Новини / News

Переможці спецномінації «Найкраща аерофотозйомка»

Другий рік поспіль в рамках «Вікі любить Землю» учасники могли змагатися в спецномінації «Найкраща аерофотозйомка» — фото з дрона, квадрокоптера чи будь-якого іншого літального апарата. Світлини оцінювало спеціальне журі — фахівці-фотографи з досвідом в аерофотозйомці. Представляємо роботи, визнані найкращими.

На відміну від минулого року, фото з повітря одночасно брали участь у якісній спецномінації, тому деякі з тих, що подані нижче, вже перемогли в номінації «Найкраща світлина області».

Всього до спецномінації подали 239 робіт. Журі оцінило їх за 10-бальною шкалою: спочатку всі, й у другом у турі — 35 найрейтинговіших за результатми першого. Нагадаємо, що до журі входили: 

Сергій Орлік — учасник фотоконкурсів «Вікі любить Землю» і «Вікі любить пам’ятки», один із переможців спецномінації для аерофото у минулорічному «Вікі любить Землю», переможець номінацій «Найкраще фото Луганської області» («Вікі любить пам’ятки» 2016 року) і «Найкраще фото Донецької області» («Вікі любить пам’ятки» 2018 року); автор та розробник віртуальних турів; 

Андрій Пирожок — завідувач кафедри електроприводу та автоматизації промислових установок НУ «Запорізька політехніка», керівник проєкту «Школа операторів дронів»; 

Валентин Волошин — громадський активіст, координатор волонтерського проекту «Bergwaldprojekt»,  популяризатор сталого туризму і Карпат, керівник Регіональної Туристичної Організації Закарпаття.

Перше місце

Озеро Журавлине, Сумська область. Автор: Денис Юрченко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Цей знімок також було визнано найкращим серед фото заповідних територій Сумської області.

Друге місце

Заповідник «Розточчя», Львівська область. Авторка: Анна Палюх, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Інше фото цієї серії стало найкращим у Львівській області.

Третє місце

На третьому місці не одне, а серія фото Андрія Чуяшенка з Ірдинського болота, одне з яких вже оголошено найкращим у Черкаській області.

Гідрологічний заказник Ірдинське болото, Черкаська область. Вид на розлив. Автор: Андрій Чуяшенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0
Гідрологічний заказник Ірдинське болото, Черкаська область. Вид на розлив. Автор: Андрій Чуяшенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«На фото Ірдинського болота дуже вдало вибраний ракурс і висота зйомки. За рахунок цього автору вдалося передати як масштаб території, так і деталі ближнього плану. Час зйомки в хмарну погоду підкреслило настрій місцевості», — прокоментував член журі Сергій Орлік.

Гідрологічний заказник Ірдинське болото, Черкаська область. Вид на канал. Автор: Андрій Чуяшенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Четверте місце

Підніжжя гори Петрос, Карпатський біосферний заповідник, Закарпатська область.
Автор: Ярослав Коник, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

П’яте місце

П’ятий результат у двох знімків учасниці Вікторії Роговенко, що зображають ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Колекція лісовода Вінтера», розташовану в Оболонському районі Києва. Статті про цю пам’ятку в українському розділі Вікіпедії поки не створено.

Колекція лісовода Вінтера, Київ. Авторка: Вікторія Роговенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0
Колекція лісовода Вінтера, Київ. Авторка: Вікторія Роговенко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Шосте місце

Полонина Гаджина та Чорногора взимку. Карпатський національний природний парк, Івано-Франківська область.
Авторка: Ната Мостова, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Сьоме місце

 Лісогринівецький заказник, Хмельницька область. Автор: Валентин Панчук, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

«Дуже цікавий знімок. Природа створила чітку межу між різними типами лісів (породами дерев). Завдяки використанню нової техніки — квадрокоптера автору вдалося якнайкраще показати це явище», — зазначив член журі Андрій Пирожок.

Восьме місце

Заказник «Коса Обіточна», Запорізька область. Автор: Євген Самученко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Дев’яте місце

Заказник «Коса Обіточна», Запорізька область. Автор: Анатолій Волков, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Фото також здобуло перемогу в Запорізькій області.

Десяте місце

 Манявський водоспад, Івано-Франківська область. Автор: Віталій Синдикат, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Переможці спецномінації отримають подарункові сертифікати інтернет-магазинів, а також сувеніри із символікою конкурсу.

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *