Новини / NewsРезультати

Як пройшла церемонія нагородження «Вікі любить Землю» 2023

18 листопада у Києві відбулась урочиста церемонія нагородження переможців фотоконкурсу «Вікі любить Землю». Розповідаємо, як пройшла ця довгоочікувана подія: це перший офлайн-захід фотоконкурсу за останні чотири роки. 


Церемонія нагородження призерів української частини «Вікі любить Землю» 2023. Групове фото.
Фото: Віталій Петрушко, суспільне надбання

На заході було присутньо 25 людей наживо: переможці, члени журі, організатори, волонтери, які зібрались з багатьох куточків України, щоб отримати свої подарунки та відзнаки у просторі «Освіторія Хаб». Ті, хто не зміг доєднатись наживо, мали змогу дивитись онлайн-трансляцію на YouTube та залишати свої коментарі.

Церемонію розпочав Антон Процюк, координатор програм ГО «Вікімедіа Україна». Він оголосив програму події, розповів про організаційні деталі та оголосив хвилину мовчання за загиблими внаслідок повномасштабного російського вторгнення.


Антон Процюк розпочинає церемонію нагородження.
Фото: Юрій Репало, CC BY-SA 4.0

Далі відбулась презентація підсумків української частини конкурсу. Цьогоріч 119 учасників та учасниць завантажили понад 4, 500 фото пам’яток природи. Загалом було сфотографовано 933 об’єкти, з них — 180 вперше. З таким результатом Україна посіла третє місце за кількістю завантажених фото серед усіх країн-учасниць. Нагадаємо, що минулого року конкурс в Україні не відбувся через повномасштабне вторгнення, але натомість проходив місячник ілюстрування української природи світлинами, які були зроблені за усі 9 років існування конкурсу.

Також учасники мали змогу дізнатись детальніше про міжнародний контекст конкурсу: історію, основні результати, дату оголошення фінальних результатів — 6 грудня тощо. Про це розповіла менеджерка міжнародної частини фотоконкурсу та учасниця організаційної команди української частини Олеся Луканюк.


Олеся Луканюк розповідає про конкурс та команду.
Фото: Юрій Репало, CC BY-SA 4.0

Представили організаційний комітет, інших представників оргкоманди, волонтерів та журі, які працювали над конкурсом і допомагали у виборі найкращих фото. Члени оргкомітету Павло Мокрицький, Людмила Сломінська та Наталія Ластовець були запрошені до слова. Усім присутнім вручили подяки та пам’ятні сувеніри. Для тих, хто не був присутній офлайн, надсилаємо відзнаки поштою.

Після групового фото розпочали основну частину — оголошення переможців, яку відкрили зі спеціальної номінації «Відео». Сергій Гладкевич, один з журі цієї спецномінації, привітав переможців та поділився своїм багаторічним досвідом у конкурсі. Опісля оголосили переможця, яким став Андрій Чуяшенко, і також відзначили роботу Вячеслава Галєвського.


Сергій Гладкевич, журі конкурсу, ділиться враженнями.
Фото: Віталій Петрушко, суспільне надбання

Незабаром перейшли до оголошення результатів номінації «За кількісний внесок», яке провела Людмила Сломінська, членкиня організаційного комітету. Вона пояснила, за якими критеріями перевірялись фото, поділилась своїм досвідом участі та перевірки і оголосила переможців. Вони визначалися за кількістю сфотографованих пам’яток природи з урахуванням новизни цієї пам’ятки для Вікісховища. Кількість висвітлених об’єктів природно-заповідного фонду дуже важлива, адже основною метою конкурсу є сформувати якнайповнішу базу вільних фото пам’яток природи України.


Людмила Сломінська розповідає про результати кількісної номінації.
Фото: Вячеслав Галєвський, CC BY-SA 4.0


Окрім основних переможців цієї номінації, оголосили й переможців кожного регіону. Микола Сарапулов, Вячеслав Галєвський, Юрій Репало, Андрій Сніжок та Петро Площанський були присутні наживо на церемонії та були запрошені до слова, щоб прокоментувати свої світлини.

«Дякую всім за участь, це дуже важливий етап у збереженні нашої природи. Тому що на природу України мало звертають увагу, в більшості використовують для господарських цілей, а для природи залишають дуже мало. Тому нам всім потрібно долучитись до того, щоб популяризувати природу. І цей конкурс робить дуже великий внесок», зазначив один із переможців номінації Петро Площанський, який долучився до офлайн нагородження.


Андрій Сніжок — нагородження переможця у кількісній номінації.
Фото: Вячеслав Галєвський, CC BY-SA 4.0


Вячеслав Галєвський — призер декількох номінацій.
Фото: Вячеслав Галєвський, CC BY-SA 4.0

Після цього перейшли до оголошення переможців у номінації «За якісний внесок», куди увійшли топ-10 найкращих фото українського конкурсу, регіональні переможці і топ-15 зображень, які представляють Україну на міжнародному етапі. Основних переможців представила Наталія Ластовець, членкиня організаційного комітету українського конкурсу.

Враженнями від довгоочікуваних результатів поділились призери, які приїхали на церемонію: Михайло Пецкович, Сергій Мірошник, Олександр Рижков, Яна Толмачова. Деякі з переможців ділились коментарями у трансляції. 

«У подорожах завжди намагаюся передати красу природи України, адже в нас чарівна природа… Острів Джарилгач неймовірний. Там можна зустрітись із дикими звірами, споглядати неймовірні заходи і сходи сонця, та ось такі атмосферні явища, як на моєму фото», прокоментував один із переможців номінації Дмитро Трофимчук, який долучився до нагородження в онлайн-форматі.


Нагородження переможця Сергія Мірошника у якісній номінації.
Фото: Юрій Репало, CC BY-SA 4.0


Яна Толмачова ділиться враженнями як регіональний переможець.
Фото: Вячеслав Галєвський, CC BY-SA 4.0

Після основної частини оголошення та перерви перейшли до спільного обговорення планів розвитку проєкту «Вікі любить Землю», яке модерував Антон Процюк. Дискутували про те, що найбільше сподобалося у цьогорічному конкурсі, що варто покращити і як підходити до безпекових обмежень.


Учасники та учасниці церемонії нагородження.
Фото: Юрій Репало, CC BY-SA 4.0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *