Анонси

Долучайтеся до ілюстрування української природи у Вікіпедії та Вікіданих

Сьогодні розпочався Місячник ілюстрування української природи. Ця тематична кампанія триватиме з 5 липня до 5 серпня 2022 року. Її проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

Місячник ілюстрування української природи — це проєкт, присвячений ілюструванню української Вікіпедії та Вікіданих світлинами, завантаженими за вісім років проведення української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю».

З 2013 року у межах цього конкурсу учасники та учасниці завантажили на Вікісховище майже 115 тисяч світлин пам’яток природи України. Багато з них ще не знайшли свого місця на відповідних сторінках Вікіпедії.

Цьогоріч через повномасштабне російське вторгнення «Вікі любить Землю» в Україні не проводиться. Натомість організатори конкурсу запрошують сконцентруватися на ілюструванні Вікіпедії та її сестринського проєкту — Вікіданих.

Як долучитися

Долучитися до кампанії можуть усі зареєстровані користувачі та користувачки Вікіпедії. Для цього:

  • проілюструйте принаймні одну статтю української Вікіпедії чи один елемент Вікіданих фотографією з конкурсу «Вікі любить Землю»;
  • додайте себе у розділ «Учасники та внесок» на сторінці проєкту;
  • регулярно додавайте свій внесок у той розділ згідно із системою балів.

У цій кампанії беруть участь лише фотографії з української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю». Поради щодо того, які світлини взяти до ілюстрування та яким статтям не вистачає зображень, читайте на сторінці проєкту.

Також на сторінці проєкту у Вікіпедії ви знайдете покрокові інструкції із того, як додати фото до Вікіпедії та Вікіданих.

Призи для переможців

За результатами кампанії 15 найактивніших учасників та учасниць конкурсу отримають цінні призи від організаторів — сертифікати інтернет-магазинів. Усі учасники й учасниці також зможуть отримати офіційний сертифікат участі від «Вікімедіа Україна».

Активність учасників та учасниць буде визначатися за системою балів, яка детально описана на сторінці проєкту.

Паралельно з Місячником ілюстрування української природи у Вікіпедії триває міжнародна кампанія «Wikipedia Pages Wanting Photos 2022», у якій ви теж можете поборотися за цінні призи. Для цього додавайте гештег #WPWP у опис редагування.

Поради з ілюстрування

Мета ілюстрування — покращити розуміння читачем предмета статті завдяки додаванню зображень людей, речей, діяльності чи концепцій, описаних у статті. Відповідний аспект зображення має бути чітким і центральним. Зображення мають бути значущими і релевантними для контексту теми, а не просто декоративними.

Не додавайте багато схожих фото одного об’єкта (якщо тільки це не різні ракурси). Також варто підписувати світлини: що саме там зображено, який ракурс, рік фотографування. Важливо, щоб у статтях були не тільки світлини, а був і супровідний текст, щоб статті не перетворювалися на галереї. 

Використовуйте зображення якнайвищої доступної якості. Низькоякісні зображення — темні чи розмиті; із замалим, прихованим чи неоднозначним предметом; і так далі — не мають використовуватися, за винятком особливої потреби.

Уважно поміркуйте над тим, які зображення найкраще ілюструють предмет статті. Пам’ятайте, що Вікіпедія — не колекція посилань, зображень чи мультимедійних файлів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *