МіжнароднеНовини / NewsПереможці

Міжнародна спецномінація «Human Rights and Environment» від «Вікі любить Землю» : українські фото у топ-10 найкращих

Одним із завдань конкурсу «Вікі любить Землю» є привернення уваги та документування реального стану довкілля та екологічних проблем.

У 2023 році міжнародний фотоконкурс «Вікі любить Землю» знову підтримав ініціативу Wiki4HumanRights спільно з Фондом Вікімедіа та Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (OHCHR). Основна її мета — привернути увагу до захисту природи та впливу людини на довкілля.

У межах спеціальної номінації «Human Rights and Environment» приймались зображення, що відображають вплив людської діяльності на природу. Докладніше про номінацію та критерії відбору фотографій можна прочитати тут.

Ця спецномінація проводиться кожен рік з 2021 року. Проте цього року вперше приймались фотографії з усього світу, а не лише з країн, що брали участь в основному конкурсі. Як результат, було завантажено понад 8, 500+ фотографій, що є рекордною кількістю протягом усіх років.

Україна — не виняток. У 2023 році українські автори завантажили чимало фото, які висвітлюють важливі екологічні питання. Загалом на міжнародну спецномінацію подали майже 800 світлин з України.

З радістю хочемо повідомити, що дві світлини з України увійшли у топ-10 найкращих фото у 2023 році.

Фото автора Любомира Матвіїва посіло друге переможне місце та висвітлює важливу проблему довкілля — а саме наслідки спалювання сухої трави. Локація — гідрологічний заказник «Серетський».

Один з членів журі, Жоао Помпеу, прокоментував світлину так: «Спекотніша і сухіша погода, ймовірно, спричинена зміною клімату, змінює характер лісових пожеж у всьому світі. Як наслідок, страждають водно-болотні угіддя та гідрологічні заповідники, що змушує населення евакуюватися або боротися з неконтрольованим вогнем. Фотографія відображає глобальну проблему з наслідками для добробуту людей. Контраст форми лінії вогню з річкою і сухою травою робить фотографію драматичною і вражаючою. Здається, що річка також згоріла».

File:Наслідки спалювання сухої трави.jpgНаслідки спалювання сухої трави, гідрологічний заказник «Серетський»
Любомир Матвіїв, CC BY-SA 4.0.

Четверте місце посіло фото авторства Олександра Рижкова, де зображений вітряк біля протоки Сиваш, зроблене в Джарилгацькому національному природному парку, Скадовський район, Херсонська область.

«Захоплююча композиція та кольори, сюрреалістичне злиття природних і рукотворних пам’яток» — коментує це фото Нікі Делуджі, одна з членкинь журі.

File:Сиваш та вітряк.jpgСиваш та вітряк, Азово-Сиваський національний природний парк, Херсонська область
Олександр Рижков, CC BY-SA 4.0.

Вітаємо українських призерів міжнародного рівня та закликаємо й надалі активно висвітлювати зображення людської взаємодії з довкіллям та стану природно-заповідного фонду України.

Список усіх топ-10 фото англійською ви зможете знайти тут.
І вже цього тижня очікуйте на фінальні результати міжнародного конкурсу!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *