ПереможціРезультати

Переможця по Вінницькій області переобрано

Не лише дискусія навколо світлини-переможця по Одеській області змусила оргкомітет передивитись результати голосування журі. Ще одну роботу, яку у вересні було оголошено переможцем в області, було позбавлено цього статусу. Мова про світлину з зоряними треками Євгена Самученка. Основна причина дискваліфікації — фото зроблене не на території ПЗФ, а саме Самчинецького урочища, а поблизу нього.  Очевидно, що світлина залишається у Вікісховищі і вже ілюструє статті у Вікіпедії, а автора ми ще раз вітаємо з перемогами у номінаціях «Найкраща світлина Одеської області» та «Найкраща світлина Черкаської області».

Оскільки різниця в оцінках між рештою світлин по Вінницькій області, що потрапила у фінальний вибір була невеликою, було організовано повторне голосування. Після оцінювання журі, першою у рейтингу стала фотографія алеї у Парк ім. О. І. Ющенка у Вінниці, яку зробив Вадим Постернак (Posterrr). Вітаємо та перепрошуємо за запізніле оголошення 🙂

Зелений тунель в парку біля Обласної психоневрологічної лікарні. Автор: Posterrr, CC-BY-SA-4.0
Територія парку оголошена природоохоронною на підставі рішень виконкому 1969 та 1972 років. Природоохоронна площа парку становить 15,0 га. Охоронним зобов’язанням парк переданий обласній психоневрологічній лікарні ім. О.І. Ющенка. Історія ландшафтного парку пов’язана із будівництвом лікарні, яке розпочалося в 1897 році на скелястих берегах Південного Бугу та його притоки річки Вишні (південно-західна околиця Вінниці). «Днем народження» парку став 1902 рік. З вулиці Пирогова до головного корпусу лікарні від центрального входу веде алея, яка виділяється клиновидними кронами пірамідальної тополі, серед якої зростає єдиний в області жіночий екземпляр. По обидва боки – декоративні насадження. Центральна алея перетинається трьома бічними.

В парку зустрічається багато рідкісних порід. Зокрема є алея із модрини європейської, біогрупа горіха Зібольда, кульовидна акація, прищеплена форма клена-явора пурпурнолистого, туя західна, екземпляр евкаліпту (у відкритому ґрунті поблизу оранжереї), а також рожево квітуча форма каштана кінського. Виділяється своєю красою березовий гай та масив ялини звичайної. З чагарникових порід висаджено бирючину, акацію жовту, спірею, аронію чорноплідну, форзицію, самшит, магонію падуба-листу та ряд інших видів.

Розміщення в північній частині території лікарні автопідприємств у другій половині ХХ ст. стали першою ластівкою у зміні її площ. Забудова з боку вул. Пирогова на початку 90-х років відібрала ще цілий шмат території. Проектування ж нового мікрорайону на початку ХХІ ст. і його розбудова зачепила не тільки близькі околиці, але й саму природоохоронну територію. Сусідство з будинками позначилося засміченням, зрослою кількістю вигулюваних собак, викликало значну дегресію трав’янистих рослин та супроводжується порушенням структури ґрунтового покриву.

Парк психоневрологічної лікарні ім. Юшенка 18
Цікаво, що під час конкурсу 2013 року Вадим завантажив фото майже з тієї ж точки знімання, але зробленої на початку весни. Автор: Posterrr, CC-BY-SA-3.0
У відповідній категорії Вікісховища вже зібрано понад 30 фото згаданого парку, але статті у Вікіпедії ще не створено.  Інформацію про парк подано за інформацією статті Гудзевич А. В. Історико-культурні комплекси в природоохоронному сьогоденні  // Наукові записки. Серія: Географія. – Вінниця, 2007. – С. 92-98.

Сподіваємось, наші читачі заповнять цю прогалину у Вікіпедії!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *