Новини / News

Оголошено переможців міжнародного «Вікі любить Землю 2020»

Унікальні заповідні території, різноманітна флора та фауна з усього світу — на переможних фото міжнародного «Вікі любить Землю». До топ-15 міжнародних переможців увійшло і одне фото з України. Розповідаємо про результати міжнародного конкурсу. 

«Вікі любить Землю» —  найбільший міжнародний фотоконкурс,  присвячений природним пам’яткам. Традиційно прийом робіт проходить у травні, однак цього року через пандемію деякі країни доєднувалися пізніше — у червні чи липні. Незважаючи на виклики, понад 9 тисяч учасників та учасниць завантажили понад 106 тисяч фотографій.

Від Бразилії до Індонезії — загалом 34 країни з Азії, Африки, Європи і Америки провели конкурси місцевого рівня у 2020 році. Сім країн вперше долучились до конкурсу: Білорусь, Болівія, Ірландія, Гвінея, Кенія, Руанда, Туреччина.

Україна, яка започаткувала конкурс  у 2013 році, також традиційно брала участь. Український конкурс цьогоріч завершився із рекордними результатами — майже 500 учасників та учасниць завантажили понад 20 тисяч фотографій.

До команди міжнародного журі на оцінку потрапило 340 фотографій, які стали найкращими в своїх країнах. Фотографії, що в сумі отримали найвищі бали, увійшли до міжнародного топ-15 «Wiki Loves Earth».

Перше місце

Фото користувача Touhid biplob, CC BY-SA 4.0

Перше місце у міжнародному конкурсі цього року здобуло фото трьох сіроголових шпаків (Sturnus malabaricus) на кораловому дереві (Erythrina variegata) у Національному парку Сатчарі, Бангладеш. Воно привернуло увагу журі композицією, відчуттям руху, деталями та насиченими кольорами. Автор взяв участь у конкурсі вперше та планує і надалі завантажувати світлини природних пам’яток своєї країни.

Друге місце

Фото користувача Luca Casale, CC BY-SA 4.0

Ця світлина переносить нас до басейну річки По в Італії. Міжнародне журі підкреслило, що фото вдало ілюструє вид і його повсякденне життя. Тепер ми знаємо, як птах рибалочка блакитний (Alcedo atthis) полює у воді!

Третє місце

Фото користувача Nawas Sharif, CC BY-SA 4.0

Ліс Ратаргул — це єдиний болотний ліс в Бангладеші та один з небагатьох прісноводних болотних лісів у світі. Міжнародне журі звернуло увагу на вражаюче сонячне світло та відображення у воді, що чудово передає атмосферу цього місця.

Четверте місце

Фото користувача Senthiaathavan, CC BY-SA 4.0

«Немовлята завжди дають надію», — так прокоментував цю світлину член міжнародного журі, і ми не можемо не погодитись. На фото зображене дитинча лангура чубатого (Trachypithecus pileatus) в національному парку Яла, Шрі-Ланка.

П’яте місце

Фото користувача Gurazuru, CC BY-SA 4.0

Фото зображує вапнякові утворення біля вершини гори Апі в національному парку Гунунг-Мулу, область Мірі, Саравак, Малайзія. Це об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО на малайзійському Борнео, відомий своїми особливими вершинами та печерами. Це найбільш вивчений тропічний карстовий район у світі, що має 295 км досліджених печер, де мешкають мільйони кажанів та саланганів.

Шосте місце

Фото користувача Ruchapong deemak, CC BY-SA 4.0

Автор сфотографував малайську сову, яку також називають орлиною совою, в національному парку Као Яй, Таїланд. Створений в 1962 році, це перший національний парк Таїланду та третій за величиною національний парк у країні. Світлина ілюструє природне середовище існування виду — тропічний вологий низинний ліс.

Сьоме місце

Фото користувача Md Mehedi hasan456, CC BY-SA 4.0

Червонохвоста куфія (Trimeresurus erythrurus), змія родини гадюкових, коли атакує свою жертву. Фотограф мусив докласти чимало зусиль, щоб дочекатись потрібного моменту в заповіднику Сундарбан, Бангладеш.

Восьме місце

Фото користувача Michael Angelo Luna, CC BY-SA 4.0

Автор зловив прекрасну мить у природному парку вулкану Тааль, Філіппіни. Він відвідав це місце через 2 дні після виверження вулкану, щоб задокументувати місцевих жителів, які живуть поблизу. «Їх життя залежить від природних ресурсів та туризму, на які впливає вулкан і озеро поблизу. Яким би небезпечним не був вулкан, він приносить для планети важливі речі, такі як атмосферне охолодження та удобрення земель, тому його слід захищати, від нього залежить багато життів», — коментує фотограф.

Дев’яте місце

Фото Сергія Мірошника, CC BY-SA 4.0

Дев’яте місце в конкурсі отримало фото з України — світлина Сергія Мірошника, що зображує бабку жовту (Sympetrum flaveolum) в парку Пуща-Водиця, Київ. Міжнародне журі відзначило красу кольорів цієї світлини. Вона посіла перше місце в українському ВЛЗ та вже ілюструє статтю про вид у Вікіпедії.

У фінальний раунд міжнародного оцінювання потрапило ще одне фото Сергія, яке посіло 39-те місце.

Десяте місце

Фото користувачки NadezhdaKhaustova, CC BY-SA 4.0

Лисиця руда (Vulpes vulpes) обрала захоплююче місце для відпочинку — камінь біля вулкану Вілючик, що входить до природного парку Південно-Камчатський природний парк . Це стратовулкан у південній частині півострова Камчатка, Росія.

Одинадцяте місце

Фото користувача Daniel Msirikale, CC BY-SA 4.0

Ол Дойньо Ленгай, «Божа гора» на мові масаї, є діючим вулканом, розташованим у рифті Грегорі, на півдні від озера Натрон, регіон Аруша в Танзанії. Це єдиний діючий вулкан, що вивергає натрокарбонатитову лаву. Фотографія зображує приголомшливий вид на вулкан та озеро поблизу.

Дванадцяте місце

Фото by Lucas Rosado Mendonça, CC BY-SA 4.0

Тринадцяте місце

Фото користувача Hwbund, CC BY-SA 4.0

Національний парк Капарао був створений в 1961 році для захисту гір Капарао, розташованих на кордоні між штатами Мінас-Жерайс та Еспіріто-Санту в Бразилії. Ця світлина детально ілюструє місцевий вид земноводних жаб Aplastodiscus arildae.

Чотирнадцяте місце

Фото користувача Andhika bayu nugraha, CC BY-SA 4.0

На цій фотографії зображена гора Бромо на заході сонця в національному парку Бромо-Тенггер-Семеру, Індонезія. Виглядає загадково, чи не так? 

П’ятнадцяте місце

Фото користувача Dipu ME-12, CC BY-SA 4.0

Ще один рибалочка блакитний у міжнародному топі Вікі любить Землю! Автор чудово зловив момент у Національному ботанічному саду Бангладешу. Фото дає нам змогу детально розглянути птаха, його розміри та кольори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *