Новини / NewsПереможціРезультати

Пейзаж, макро і портрет: найкращі фото Миколаївської, Харківської, Дніпропетровської областей

Представляємо ще три світлини, що перемогли в номінації «Найкраща фотографія області» у конкурсі «Вікі любить Землю 2020».

Найкраще фото Миколаївської області

Ранковий пейзаж, зроблений у Національному природному парку «Бузький Гард» став найкращим серед поданих у 2020 світлин природно-заповідного фонду Миколаївщини. Автор знімка — Віталій Башкатов. Це вже друге переможне обласне фото в активі Віталія цьогоріч, його робота із заказника «Мис Айя» стала найкращим фото Севастополя.

Національний природний парк «Бузький Гард». Автор: Віталій Башкатов

Національний природний парк «Бузький Гард» розташований в межах шести районів Миколаївської області. Загальна площа території парку становить 6138,13 га.  У межах парку виділяється плато з пологими схилами. Плато розсічене долинами річок Південний Буг, Мигійський Ташлик, Корабельна, Мертвовод, Арбузинка та Бакшала на окремі ділянки, що у свою чергу розчленовані мережею балок та ярів, найбільш крупні з яких впадають безпосередньо у долину річки Південний Буг. Таких балок на лівобережжі річки нараховується 13, а на правобережжі — 16.

За вісім років конкурсу учасники завантажили фото зі 71 території природно-заповідного фонду Миколаївщини, що становить майже половину (48%) від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 146. На цьогорічний конкурс 42 автори подали 1064 фото 34 ПЗФ області.

Найкраще фото Харківської області

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Харківської області» став знімок росички круглолистої на болотах у Національному природному парку «Слобожанський» у Краснокутському районі. Автором фото став неодноразовий переможець нашого конкурсу у різних номінаціях Сергій Рижков.

НПП «Слобожанський». Автор: Сергій Рижков

«Росичка є унікальною рослиною для Харківської області, тому для мене це був один з найголовніших об’єктів зйомки у НПП «Слобожанський». Втілити задум було непросто, оскільки це доволі маленька рослина, яка зростає переважно серед мохів та інших болотяних рослин. Знадобилось чимало часу, щоб знайти гарний об’єкт зйомки. Крім того, болота на Слобожанщині оточені лісом, тому вранішнє або вечірнє світло не падає на рослини. Я використав кілька портативних штучних джерел світла з помаранчевим фільтром, щоб досягти такого результату», — коментує Сергій Рижков.

Різноманіття ландшафтів території національного парку зумовлює і біорізноманіття. Оточені березовими і вільховими заростями, тут створюються умови, прийнятні для існування нетипових для цієї зони рослин і тварин. Рослинність парку представлена 9 угрупованнями, що включені до Зеленої книги України, за Додатками Бернської конвенції на території НПП поширені 13 рослинних угруповань, що підлягають охороні у Європі, 60 рідкісних видів судинних рослин, з них 12 видів занесені до Червоної книги України. 

Тут мешкає і багато представників тваринного світу, що перебувають під охороною: понад 60 раритетних видів, серед яких 8 видів занесені до Європейського Червоного списку, 20 видів — до Червоної книги України (1994), 33 види — до Червоного списку Харківської області.

Загалом цьогоріч 30 авторів завантажили 691 фото та відео 40 територій ПЗФ. За всі роки конкурсу зібрано знімки 88 ПЗФ області, загалом же у списку конкурсу 246 об’єктів природи, що мають охоронний статус, а отже більшість об’єктів усе ще не представлені своїми світлинами.

Найкраще фото Дніпропетровської області

У Дніпропетровській області перемогло фото із заказника Булахівський Лиман, яке зробив користувач Роман Рись. Автор назвав свій знімок «Під полум’яним небом». У 2018 році світлина автора із заказника Солоний Лиман також перемогла у цій номінації. 

Булахівський лиман. Автор: Роман Рись

«Сфотографовану амфібію я зустрів випадково, помітивши, як вона стрибає по дорозі, якою їхав із фотополювання на козулю в Самарському лісі. Звісно, я зупинився і підібрав її. Сонце вже майже сіло, тож я швидко змінив телеоб’єктив на макро і побіг до найближчої калюжі, у яку посадив ропуху. Заради потрібного ракурсу довелося лягти в мокру траву й, тримаючи в одній руці камеру, іншою зупиняти тварину, яка не хотіла довго лишатися на одному місці. Після кількох кадрів я дав їй спокій, а сам брудний і мокрий повернувся у своє авто. Я був дуже задоволений, оскільки збулася одна з моїх фотомрій. Про те, що ропухи звичайні мешкають в цьому регіоні я чув від місцевих, але досі вони мені не траплялись», — розповів історію створення фото Роман Рись.

Булахівський Лиман — це орнітологічний заказник загальною площею у 100 гектарів, розташований у Павлоградському районі Дніпропетровської області, неподалік від села Булахівка, в долині річки Березнегувата (ліва притока Вовчої).

За всі роки «Вікі любить Землю» було сфотографовано 131 із загалом 179 об’єктів Дніпропетровської області. 34 автори завантажили на конкурс 836 знімків59 природних пам’яток регіону. 

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0

Використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *