АнонсиЗахист природи

Спецномінації 2017

Окрім традиційного визначення 10 найкращих фотографій конкурсу та найкращих фотографії у кожному з 27 регіонів України, цього року також оргкомітет та партнери запрошують позмагатися у спеціальних номінаціях. Дві з них — оголошуються вперше, переможця третьої визначатимемо вже втретє.

Найкраще фото тваринного світу ПЗФ

У попередні роки на конкурс подавалося чимало світлин диких тварин, яких вдавалося зафіксувати учасникам на заповідних територіях. Одиниці визнавалися кращими фото по області, але до десятки найкращих анімалістичний жанр ніколи не потрапляв. Розуміючи, що такі фото вимагають особливої майстерності, терпіння та знань, організатори конкурсу хотіли б цього року відзначити їх окремо.

Отже, основні умови участі фото у номінації:

  • зображено дику тварину, що мешкає на території об’єкту з конкурсного списку
  • в описі подано назву виду тварини
  • у полі «Спецномінація» конкурсного завантажувача вибрано відповідну назву спецномінації

Якщо ви забули зробити позначку або не помітили відповідне поле при завантаженні, ви можете додати фото до категорії спецномінації після завантаження.

Неприємні відкриття

Фото в цій конкурсній категорії мають ілюструвати порушення, пошкодження об’єктів природно-заповідного фонду. Такі неприємні відкриття слід документувати. Оргкомітет конкурсу разом з партнерами, Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина», спробує добитись вирішення виявлених вами проблем. Купа сміття, зламаний охоронний знак, рубка дерев, підпалена трава або очерети та інше, повз що не може пройти пильний погляд фотографа й краєзнавця. Просимо додавати фото порушень на заповідних територіях (незалежно від рівня художності). Завдяки нашій увазі заповідні території зможуть залишитись збереженими.

Для того, щоб фотографія брала участь у спецномінації, у формі конкурсного завантажувача треба у полі «Спецномінація» вибрати назву відповідної номінації.

Якщо ви забули зробити позначку або не помітили відповідне поле при завантаженні, ви можете додати фото до категорії спецномінації після завантаження.

Освітлинимо безсвітлинні

У 2015, 2016 роках ми визначали скільки кожен користувач додав світлин тих об’єктів, які раніше були «безсвітлинні» у вікіпроектах. Цього року номінація «Освітлинимо безсвітлинні» знову у нашому конкурсі! Із понад 8 тисяч природоохоронних об’єктів, які є в Україні, широкому загалу відомі далеко не всі. Є об’єкти яких фотографують дуже багато і щороку, а є об’єкти світлини яких відсутні у Вікіпедії та Вікісховищі. Про існування деяких об’єктів подекуди забули навіть їхні землекористувачі, що й казати про туристів! Саме тому, Національний екологічний центр України знову організовує спеціальну номінацію «Освітлинимо безсвітлинні» в межах української частини конкурсу «Вікі любить Землю» і нагородить її переможця спеціальним призом. Переможе учасник, який подасть на конкурс фотографії для найбільшої кількості об’єктів ПЗФ, які раніше не мали фотографій у Вікісховищі.

У конкурсних списках об’єктів у Вікіпедії одразу видно, які з них мають фотографії, а які ні. Щоб не було сумнівів, керуйтеся саме списками: навіть якщо фотографія об’єкта є у Вікісховищі, але не вставлена у конкурсний список, вважатиметься, що він «безсвітлинний».

Скільки об’єктів освітлинив кожен учасник буде підсумовано спеціальною програмою після конкурсу. Під час завантаження додаткових позначок робити не потрібно.

З питаннями та пропозиціями партнерства звертайтесь на wle@wikimedia.in.ua

Фото на фоні зображення Токівський водоспад, Україна. Автор: Сергій Рижков CC BY-SA 4.0.

29 thoughts on “Спецномінації 2017

  • Колеги, вийшов перехрест цього конкурсу з номінацією Конкурсу наукових фотографій. Це, може, навіть добре, але давайте наступного разу будемо координуватися.

    Відповідь
  • Доброго дня ! Як додати(чи можливо взагалі) завантажене раніше фото до спецномінації ,якщо тільки зараз помітив що така номінація існує ?

    Відповідь
    • можете додати шаблон спецномінації, або надішліть нам посилання на файл і ми додамо

      Відповідь
  • Продивлявся списки Вікі по Одещині, наткнувся на цікавий факт:
    https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Platanus_occidentalis_(Odessa,_Starostina_skver)
    Тут тільки минулорічне фото Кшисі Вереск завантажене лише під час цього вже конкурсу, хоча першим до цієї статті було саме моє фото ще конкурсу 2016р!
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Платан_в_сквері_Старостіна.jpg
    а пізніше і Катруся Красницька найшла той загадковий сквер і додала фото. Питання -чому в галереї до цієї памнятки наших двох фото вже немає, і в історії файлів тоже ніяких слідів, чому вони відкріпились від ID цієї памнятки?
    Якщо буде без відповіді (як мої попередні запити до оргкома) -завантажу повторно це ж фото 🙂

    Відповідь
    • Будь ласка, не треба писати так, наче оргкомівці підступно вилучили всі сліди з історії файлів (чого технічно зробити неможливо). Ваші файли спокійно лежать в категорії Category:Platanus_%C3%97_hispanica_(Starostina_Garden).
      Під час додавання категорій у конкурсні списки восени минулого року було вписано не ту категорію, що вже існує, а нову назву. Раніше галереї в списку не було, й очевидь, недобачили, що вона вже існує у Вікісховищі.
      Дякую за спостережливість, це означає, що можуть бути іще інші такі випадки, ми подивимось.

      Відповідь
      • Я й не писав що ви підступно вилучили!В якому реченні? Останнє моє лиш справедливо натякає, як я поступитиму якщо ви будете реагувати на запити раз в тиждень))))
        Я дивився історію файла, і нічого не зрозумів -бо він наче в категорії, а в галереї до того ID його немає, а раніше моє фото саме, як перше цієї памятки -було видно! Тепер виходить що памятка ніби з категорії “невисвітлених”)))

        Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *