Новини / NewsПереможціРезультати

Найкращі світлини української природи у 2023 році

Представляємо найкращі зображення української природи за результатами української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2023. Ці світлини представляють різні заповідні території дев’яти регіонів України та міста Київ і знайомлять з неймовірною красою нашої природи. 

До десятки найкращих фото України увійшли світлини зроблені у Херсонській (Джарилгацький національний природний парк), Тернопільській (Серетський гідрологічний заказник), Закарпатській (Гора Щербан Мармароського хребта в Карпатах), Чернігівській (Седнівський заказник), Івано-Франківській (Національний природний парк «Верховинський»), Чернівецькій (Національний природний парк «Хотинський»), Хмельницькій (Ботанічний заказник «Чапля»), Вінницькій області (Геологічна пам’ятка природи «Нагорянські печери»), АР Крим (Ботанічний заказник «Новий Світ») та місті Київ («Березовий Гай» у Деснянському районі).

Конкурс є частиною міжнародного змагання Wiki Loves Earth. Цьогоріч Україна посіла третє місце серед 50 країн та територій за кількістю завантажених світлин: 121 учасник та учасниця завантажили 4633 фотографій обʼєктів ПЗФ України.

ТОП-10 світлин «Вікі любить Землю» 2023

Серетський гідрологічний заказник. Тернопільська область.
Фото: Володимир Бурдяк, CC BY-SA 4.0

Джарилгацький національний природний парк. Херсонська область.
Фото: Дмитро Трофимчук, CC BY-SA 4.0

Гора Щербан Мармароського хребта в Карпатах. Закарпатська область.
Фото: Михайло Пецкович, CC BY-SA 4.0

Ботанічний заказник «Новий Світ». Автономна Республіка Крим.
Фото: Олександр Рижков, CC BY-SA 4.0

«Березовий Гай» у Деснянському районі Києва. 
Фото: Сергій Мірошник, CC BY-SA 4.0

Седнівський заказник. Чернігівська область.
Фото: Олександр Арендар, CC BY-SA 4.0

Національний природний парк «Верховинський». Івано-Франківська область.
Фото: Михайло Пецкович, CC BY-SA 4.0

Національний природний парк «Хотинський». Чернівецька область.
Фото: Сергій Нестерчук, CC BY-SA 4.0

Ботанічний заказник «Чапля». Хмельницька область.
Фото: Сергій Нестерчук, CC BY-SA 4.0

Геологічна пам’ятка природи «Нагорянські печери». Вінницька область.
Фото: Тарас Золотавін, CC BY-SA 4.0

«Серед світлин, які особливо запам’яталися [мені як члену журі] — «Гора Щербан Мармароського хребта в Карпатах» (Михайло Пецкович). Тут можна довго дивитися на гарну композицію із квітучими нарцисами на передньому плані. Також справили враження фотографії з тимчасово окупованих територій: Джарилгацький національний природний парк у Херсонській області (Дмитро Трофимчук) та Ботанічний заказник «Новий Світ» у Криму (Олександр Рижков). В обох випадках авторам пощастило зафіксувати цікаві природні явища — грозові хмари та туман, які підсилюють сприйняття цих об’єктів. Дякую нашим захисникам та захисницям, завдяки яким була можливість провести цьогорічний конкурс. Вірю, що всі українські фотографи невдовзі зможуть повернутися до своєї улюбленої справи», — коментує Максим Гаврилюк,  директор ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та член журі фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2023.

Церемонія нагородження переможців «Вікі любить Землю» 2023 пройшла 18 листопада. Дивіться її запис за посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *