Новини / News

Переможці спецномінацій для фотографій із Києва

Під час «Вікі любить Землю 2020», як і попередні кілька років, ми проводили серію спеціальних номінацій для фотографій із Києва. Нашими партнерами цього разу були Громадська організація «Друге життя», Управління екології та природних ресурсів КМДА та Національний природний парк «Голосіївський».

Журі оцінювало фото у чотирьох спецномінаціях: «Найкраще фото заповідного Києва», «Тваринний світ заповідного Києва», «Здоров’я та природа Києва», «Найкраще фото НПП «Голосіївський». Переможців обирали з усіх світлин природно-заповідних територій Києва, які надійшли на конкурс. У 2020 році таких було понад 1900 фото.

До складу журі ввійшли представники НПП «Голосіївський» і Управління екології та природних ресурсів КМДА.

Хоч нам і не вдалося оголосити ці результати разом із результатами інших номінацій восени минулого року, однак ми раді, що таки можемо їх представити. Отож найвищі бали отримали чотири фото двох авторів, які вперше взяли участь у конкурсі «Вікі любить Землю» у 2020 році.

Найкращим фото заповідного Києва стало аерофото Жукового острова. Авторкою роботи є Вікторія Роговенко. У конкурсі 2020 року інші аерофото Вікторії ввійшли до топ-10 змагання загалом і посіли призові місця в спецномінаціях «Найкраща аерофотозйомка» та «Найкраще фото степового ПЗФ».

Жуків острів. Голосіївський район. Київ
Авторка фото: Вікторія Роговенко, вільна ліцензія CC-BY-SA-4.0

Андрій Хрутьба, член журі, співзасновник ГО «Друге життя» і начальник відділу екоосвіти НПП «Голосіївський» прокоментував вибір так:

Жуків острів має цікаву історію щодо заповідання, і саме тому ми вирішили відзначити цю світлину.

Жуків острів розташований на півдні Голосіївського району міста Києва між місцевістю Коник на Корчуватому і островом Водників, з яким сполучена дамбою. У грудні 1999 року територія острова та прилеглої правобережної заплави Дніпра від самого острова до південної межі Києва оголошена ландшафтним заказником «Острів Жуків».

У номінації «Тваринний світ заповідного Києва» перемогло фото ондатри болотяної в озері Тягле. Знімок зробив Ігор Червоненко, який також вперше долучився до «Вікі любить Землю» у 2020 році. Його фотографії птахів отримали спеціальну відзнаку від члена журі якісної номінації Георгія Чернілєвського. 

Ондатра болотяна (Ondatra zibethicus) в озері Тягле. Дарницький район. Київ
Автор фото: Ігор Червоненко, вільна ліцензія CC-BY-SA-4.0

Як зазначив Андрій Хрутьба: 

Для журі це була одна з найтяжчих категорій, зійшлися на тому, що ондадтра є намилішою з усіх варіантів.

Ондатра болотяна (Ondatra zibethicus) — напівводна тварина родом з Північної Америки, єдиний представник роду ондатр (Ondatra). Ондатра селиться по берегах річок, озер, каналів і особливо охоче — прісноводих боліт.  

«Озеро Тягле» — ландшафтний заказник місцевого значення, оголошений у 2019 році. Включає озеро Тягле та його прибережної захисної смуги площею 137 га в Дарницькому районі міста Києва. Озеро входить до групи Осокорківських озер.

Фото кінної прогулянки у парку імені Максима Рильського журі оцінило найвище в спецномінації «Здоров’я та природа Києва».

Голосіївський парк імені Максима Рильського. Голосіївський район. Київ
Автор фото: Ігор Червоненко, вільна ліцензія CC-BY-SA-4.0

Андрій Хрутьба розповів детальніше про задум спецномінації, яку проводили вперше, і переможне фото: 

Ідея спецномінації виникла під час жорсткого карантину і на хвилі міжнародної кампанії #ParksForHealth, покликаної нагадати, що парки, крім всього іншого, дають нам здоров’я. На фінальному етапі вибирали між каякерами та вершниками, але вирішили нагадати людям, що в лісі відпочинком є не тільки пікніки.

Голосіївський парк імені Максима Рильського розташований у південній частині міста Києва, у Голосіївському районі. Площа — 140,9 га.

Закладений у 1957 році. У 1964 році парк названо на честь українського поета Максима Рильського. Входить до складу національного природного парку «Голосіївський», що був утворений у 2007 році.  

Фото сови сірої у Голосіївському парку імені Максима Рильського перемогло в номінації «Найкраще фото НПП «Голосіївський». 

Сова сіра (Strix aluco). Голосіївський парк імені Максима Рильського. Голосіївський район. Київ
Автор фото: Ігор Червоненко, вільна ліцензія CC-BY-SA-4.0

Андрій Хрутьба додав: 

Цей знімок вибрали ще й тому, що сова майже є символом нацпарку.

Сова сіра (Strix aluco) — птах родини Совові (Strigidae). Ареал розповсюдження — Європа, Західний Сибір, Північна Африка. В Україні звичайний осілий птах Полісся, Лісостепу, Криму й Карпат. 

Дякуємо журі за роботу, а учасникам за цікаві й цінні фото. Уже незабаром до переможців вирушать призи, які ми підготували разом із партнерами.

Незабаром відправимо переможцям сувеніри від партнерів

Нагадаємо, що найкращою фотографією Києва в основній номінації стала робота Сергія Мірошника. Це фото бабки звичайної у парку «Пуща-Водиця». Знімок також увійшов у топ-10 світлин національного конкурсу і топ-15 міжнародного етапу.  

Загалом у Києві 197 природно-заповідних об’єктів. За вісім років конкурсу учасникам вдалося сфотографувати їх усі. У 2020 році конкурсанти подали понад 1900 світлин 184 природних пам’яток Києва.  

У публікації використано інформацію зі статей Вікіпедії, сайтів Національного природного парку «Голосіївський» і Київської міської державної адміністрації.

Читайте також, які фото перемагали в київських номінаціях у попередні роки:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *