ПереможціРезультатиСтатистика

Переможці номінації «За кількісний внесок» у 2021 році

Ми проводимо конкурс «Вікі любить Землю» щорічно із 2013 року для того, щоби сформувати широку базу вільних фотографій пам’яток природи України, аби наповнити ними Вікіпедію. Понад 50 відсотків об’єктів Природно-заповідного фонду (ПЗФ) уже мають вільні світлини на Вікісховищі, але тисячі ще не є представлені. Щоб це виправляти, кожного року ми нагороджуємо учасників і учасниць, які у межах конкурсу проілюстрували найбільше пам’яток — зокрема об’єктів, яких раніше у Вікісховищі не було. Розповідаємо про цьогорічні результати «кількісної» номінації фотоконкурсу та її переможців.

Досягнення конкурсу у 2021 році

За місяць конкурсу, тобто протягом червня 2021 року, 327 користувачів та користувачок завантажили 11 126 фотографій пам’яток природи України. Завдяки цьому 2129 об’єктів було проілюстровано, з них 445 — вперше. Серед понад тридцяти країн, де проходив фотоконкурс, Україна посіла друге місце у світі за кількістю завантажених фото після Німеччини.

Нагадуємо правила 

У номінації «За кількісний внесок» організаційний комітет відзначає учасників, які сфотографували найбільше об’єктів ПЗФ. Нагороджуємо 10 переможців у всеукраїнському заліку та по одному — для кожного регіону України.

При цьому чим менше пам’ятка природи до цього була проілюстрована у Вікісховище, тим більше балів нараховується за неї.

Автор(ка) отримує за сфотографовану пам’ятку від 0.5 балів (якщо понад 10 авторів раніше завантажували світлини цього об’єкту на Вікісховище) до 10 балів (якщо раніше пам’ятки у Вікісховищі не було загалом).

Тож переможці визначаються не за кількістю поданих фотографію, а на основі балу, який бере до уваги кількість проілюстрованих учасником пам’яток та цінність цих об’єктів для Вікісховища.

«Я намагаюсь відшукувати у списках, об’єкти, які ще ніхто не фотографував і “полюю” переважно на них. Така стратегія дає змогу отримати більшу кількість балів і приносить максимальну користь для ілюстрування Вікіпедії» — розповіла Людмила Сломінська, одна з переможців номінації.

Організатори перевіряли фотографії на відповідність правилам фотоконкурсу. Ті світлини, які не були сфотографовані на території ПЗФ або жодним чином не проілюстрували саме природу, знімалися із конкурсного заліку учасників. 

Детальніше про правила читайте у регламенті конкурсу.

«Маю на меті сфотографувати досі не освітлені об’єкти ПЗФ Волині для того, щоб завдяки розміщенню світлин у Вікіпедії:

  • про них дізналися якомога більше любителів природи і туристів;
  • зберегти на світлинах стан пам’яток на момент зйомки;
  • привернути увагу місцевих громад до проблемних питань охорони і збереження об’єктів» — розповів В’ячеслав Галєвський, учасник фотоконкурсу.

Завдяки українській частині фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2021 у Вікісховищі вперше з’явилося зображення ландшафтного заказника «Стрімкач» у Вінницькій області, озера Глибоцьке на Волині, Верхньобазавлуцького ботанічного заказника на Дніпропетровщині та багатьох інших природно-заповідних територій по всій Україні.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Стрімкач»
Озеро Глибоцьке (заповідне урочище)
Верхньобазавлуцький ботанічний заказник

Зустрічаємо переможців!

Головні переможці номінації — десять учасників та учасниць, які зробили найбільш плідний кількісний внесок у конкурсі.

10 переможців номінації «За кількісний внесок»

Користувач(ка)Сфотографовано об’єктівВсього балівВсього фотографій
Мокрицький Павло9332315.5953
Артем Жеребцов2081416623
Lubov aleks1886061027
Luda.slominska56359299
Galvm45344.5349
Kiyanka217277357
Olga Loboda 0806116244.5122
Nepran Vyacheslav2518351
Волошина Віра17142.537
Olexandr Ghryb32141.580

За тим же принципом визначалися переможці для кожного із регіонів України.

Регіональні переможці

КиївKiyanka
АР КримV chekhov
Вінницька областьМокрицький Павло
Волинська областьGalvm
Дніпропетровська областьАртем Жеребцов
Донецька областьLubov aleks
Житомирська областьМокрицький Павло
Закарпатська областьМокрицький Павло
Запорізька областьАртем Жеребцов
Івано-Франківська областьСлавутич 18
Київська областьKiyanka
Кіровоградська областьАртем Жеребцов
Львівська областьМокрицький Павло
Луганська областьNepran Vyacheslav
Миколаївська областьАртем Жеребцов
Одеська областьМокрицький Павло
Полтавська областьМокрицький Павло
Рівненська областьМокрицький Павло
Севастопольбез переможця
Сумська областьOlga Loboda 0806
Тернопільська областьHryniuk
Харківська областьМокрицький Павло
Херсонська областьAnatoliy Volkov
Хмельницька областьZysko serhii
Черкаська областьАртем Жеребцов
Чернівецька областьбез переможця
Чернігівська областьOlga Loboda 0806

Слово переможцям

«Природна краса рідного краю та звичайний азарт стали моєю мотивацією для участі у конкурсі. Коли активно брав участь у конкурсі 2020 року, я запланував собі поїздки та місця, але з різних причин не встиг їх здійснити. Азарт, емоція “перемоги” з 2020 року стали ще сильнішими… У цьому році теж не зміг реалізувати всі поїздки. Не зміг дістатися до всіх прапорців на Гуглкарті, які ставив собі на телефоні. Цих прапорців стає все більше і більше. Так само все більше стає і улюблених красивих локацій на моїй карті, на які люблю повертатися і бувати на самоті з Природою» — розповів Артем Жеребцов, один з переможців номінації.

«Пам’ятками архітектури, історії археології я цікавився задовго до конкурсів, а от об’єкти природно-заповідного фонду проходили повз мою увагу, бо цілісного списку на той час не було. А виявилося, що у нашій країні дуже багато заповідних територій, заказників, пам’яток природи, переважна більшість яких взагалі не відомі звичайним людям. Потрібно було змінювати ситуацію!» — зазначив В’ячеслав Галєвський.

«Для мене тема природно-заповідного фонду завжди була дуже важливою. На жаль, здебільшого наше суспільство ставиться до заповідних об’єктів без достатньої поваги і не розуміє їх цінності. Часом люди навіть не знають, що біля їх села є заповідний об’єкт. Тому я сподіваюсь, що статті у Вікіпедії з красивими картинками матимуть просвітницький ефект і допоможуть зробити крок в напрямку виправлення ситуації» зазначила Людмила Сломінська.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *