Новини / News

Дністер та безкрайні простори: найкращі фото Чернівецької, Хмельницької та Вінницької областей

Представляємо ще три світлини, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2020».  

Найкраще фото Чернівецької області

У Чернівецькій області найкращою стала світлина меандру Дністра, пагорбів та рівнин навколо зроблена з території геологічної пам’ятки «Шишкові горби». Автор фото — Сергій Нестерчук, який взяв участь у конкурсі цього року вперше і завантажив 69 чудових пейзажів Карпат, Дністра Буга та інших місцевостей (усі фото).

Геологічна пам’ятка природи «Шишкові горби».
Автор фото: Сергій Нестерчук, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

У 2017 та 2019 роках мальовничі пейзажі Шишкових горбів уже перемагали в обласній номінації. Геологічна пам’ятка природи, розташована у Кельменецькому районі, займає 12 гектарів. Статус природоохоронної території надано 1979 року, задля збереження ерозійних вапнякових останців — частини Товтрової гряди. Останці розташовані вздовж правого стрімкого берега Дністра, який утворює і зображений на фото глибоко врізаний, овальної форми меандр.

Загалом, за вісім років конкурсу учасники завантажили фото зі 159 територій природнозаповідного фонду Чернівецької області, що становить майже половину (47%) від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 333. На цьогорічний конкурс 24 автори подали 233 світлини 50 ПЗФ області.

Найкраще фото Хмельницької області

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Хмельницької області» став знімок, зроблений у межах національного природного парку «Подільські Товтри» біля села Субіч. Автором фото є Сергій Зисько, який вже тричі перемагав у цій номінацій — у 2016, 2018 та 2019 роках.

Національний природний парк «Подільські Товтри».
Автор фото: Сергій Зисько, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Подільські Товтри добре відома природоохоронна територія, розташована на території Городоцького, Чемеровецького та Кам’янець-Подільського районів Хмельницької області. З площею у 261316 га, з них у власності парку перебуває 1300 га, вважається найбільшим парком України.

За кількістю поданих світлин Хмельницька область посіла третє місце серед усіх регіонів України. Цьогоріч 32 автори завантажили 1474 фото та відео 261 території ПЗФ. За всі роки конкурсу зібрано знімки 341 ПЗФ області, загалом же у списку конкурсу 522 об’єкти природи, що мають охоронний статус.

Найкраще фото Вінницької області

Переможне фото Вінниччини також зробив Сергій Зисько. На цьому знімку зафіксована панорама Дністра біля села Лядова, на території, що входить до Лядівського заказника, також у кадрі видно Нагорянські печери.

Лядівській заказник та вид на Нагорянські печери.
Автор фото: Сергій Зисько, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Лядівський заказник — ботанічний заказник місцевого значення в Україні, заснований у 2009 році. Розташований в районі сіл Яришів та Лядова Могилів-Подільського району Вінницької області, площею 72,9 га. Заказник входить до списку водно-болотних угідь міжнародного значення.

Цього року 25 авторів завантажили на конкурс 520 знімків 97 природних пам’яток Вінницької області. За всі роки «Вікі любить Землю» було сфотографовано 249 із загалом 431 пам’ятки регіону.

У дописі використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *