ПереможціРезультатиСтатистика

Повноводні річки України: найкращі світлини Хмельниччини, Миколаївщини, Волині та Вінниччини, Дніпровщини та Харківщини 

Сьогодні представляємо нову серію найкращих світлин регіонів України: Хмельницької, Миколаївської, Волинської, Вінницької, Дніпропетровської та Харківської областей. Усі вони зображують річища у заповідних територіях України.

Найкраще фото Хмельницької області

Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Чапля».
Фото: Сергій Нестерчук, CC BY-SA 4.0

У Хмельницькій області найкращою стала світлина річки Тернава. Вона була зроблена Сергієм Нестерчуком у 2018 році на території Ботанічного заказника загальнодержавного значення «Чапля». 

Під час цьогорічного фотозмагання конкурсанти завантажили 229 світлин 124 об’єктів природно-заповідного фонду Хмельниччини. Список пам’яток області нараховує 521 обʼєкт, а за всі роки «Вікі любить Землю» вдалося зафіксувати 353 з них (67%). 

Найкраще фото Миколаївської області

Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя».
Фото: Дмитро Сидорук, CC BY-SA 4.0

На Миколаївщині журі відзначило зображення Південного Бугу, зроблене Дмитром Сидоруком в 2019 році у регіональному ландшафтному парку «Гранітно-степове Побужжя».

У 2023 році учасники та учасниці «Вікі любить Землю» завантажили 78 фотографій 4 об’єктів Миколаївської області. Загалом список обʼєктів регіону нараховує 146 території ПЗФ, з яких за роки проведення конкурсу сфотографували 73 (50%). 

Найкраще фото Волинської області

Національний природний парк «Прип’ять-Стохід».
Фото: Роман Бекас (Roman Bekas), CC BY-SA 4.0

На Волині переможною стала світлина Романа Бекаса, на якій ми бачимо причал та трійку деревʼяних човнів на березі річки Прип’ять у Національному природному парку «Прип’ять-Стохід».

Цьогоріч учасники та учасниці конкурсу завантажили 192 фотографій з території 33 об’єктів ПЗФ Волинської області. Список пам’яток цього регіону нараховує 396 обʼєктів, а за всі роки фотоконкурсу вдалося сфотографувати 265 з них (66%). 

Найкраще фото Вінницької області

Нагорянські печери. Геологічна пам’ятка природи місцевого значення.
Фото: Тарас Золотавін, CC BY-SA 4.0

У Вінницькій області найкращою стала фотографія геологічної пам’ятки природи «Нагорянські печери» на лівому березі річки Дністер авторства Тараса Золотавіна.

Під час цьогорічного конкурсу учасники завантажили 97 світлин з 27 природно-заповідних об’єктів Вінниччини. Список пам’яток цього регіону нараховує 431 обʼєкт, а за всі роки «Вікі любить Землю» конкурсантам вдалося сфотографувати 338 з них (78%). 

Найкраще фото Дніпропетровської області

Мальовничий каньйон на річці Кам’янці в Токівських гранітах.
Фото: Артем Жеребцов, CC BY-SA 4.0

Серед фото Дніпропетровської області журі конкурсу обрало світлину Артема Жеребцова з зображенням Мальовничого каньйону на річці Кам’янці в Токівських гранітах. 

У 2023 році учасники та учасниці завантажили 132 світлини 24 природоохоронних об’єктів Дніпровщини. Загалом список пам’яток природи регіону нараховує 180 позицій ПЗФ, за роки проведення «Вікі любить Землю» в Україні конкурсантам вдалося сфотографувати 161 (89%). 

Найкраще фото Харківської області

Графський гідрологічний заказник місцевого значення.
Фото: Віктор Тулбанов, CC BY-SA 4.0

На найкращому фото Харківської області ми бачимо схід сонця над водами Вовчої притоки Сіверського Дінця у Графському гідрологічному заказнику, автор — Віктор Тулбанов.

Попри тимчасову окупацію частини Харківської області, у 2023 році учасники та учасниці конкурсу завантажили 306 зображень 39 об’єктів регіону. Список пам’яток Харківщини нараховує 246 обʼєктів, а за всі роки конкурсу вдалося сфотографувати 102 з них (41%).

Дякуємо всім учасникам за чудові світлини природоохоронних територій та вітаємо переможців!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *