Переможці

Долина Ворскли в сутінках — найкраще фото Полтавщини

N-Vorskla-park-2016-05-21-263
Долина річки Ворскла ©Юрій Репало, CC-BY-SA 4.0

Найкращим фото Полтавської області за оцінками журі стала долина Ворскли з острівною системою в Дніпродзержинському водосховищі, зроблена у травні 2016 року. Автор — Юрій Репало.

Ця територія входить до регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський», який було створено у 2002 році на базі Лучківського ландшафтного заказника загальнодержавного значення, розташованого у гирлі р. Ворскли на межі між степом та лісостепом.

Парк розташований у південно-східній частині Полтавської області, у Кобеляцькому районі та створений для охорони та збереження природних комплексів річки Ворскли. Територія парку охоплює заплаву та тераси Ворскли, а також низку островів та частину акваторії Дніпродзержинського водосховища. На території парку найбільша площа припадає на водні екосистеми (16889,7 га), ліси займають 4608,0 га, а болота — 183,9 га. У парку типовими є байрачні діброви, степові ділянки, осокові болота та псамофітні (піщані) і галофітні (на солоних ґрунтах) луки. Серед рослинних угруповань виявлено 5, які занесені до Зеленої книги України.

На території парку 901 вид вищих судинних рослин, з яких 4 включено до Європейського червоного списку рослин, а 19 — до Червоної книги України. Щодо фауни, то тут нараховується 220 видів наземних хребетних тварин, з яких: 9 видів земноводних, 9 видів плазунів, 170 видів птахів та 42 видів ссавців. 22 види є регіонально рідкісними, 16 видів занесено до Червоної книги України. Трапляються тут також 5 видів риб.

До складу заповідної зони парку входять заказник загальнодержавного значення «Лучківський», заповідне урочище Сокільське (лісовий масив уздовж лівого берегу), ландшафтні заказники місцевого значення: острови Вільховатський, Вишняки, Крамареве, Пелехи та ботанічний заказник місцевого значення Новоорлицькі Кучугури.

Використано матеріали зі статті Регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» у Вікіпедії.

Див. також: найкращі фото Полтавстької області  у 2015 р., 2014 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *