BY-SA 4.0

У місті Севастополі найкращим став знімок Віталія Попкова, зроблений у 2010 році. На ньому зображений мис Фіолент, розташований у його адміністративних межах на південному краю Гераклейського півострова.

У 2023 році учасники та учасниці конкурсу завантажили 28 світлин 4 природоохоронних об’єктів міста Севастополя. Загалом список пам’яток природи міста нараховує 12 позицій ПЗФ, за роки проведення «Вікі любить Землю» в Україні конкурсантам вдалося сфотографувати всі з них. 

Найкраще фото АР Крим 

Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Новий Світ».
Фото: Олександр Рижков, CC BY-SA 4.0

Найкращою світлиною АР Криму стало фото авторства Олександра Рижкова. Воно було зроблене на території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Новий Світ», розташованого навколо однойменного селища міського типу.

Попри тимчасову окупацію півострова, під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили 231 світлину 21 природно-заповідного об’єкта Криму. Список пам’яток цього регіону нараховує 198 обʼєктів, а за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 168 з них (84%). 

Найкраще фото Закарпатської області

Цвітіння нарцисів на горі Щербан, Мармароського хребта в Карпатах.
Фото: Михайло Пецкович, CC BY-SA 4.0

На найкращому фото Закарпатської області ми бачимо цвітіння нарцисів на горі Щербан, Мармароського хребта в Карпатах. Воно було зроблене на території Карпатського біосферного заповідника, автор — Михайло Пецкович.

Цьогоріч учасники та учасниці конкурсу завантажили 246 фотографій з території 32 об’єктів Закарпаття. Список пам’яток цього регіону нараховує 501 обʼєкт, а за всі роки фотоконкурсу вдалося сфотографувати 200 з них (39%). 

Найкраще фото Житомирської області

Скеля Голова Чацького над р. Тетерів в урочищі Сокулі.
Фото: Олег Марцун, CC BY-SA 4.0

Серед фото Житомирської області журі фотоконкурсу обрало світлину Олега Марцуна з зображенням скелі Голова Чацького над річкою Тетерів в урочищі Сокулі, геологічної пам’ятки природи. 

У 2023 році учасники та учасниці «Вікі любить Землю» завантажили 175 фотографій 32 об’єктів Житомирщини. Загалом список обʼєктів цієї області нараховує 263 території ПЗФ, з яких за роки проведення конкурсу сфотографували 176 (66%). 

Найкраще фото Чернівецької області

Національний природний парк «Хотинський».
Фото: Сергій Нестерчук, CC BY-SA 4.0

Переможну світлину Чернівецької області зробив Сергій Нестерчук у 2019 році на території Національного природного парку «Хотинський».

Під час цьогорічного фотозмагання конкурсанти завантажили 35 світлин 12 об’єктів природно-заповідного фонду Буковини. Список пам’яток Чернівецької області нараховує 333 обʼєкти, а за всі роки «Вікі любить Землю» вдалося зафіксувати 159 з них (47%). 

Найкраще фото Донецької області

Чарівна Карачунівська балка біля Слов’янська.
Фото: Zhurbals, CC BY-SA 4.0

На Донеччині найкращим стало фото користувача Zhurbals з зображенням Карачунівської балки біля міста Слов’янська, сіл Билбасівка та Андріївка.

Попри тимчасову окупацію частини Донецької області, у 2023 році учасники та учасниці конкурсу завантажили 134 зображення 9 об’єктів регіону. Список пам’яток Донеччини нараховує 179 обʼєктів, а за всі роки конкурсу вдалося сфотографувати 102 з них (56%). 

Вітаємо переможців і дякуємо кожному та кожній, хто долучився до наповнення Вікісховища світлинами природної спадщини з різних регіонів України!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *