Новини / News

У 2022 році конкурсу «Вікі любить Землю» в Україні не буде. Що натомість?

Із 2013 року громадська організація «Вікімедіа Україна» щороку проводила фотоконкурс пам’яток природи «Вікі любить Землю». Однак у 2022 році повномасштабна російська військова агресія змусила мільйони українців переглянути свої плани — і нашого конкурсу це стосується також.

Цього року української частини міжнародного конкурсу «Вікі любить Землю» не буде. Сподіваємося повернутися до нього у 2023 році — а цьогоріч проведемо серію інших проєктів, пов’язаних із тематикою конкурсу, до яких зможуть долучитися усі охочі.

Чому фотоконкурсу цього року не буде

Головна причина — це занадто небезпечно для потенційних учасників та учасниць фотозмагання. У багатьох регіонах відвідувати природні зони загалом заборонено через мінування та інші причини. Навіть там, де відвідувати об’єкти ПЗФ можна, фотографування може призвести до проблем із правоохоронними органами.

Ми розглядали варіант провести конкурс лише для окремих регіонів, однак відмовилися від нього: навіть у регіонах, де бойові дії не ведуться, фотографування може бути ризикованим, а також ми не можемо передбачити, де саме бойові дії (не) будуть вестися до завершення конкурсу.

Також ми розглядали варіант провести конкурс лише для «архівних» фото і заборонити подавати фотографії, зроблені після 24 лютого 2022. Однак також відмовилися від цієї ідеї: з одного боку це обмеження можна легко обійти та складно перевірити; з іншого боку, це поставило б учасників у нерівні умови.

Що буде натомість

Звичайно, усі охочі в будь-який момент можуть додавати до Вікісховища і Вікіпедії будь-які фотографії, які відповідають правилам цих вікіпроєктів та законодавству. Однак також ми забезпечимо принаймні три інші можливості долучитися до тематичних кампаній — та виграти сувеніри чи призи:

1. Наразі, до 15 травня, в українській Вікіпедії триває «Тиждень здорового довкілля 2022» — кампанія, присвячена створенню та покращенню статей на теми зміни клімату, забруднення навколишнього середовища та біорізноманіття. Він є частиною міжнародного марафону WikiForHumanRights («ВікіЗаПраваЛюдини»), який організовують Фонд Вікімедіа та Рада ООН з прав людини. Усі активні учасники й учасниці можуть отримати офіційні сертифікати участі, а автори найкращих статей — цінні призи.

2. Улітку ми проведемо тематичну кампанію із ілюстрування Вікіпедії світлинами української природи, поданими на фотоконкурс «Вікі любить Землю» в минулі роки. Для активних учасників та учасниць будуть передбачені призи та сувеніри. Стежте за анонсами у наших соцмережах (Facebook, Instagram).

3. Конкурс «Вікі любить Землю» є міжнародним, і кілька десятків країн проведуть свої локальні конкурси. Якщо ви маєте світлини пам’яток природи з інших країн, можете брати участь у їхніх конкурсах — і змагатися за місцеві та міжнародні призи. Як і минулого року, періодом міжнародного конкурсу є 1 травня — 31 липня; кожна країна визначає свою тривалість у цих межах. Шукайте повний список країн-учасниць на сторінці за посиланням. Список оновлюватиметься, адже місцеві організатори можуть приєднатися до конкурсу пізніше, тож перевіряйте його періодично, якщо цікавить якась конкретна країна чи країни.

Окрім цього, ми відкриті до інших пропозицій проєктів та партнерств. Наприклад, ми можемо організувати безкоштовний тренінг чи консультацію щодо завантаження фотографій до Вікісховища для індивідуальних адміністрацій об’єктів ПЗФ України або місцевих органів влади. Пишіть нам із запитами й ідеями за адресою wle@wikimedia.org.ua

Що далі з фотоконкурсом

Ми віримо, що рішення не проводити конкурс у 2022 році — це лише вимушена пауза, а після перемоги України у війні з російськими окупантами конкурс повернеться. Тож сподіваємося провести його уже в 2023 році, якщо це дозволить ситуація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *