МіжнароднеПереможціРезультати

Міжнародний конкурс «Вікі любить Землю»: українські фото у топ-20 найкращих

З травня по серпень вдесяте проходив міжнародний фотоконкурс пам’яток природи «Вікі любить Землю» і, нарешті, очікувані фінальні результати вже оголошені!

Нагадаємо, що участь взяли 50 країн-учасниць, що є рекордною кількістю за всі роки конкурсу. Загалом, на міжнародний рівень подано понад 61,700 фото від більше, ніж 3,300 учасників.

Цього року Україна знову серед списку учасниць і традиційно входить у топ лідерів за кількістю завантажених фото. А саме: понад 4,500 зображень від 121 учасника.

На міжнародному рівні вже втретє відбувався поділ на дві категорії: макро фото та пейзажі.

Спішимо повідомити чудові новини: дві світлини українських авторів в обох категоріях увійшли в топ-20 найкращих фото конкурсу в 2023 році, а одне із них посіло перше місце!

Перше місце

Перше та переможне місце посіла світлина автора Сергія Мірошника, зроблена у заказнику Біла Діброва, Деснянський район Києва. На фото зображений жук — комаха виду Стрибун перелісковий (Cicindela soluta).

Ось як коментують це зображення члени міжнародного журі:

Магдалена Соболевська-Береза: «Фантастичне фото! Наче з фільму про мікрокосмос. Мені подобається різкість на тілі комахи з розмитими рослинами навколо неї, а також баланс між синім небом і червоними мохами! Технічні навички та творчість автора заслуговують на нагороду»;

Ян Айналі: «Весела та ілюстративна зйомка цього виду. Показано зачіпки загальної рослинності, що [однак] не робить композицію перевантаженою»;

Евелін Гейдель: «Майже досконала, енциклопедична і красива композиція — чудове використання мікрокомпозиції».

Цей автор зробив чималий внесок до конкурсу: активний учасник попередніх років, а також інше його фото також посіло призове місце серед топ-10 найкращих фото українського конкурсу.

Комаха виду Стрибун перелісковий (Cicindela soluta) у заказнику Біла діброва в Києві
Сергій Мірошник, CC BY-SA 4.0.

Девʼятнадцяте місце

Наступним фото, яке посіло 19-те призове місце та майже завершує список, є фото автора Михайла Пецковича, зроблене на горі Щербан Мармароського хребта, у межах Карпатського біосферного заповідника Рахівського району.
Захоплюючий пейзаж зображує цвітіння нарцисів серед гірських краєвидів.

Також це фото посіло четверте місце серед топ-10 найкращих світлин українського конкурсу і стало найкращим у Закарпатській області. Автор робить чималий внесок у конкурс, адже й інші його фото є призерами української частини.

Деякі з членів міжнародної журі команди прокоментували фото:

Магдалена Соболевська-Береза: «Багатошаровість, контраст між квітами і темними горами та червоним небом. Ідеально підходить для опису пейзажу та місцевих рослин з художньої точки зору»;

Ян Айналі: «Чудовий оглядовий знімок національного парку, що показує як окремі види, так і загальну рослинність та рельєф місцевості».

Цвітіння нарцисів на горі Щербан, Мармароського хребта в Карпатах
Михайло Пецкович, CC BY-SA 4.0.

Вітаємо українських переможців міжнародного рівня та закликаємо й надалі активно брати участь та ілюструвати статті Вікіпедії світлинами природно-заповідного фонду України!

Список усіх топ-20 фото англійською ви зможете знайти тут.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *