МіжнароднеПереможці

Міжнародна спецномінація «Human Rights and Environment» від «Вікі любить Землю»: топ 10 найкращих зображень

Одним із завдань конкурсу «Вікі любить Землю» є привернення уваги та документування реального стану довкілля та екологічних проблем.

У 2023 році міжнародний фотоконкурс «Вікі любить Землю» знову підтримав ініціативу Wiki4HumanRights спільно з Фондом Вікімедіа та Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини (OHCHR). Основна її мета — привернути увагу до захисту природи та впливу людини на довкілля.

У межах спеціальної номінації «Human Rights and Environment» приймались зображення, що відображають вплив людської діяльності на природу. Докладніше про номінацію та критерії відбору фотографій можна прочитати тут.

Ця спецномінація проводиться кожен рік з 2021 року. Проте цього року вперше приймались фотографії з усього світу, а не лише з країн, що брали участь в основному конкурсі. Як результат, було завантажено понад 8, 500+ фотографій, що є рекордною кількістю протягом усіх років.

Україна — не виняток. У 2023 році українські автори завантажили чимало фото, які висвітлюють важливі екологічні питання. Загалом на міжнародну спецномінацію подали майже 800 світлин з України.

У складі журі команди було 6 людей: вікімедійці, екологи, біологи, експерти у сфері людських прав та довкілля. Ознайомитись з детальнішою інформацію про журі команду можна тут.

За результатами оцінювання обрані топ 10 найкращих світлин, які висвітлюють надважливу тему — вплив людини на природу. Зустрічайте переможців!

Перше місце: Цей топ відкриває серія з двох зображень, які представляють проблему забруднення пластиком та відходами, зібраними на річці Одау в Гані — одну з найпоширеніших проблем довкілля.

Фото: Goldenwabbit, CC BY-SA 4.0.

Фото: Goldenwabbit, CC BY-SA 4.0.

Друге місце: Фото українського автора Любомира Матвіїва посіло друге переможне місце та висвітлює важливу проблематику — спалювання сухої трави та наслідки таких недобросовісних вчинків. Локація — гідрологічний заказник «Серетський».

Фото: Matviyiv.lubomir, CC BY-SA 4.0.

Третє місце: Вплив людини на природу різноманітний. Рибальство — один із способів впливу на екосистему, часто згубний. На цьому знімку з Сербії показано риболовлю на світанку.

Фото: Vanja Kovac, CC BY-SA 4.0.

Четверте місце: Четверте місце посіло фото також українського автора Олександра Рижкова. Тут зображений вітряк біля протоки Сиваш, світлина зроблена в Азово-Сиваському національному природному парку, Херсонська область.

Фото: Ryzhkov Oleksandr, CC BY-SA 4.0.

П’яте місце: Цей чудовий краєвид, знятий у Португалії, демонструє нам поєднання людського життя та природи в природному парку Серра-да-Естрела.

Фото: JC Ferreira – Fotografia, CC BY-SA 4.0.

Шосте місце: Повені часто порушують природний баланс і людську діяльність. Знімок з Італії, зроблений у місті Бачіні-ді-Конселіче, показує нам вулицю, яка перетворилася на річку після сильної зливи.

Фото: Cesare Barillà, CC BY-SA 4.0.

Сьоме місце: На жаль, тварини є чи не першими, хто страждає від дій людини. Це зображення чудово демонструє, як ми шкодимо лісовим мешканцям. Локація — Ірландія, парк Фенікс.

Фото: MetAddyOliver, CC BY-SA 4.0.

Восьме місце: Екосистема океанів надзвичайно важлива для навколишнього середовища. І вилов молюсків також має свій вплив, який представлений на цьому фото в Атлантичному океані. Фотографія зроблена в Нігерії, місто Опобо, Порт-Харкорт.

Фото: Hadassah Photostorie group, CC BY-SA 4.0.

Дев’яте місце: Електрика є невід’ємною частиною життя, проте вона також порушує природний баланс. На фото — туман і електричні ліхтарі, що вкривають місто Бутвал у Непалі.

Фото: Mithunkunwar9, CC BY-SA 4.0.

Десяте місце: І закриває топ-10 вид зблизька на вкриту попелом частину пересіченої місцевості вулкана Тааль. З моменту закриття вулкана для туристів у 2020 році, вид з Агонсілло, Батангас, пропонує найбільш близький досвід спостереження за вулканічним островом без фізичного відвідування.

Фото: Michael Angelo Luna, CC BY-SA 4.0.

Вітання усім призерам! Закликаємо усіх долучатись до цієї спецномінації у наступному році.

Цього року номінація «Human Rights and Environment» проводилась втретє. Минулого року було завантажено приблизно 1,100 зображень з двох країн. Ви можете прочитати минулорічні результати тут.

Підписуйтесь на сторінки проєкту, щоб бути в курсі останніх нових: Фейсбук, Інстаграм, Твіттер.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *