Переможці

Магія дерев на переможних світлинах ще трьох регіонів

Перед вами — найкращі світлини Криму, Київської та Вінницької областей. Нагадуємо, що оголошення найкращих світлин конкурсу в цілому ще попереду.

Життя старого дерева
Новий Світ, м. Судак. Микола Хорошков, CC-BY-SA-4.0
Ботанічний заказник «Новий Світ» — природоохоронна територія в Криму, навколо селища міського типу Нового Світу. Площа 477 га. Заказник створено у 1974 році (раніше, з 1921 року — пам’ятка природи місцевого значення) в межах Судацького державного лісомисливського господарства. Охороняються реліктові породи дерев: сосна Станкевича, ялівець колючий і деревоподібний, занесених до Червоної книги України. Вік лісів — до 150—200 років.

Микола Хорошков вже втретє брав участь у конкурсі. У 2016 році його фото  Чорної гори у Карпатах  посіло третє місце серед десяти найкращих світлин конкурсу-2016  і п’яте місце у міжнародному етапі конкурсу.

У вранішньому серпанку. Парк "Олександрія". Біла Церква
У вранішньому серпанку. Парк «Олександрія». Віталій Шкляр, CC-BY-SA-4.0
Олександрія — державний дендрологічний парк Національної академії наук України. Розташований у північно-східній частині Правобережного лісостепу, за 80 км на південь від Києва на північно-західній околиці міста Біла Церква, на висоті 80 — 106 м над рівнем моря. Це найбільший (майже 300 га) архітектурно оформлений ландшафтний парк в Україні. Парк розташований на площі 297 гектарів на березі річки Рось. Площа декоративних водойм парку (ставки та р. Рось) становить 21 га. Загальна довжина алей і доріжок становить понад 20 км. Парк є зразком пейзажної паркової композиції, основу якої складають рослини, архітектурні споруди, скульптури, водна гладь річки Рось та ставків.

Віталій Шкляр бере участь у конкурсі вперше. А світлина з парку, але осіннього, перемагала у 2015 році.

Дубова алея в парку вінницької психіатричної лікарні P1320374
Дубова алея в парку вінницької психіатричної лікарні. Вадим Постернак, CC-BY-SA-4.0
Першою у рейтингу фотографій з Вінницької області стала знайома (як учасник конкурсу) алея у парку ім. О. І. Ющенка у Вінниці і знов в об’єктиві Вадима Постернака: світлина алеї у травні стала переможною в області за результатами конкурсу 2016 року. Територія парку оголошена природоохоронною на підставі рішень виконкому 1969 та 1972 років. Природоохоронна площа парку становить 15,0 га. Охоронним зобов’язанням парк переданий обласній психоневрологічній лікарні ім. О.І. Ющенка. З вулиці Пирогова до головного корпусу лікарні від центрального входу веде алея, яка виділяється клиновидними кронами пірамідальної тополі, серед якої зростає єдиний в області жіночий екземпляр. По обидва боки – декоративні насадження. Центральна алея перетинається трьома бічними.

УВАГА! Раді повідомити, що церемонія нагородження переможців відбудеться 7 жовтня у Національному науково-природничому музеї НАН України.

Див. також:

Використана інформація про об’єкти ПЗФ — зі статей Вікіпедії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *