Новини / NewsПереможці

Степові грані та простори: найкращі фото ще шістьох областей

Представляємо останні шість світлин, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2019». У цю збірку потрапили фото, які ілюструють степи України.

Найкраще фото Дніпропетровської області

Найкращим фото Січеславщини стала світлина користувача Александр Водолазский, на якій зображено геологічну пам’ятку природи загальнодержавного значення «Скелі МОДРу».

Слова автора з його сторінки у Вікісховищі є якнайкращим коментарем до нього: «Що ж є таким особливим у криворізьких пейзажах? Таке, чого ніде немає? Перш за все, у більшості випадків вони рукотворні. Водночас мінливі і закарбовані в часі. Історія та сучасність створюють в них свій особливий “сплав з кількох компонентів” і в цьому вони стають не схожими на інші. Красу можна віднайти там, де ніхто і не подумав би її шукати — на техногенному смітнику, у зруйнованих будівлях, закинутих проваллях. У них проявляється щось, що зачіпає на ментальному рівні і робить криворізький пейзаж особливим.»

Зважаючи на ці слова, не дивно, що світлини цієї пам’ятки природи вже були в переможцях — у 2014 як краща світлина Дніпропетровської області, а в 2016 на 10 місці в головній номінації конкурсу. На світлині 2019 року авринія скельна Aurinia saxatilis (L.) Desv. (Червона книга Дніпропетровської області) каскадами спадає зі скельних порід. Олександр взяв участь у конкурсі вперше і завантажив загалом 27 фото 4 пам’яток.

Авринія скельна на схилах геологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Скелі МОДРу»; найкраща фотографія Дніпропетровської області
Автор фото: Александр Водолазский, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Запорізької області

У сусідній області перемогу отримав степовий пейзаж з ботанічного заказника «Балка Чапаївка». На світлині бачимо як срібними хвилями переливається у сонячному промінні червонокнижна ковила. М’яке проміння вечірнього сонця відбивається від ковили й дістає до нас через об’єктив фотоапарата Артема Жеребцова. Зважаючи на тотальну розораність степової зони та заростання чагарниками вцілілих степових ділянок, така світлина не може не радувати око. Артем Жеребцов отримав відзнаку з другої спроби, причому також і в кількісній номінації по Запорізькій області.

Ботанічний заказник «Балка Чапаївка»; найкраща фотографія Запорізької області
Автор фото: Артем Жеребцов, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Луганської області

Пейзаж з Луганської області фіксує геологічну пам’ятку природи «Баранячі лоби». З-під трав’яного покрову виглядають скельні виходи мергельних покладів кампанського ярусу верхньої крейди згладжених рухом льодовика. Яскраві, весняні кольори затримують на собі погляд і змушують зосередитися на деталях світлини. Вячеслав Непран бере участь у фотоконкурсі другий рік поспіль. В 2018 та 2019 роках вже отримував перемогу в кількісній номінації по Луганській області.

Геологічна пам’ятка природи «Баранячі лоби»; найкраща фотографія Луганської області
Автор фото: Nepran Vyacheslav, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Харківської області

Продовжуючи тему пейзажів, переходимо до найкращого фото Слобожанщини. На ньому можна побачити ландшафтний заказник «Гомільшанська лісова дача». Незвична кольорова гамма у поєднанні з туманом надають загадковості своєрідному мальовничому лісовому ландшафту. Цікаво, що сам заказник «Гомільшанська Лісова Дача» входить до складу Національного природного парку «Гомільшанські ліси», а термін «лісова дача» прийшов ще з часів Російської імперії, де означав обмежену частину лісових угідь, яка підпорядковувалася єдиному господарсько-технічному плану.

Авторка фото, користувачка Inna Dudnik-Chervyakova мала вдачу отримати відзнаку зі своєї першої спроби. Для конкурсу у травні вона завантажила свої перші роботи під вільною ліцензією: всього 52 фото п’яти пам’яток.

Ландшафтний заказник «Гомільшанська лісова дача»; найкраща фотографія Харківської області
Авторка фото: Inna Dudnik-Chervyakova, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Кіровоградської області

Наступний пейзаж авторства Константина Буркута переносить нас до Кіровоградської області, де найкращим фото була визнана світлина парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Хутір Надія». Від літньої світлини так і віє прохолодою, яка передається через паркові насадження навколо паркового ставу. Багата рослинність здається заполонила все — майже повністю закривши небо та відзеркалюючись у водній гладі ставу.

На цій світлині можна бачити один зі спадків Івана Карпенко-Карого (Тобілевича), який почав формувати парк після повернення з політичного заслання навесні 1887 року і все ще перебуваючи під наглядом поліції. Він намагався здійснити власну давню мрію — перетворити куточок рідної природи на, за його власним висловом, «оазу в степу».

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Хутір Надія»; найкраща фотографія Кіровоградської області
Автор фото: Константинъ Буркут, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраще фото Сумської області

На відміну від попередніх світлин, найкраща фотографія Сумської області звертає нашу увагу на деталі — у кадрі користувачки Irynka1991 горицвіт весняний Adonis vernalis у степовому природному заповіднику «Михайлівська цілина». Світлина демонструє представника рослинного світу заповідника, який був створений ще у 1928 році. Тут охороняється єдина в Україні цінна ділянка лучного степу в лісостеповій зоні. Сам горицвіт — декоративна і лікарська рослина — але отруйна. Занесений до Червоної книги України.
Авторка світлини взяла участь у конкурсі вперше, подавши до участі 20 світлин семи об’єктів природно заповідного фонду України.

Горицвіт весняний у степовому природному заповіднику «Михайлівська цілина»; найкраща фотографія Сумської області
Авторка фото: Irynka1991, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Топ-10 фотографій конкурсу — фото з найвищими оцінками серед 27-ми регіональних — буде оголошено на церемонії нагородження. Організаційний комітет вдячний усім, хто вантажив світлини до Вікісховища у рамках конкурсу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *