МіжнароднеПереможціРезультати

Міжнародний фотоконкурс Wiki Loves Earth 2023: топ 20 найкращих світлин року

На початку грудня міжнародний організаційний комітет щорічного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth), оголосив топ 20 найкращих фото 2023 року. Розповідаємо про фінальних переможців.

Цього року конкурс відбувся вже вдесяте, і саме з 1 травня по 31 серпня учасники могли завантажувати свої фото. Як результат, цьогоріч була рекордна кількість країн-учасниць50. Багато країн, які розпочали конкурс минулого чи кілька років тому, продовжили організовувати його у 2023 році. Проте 11 нових країн приєднались до конкурсу цього року вперше.

Усього було завантажено понад 61 700 зображень від понад 3 300 учасників та учасниць. 42 країни представили своїх переможців на місцевому рівні та перейшли на міжнародний рівень. Тому 492 локальних переможних фото увійшли до етапу оцінювання журі.

Вже третій рік поспіль кожна країна обирала до 15 переможців у двох категоріях — не більше десяти в кожній з двох: пейзажі та макро зйомка.

У цьому році до складу міжнародного журі входило 13 досвідчених фотографів, експертів і вікімедійців з усього світу, які працювали над вибором 20 найкращих міжнародних переможців (Більше інформації про журі англійською можна знайти тут). 

За результатами оцінювання визначено 20 найкращих зображень у двох категоріях, які представляють цікавий світ тваринних та рослинних видів і захоплюючі пейзажі. Серед них два фото з України!

Перше місце в макро категорії (1-ше місце загалом): Перше та переможне місце посіла світлина автора Сергія Мірошника, зроблена у заказнику Біла Діброва, Деснянський район Києва. На фото зображений жук — комаха виду Стрибун перелісковий (Cicindela soluta).

Фото: Sergiy Miroshnik, CC BY-SA 4.0.

Друге місце в макро категорії (2-ге місце загалом): Невеличка пташка ткач бая (Ploceus philippinus), яку ще називають птахом-інженером, поширена по всьому світу. На цьому цікавому фото, зробленому в долині Катманду в Непалі, видно, як ткачик в’є своє гніздо на дереві.

Фото: Dasrath Shrestha Beejukchhen (Bablu), CC BY-SA 4.0.

Третє місце в макро категорії (3-є місце загалом): Досвідчений і загартований у боях, але в той же час беззахисний олень стоїть на кукурудзяному полі в одному з біосферних заповідників Швеції. Один із членів журі назвав це зображення наймилішим фото топу!

Фото: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0.

Четверте місце в макро категорії (4-те місце загалом): Крихітна чорнохвоста бабка виду Orthetrum cancellatum у природному заповіднику Гюльпер-Зеє в Німеччині. Як зазначає автор, фотографія була зроблена вранці після світанку, тому комаха ще вкрита росою, яка виглядає дещо магічно.

Фото: Sven Damerow, CC BY-SA 4.0.

П’яте місце в макро категорії (5-те місце загалом): Amegilla Cingulata cingulate — місцева синьосмугаста бджола, що мешкає у Філіппінах; це підвид австралійської синьосмугастої бджоли (Amegilla cingulata). Цей вид зустрічається в низинній частині природного парку Північний Негрос, Філіппіни. Ці місцеві бджоли є одними із найяскравіших і найкрасивіших бджіл.

Фото: Mark Kineth, CC BY-SA 4.0.

Шосте місце в макро категорії (6-те місце загалом): На фото зображений звичайний бджолоїд (Merops apiaster), який, схопивши золоту цетонію (Cetonia aurata), перевертає її, щоб краще проковтнути. Цей момент було знято в Грето делло Скрівія, в муніципалітеті Нові-Лігуре, Італія.

Фото: Maurizio Carlini, CC BY-SA 4.0.

Сьоме місце в макро категорії (7-ме місце загалом): На цьому макрозображенні можна побачити комаху під назвою смугаста демуазель (Calopteryx splendens), зняту в природному заповіднику Гюльпер-Зеє в Німеччині. Роса дозволяє нам розгледіти фантастичні деталі.

Фото: Sven Damerow, CC BY-SA 4.0.

Восьме місце в макро категорії (8-ме місце загалом): Чарівна маленька чапля, яку автор охрестив «білим ангелом», позує в естуарії Садо (місце громадського значення) в Португалії.

Фото: Nuno Candido, CC BY-SA 4.0.

Дев’яте місце в макро категорії (9-те місце загалом): На цій світлині зображена прекрасна сцена барвистої пари птахів: європейський бджолоїд (самець) приносить їжу самці, щоб згодом отримати її дозвіл на спарювання. Розташування — природний заповідник Садо-Естуарій, Португалія.

Фото: Hugo Miguel Marques, CC BY-SA 4.0.

Десяте місце в макро категорії (10-те місце загалом): На цьому фото — потужний сюжет: чорний коршун пристосовується до середовища проживання і стає чудовим мисливцем на рибу холодного лютневого зимового ранку на озері Таудаха, Кіртіпур, долина Катманду в Непалі.

Фото: Prasan Shrestha, CC BY-SA 4.0.

Перше місце в категорії пейзажі (11-те місце загалом): Категорію пейзажних зображень відкриває захоплюючий краєвид, зроблений у природному парку Південно-Західного Алентежу та узбережжя Вісенте в Португалії. На ньому зображено гніздо лелеки в місячному світлі серед бурхливих хвиль та скеляних масивів.

Фото: Nuno Luís, CC BY-SA 4.0.

Друге місце в категорії пейзажі (12-те місце загалом): На цій фотографії зображено цікаву сцену «шовкових простирадл»: накидки з павутиння утворюються після тривалих періодів посухи, що супроводжуються сильними дощами, які спричиняють раптове підвищення рівня води. Місце — болота Фучекіо, Італія.

Фото: Pamela Doretti, CC BY-SA 4.0.

Третє місце в категорії пейзажі (13-те місце загалом): Цікаве природне явище, зафіксоване на цьому знімку: потріскана через посуху земля перед Кізтепесі під час заходу сонця, зробленому в Налліхані, Анкара, Туреччина.

Фото: Cuneyt Gumushaneli, CC BY-SA 4.0.

Четверте місце в категорії пейзажі (14-те місце загалом): Момент природного спокою та гармонії річки Коксу восени зображено в Угам-Чаткальському національному парку, Узбекистан.

Фото: Marat Nadjibaev, CC BY-SA 4.0.

П’яте місце в категорії пейзажі (15-те місце загалом): Цей пейзаж зображує старий форт Стек Рок, вид зверху, зроблений у Національному парку Пембрукширське узбережжя, Уельс.

Фото: Jacob Allen, CC BY-SA 4.0.

Шосте місце в категорії пейзажі (16-те місце загалом): Чарівний сонячний краєвид змушує нас придивитися до кожної деталі цього пейзажу, знятого в Лагоа-ду-Фого, Португалія.

Фото: Veloso Patacas, CC BY-SA 4.0.

Сьоме місце в категорії пейзажі (17-те місце загалом): Цей чарівний зимовий краєвид — плато Гіто, розташоване на висоті 2000 метрів. Знімок зроблено в Національному парку Качкарські гори, Чамлигемшин, Туреччина.

Фото: Refik Demir, CC BY-SA 4.0.

Восьме місце в категорії пейзажі (18-те місце загалом): Неймовірна дихотомія природи, яка показує, як Калабрія та Аспромонте охоплені полум’ям. Це явище було знято в Національному парку Аспромонте, в муніципалітеті Роккафорте-дель-Греко, Італія.

Фото: Cesare Barillà, CC BY-SA 4.0.

Дев’яте місце в категорії пейзажі (19-те місце загалом): Наступним є фото автора Михайла Пецковича, зроблене на горі Щербан Мармароського хребта, у межах Карпатського біосферного заповідника Рахівського району. Захоплюючий пейзаж зображує цвітіння нарцисів серед гірських краєвидів.

Фото: Mykhailo Petskovych, CC BY-SA 4.0.

Десяте місце в категорії пейзажі (20-те місце загалом): А завершує топ яскравий пейзаж ячмінних і гречаних полів Ломангтанга, Верхній Мустанг у Непалі.

Фото: Nirojsedhai, CC BY-SA 4.0.

Вітання усім переможцям за їхній вклад у поширенні світових пам’яток природи та висвітлення краси нашої планети! Закликаємо усіх долучатись до конкурсу наступного року.

Ознайомитись з міжнародними переможцями минулих років можна тут: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018.

Слідкуйте за міжнародними каналами Wiki Loves Earth, щоб найпершими бути в курсі останніх новин: Фейсбук, Інстаграм, Твіттер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *