Переможці

Одеська область 2.0

Зимовий місячний вечір
В околицях с. Троїцьке © Q-lieb-in, CC-BY-SA 4.0
Спершу про серйозне: у вересні ми оголосили, що ця світлина Євгена Самученка, нашого постійного учасника та неодноразового переможця, отримала найбільше балів і перемогла  у номінації «Найкраще фото Одеської області». Однак, як виявилося після публікації, на фото не зображено пам’ятку природи. Це не ландшафтний заказник місцевого значення Діброва болотного дуба.

Відповідно до регламенту конкурсу, світлини повинні «представляти один або кілька об’єктів, внесених до реєстру пам’яток на спеціально підготовленій для цього Організаційним комітетом сторінці, URL якої публікується Організаційним комітетом». І це фото не проходить за цим параметром…

Чи це можливо було б виявити на етапі відсіювання світлин? Дуже малоймовірно. Ви всі дуже постаралися й завантажили понад 11 тисяч робіт. Звісно ж до журі потрапили не всі роботи, але відсіювання здійснюється за досить простими формальними ознаками (наприклад, якщо очевидно, що зображено не пам’ятку природи України, а якоїсь іншої країни, квіти на городі тощо) чи простими якісними (розмито, відверто завалений горизонт тощо). І ці роботи не оцінюються журі.

Щоб знати, що це не є пам’ятка природи, потрібно було б мати карти та чіткі визначені межі об’єктів ПЗФ, чого у нас нема. І чого ніде не викладено у повному обсязі. Це дійсно детективна робота: не завжди можна зрозуміти чи входить зображена територія до пам’ятки чи вже ні. Адже (переважно) на місцевості це ніяк не зазначено… І тут Ваша експертність може бути дуже доречна. Нічого страшного (і навіть дуже добре) не станеться, якщо Ви вкажете нам на помилку. Це збільшить шанси того, що ми її виправимо. Інформація буде точніша.

Вечеря пеліканів
Пелікани недалеко від «нульового» кілометра річки Дунай, район Вилкове, Одеська область © Q-lieb-in, CC-BY-SA 4.0
Тепер про офіційне: переможцем у номінації «Найкраще фото Одеської області» стає світлина, що за оцінками журі посіла друге місце в області.

На цій світлині зображено пеліканів у Дунайському біосферному заповіднику. Серед зареєстрованих на заповідній території 257 видів птахів 44 (17,1 %) занесено до Європейського червоного списку та Червоної книги України. Досить численні в заповіднику великий баклан, сіра, руда, мала та велика білі чаплі, квак, річковий та рябодзьобий крячки; також в заповіднику нерідкі кормові зграї рожевого пелікану, що налічують до кількох сотень птахів (в останні роки відмічені поодинокі спроби гніздування цього птаха на території заповідника). Трапляється і кучерявий пелікан — його єдине в межах України місце гніздування розташоване в південній частині озера Кугурлуй (вище по Дунаю відносно заповідника). Із рідкісних видів хижих птахів в заповіднику багато років гніздиться орлан-білохвіст.

Підсумкове: Нам дійсно дуже прикро, що оголошена первинно світлина не є зроблена на території пам’ятки. Вона все одно для нас цінна, адже у Вікіпедії її використати можливо. Але у конкурсі посідати місця вона не може. Нам також дуже шкода, що у Євгена тепер залишився неприємний осад після конкурсу, адже його роботу критикували інші учасники. Хочеться сподіватися, що все ж бажання до співпраці переважить: ніхто не застрахований від помилок. А помилитися у нашому фотоконкурсі дуже просто. Перепрошуємо в учасників, що наша публікація Вас засмутила. Перепрошуємо у Євгена, що не зреагували оперативно. І просто дякуємо Вам усім за участь, і за те, що ділитеся світлинами зі світом.

Інформацію взято зі статей у Вікіпедії.

2 thoughts on “Одеська область 2.0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *