Новини / NewsПереможціРезультатиСтатистика

Переможці спецномінації «Найкраща аерофотозйомка»

Цьогоріч в рамках української частини фотоконкурсу «Вікі любить Землю» третій рік поспіль проходила спецномінація «Найкраща аерофотозйомка». Вона включає світлини, зроблені із повітря — наприклад, із дрона чи квадрокоптера. У ній взяли участь 29 учасників, які завантажили 186 знімків природоохоронних територій.

Як і минулого року світлини з повітря водночас брали участь у якісній номінації конкурсу, тому деякі з цих світлин також перемогли у спецномінації «Найкраща світлина області» та увійшли до десятки найкращих фото конкурсу.

Усі світлини спецномінації журі оцінювали за 10-бальною шкалою у двох раундах. Цьогоріч до журі входили: 

Олексій Василюк — голова ГО «Українська природоохорона група», молодший науковий співробітник Відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології НАНУ. Автор понад 600 наукових та популярних публікацій про охорону природи, вікіпедист, учасник вікіекспедицій.

Андрій-Тарас Башта — науковець-еколог, старший науковий співробітник, кандидат біологічних наук. Працює у відділі екосистемології Інституту екології Карпат НАНУ. Автор близько 300 публікацій щодо біорізноманіття хребетних тварин та його збереження.

Вадим Манюк — еколог та краєзнавець. Кандидат біологічних наук, доцент ДНУ ім. Олеся Гончара. Засновник «Січеславського природознавчого клубу». Автор понад 150 наукових, навчально-методичних та науково-популярних публікацій з теорії та практики заповідної справи.

Представляємо вашій увазі 10 найкращих світлин спецномінації «Найкраща аерофотозйомка» української частини фотоконкурсу у 2021 році: 

Перше місце

Фото було зроблено у заповідному урочищі Аршиця у Карпатах в масиві Ґорґани. Ця світлина також стала найкращою у Івано-Франківській області.

«Хребет Аршиця це стрімкі схили з казковими стежками, що виводять до прихованих високогірних озер Західних Ґорґан. Та подорож була саме до цих озер – Росохан, Аршиця та Синевир» — розповів автор фотографії Андрій Чуяшенко.

Друге місце

Ділянка заповідника «Розточчя», на території якого було зроблено світлину, у 2017 році була включена до світової спадщини ЮНЕСКО. Це фото також стало найкращим у Львівській області.

«Виявляється наші зимові озера можуть бути неймовірно гарними, й не потрібно їхати на інший кінець світу. Коли показувала фото друзям, то спершу всі запитували, що ж це таке під мікроскопом. Але це фото з висоти квадрокоптера, і з землі ці дивні візерунки не помітні» — розповіла про цю світлину Анна Палюх.

Третє місце

Третє місце посіла серія світлин Андрія Чуяшенка, зроблених на Ірдинському болоті — гідрологічному заказнику місцевого значення в Черкаському і Смілянському районах Черкаської області.

«Ірдинь для мене є місцем, що не перестає дивувати, воно настільки живе, цікаве й незвичне, а головне — зовсім не в’яжеться з картиною, що розуміється під словом “болото”. Тут дуже легко зрозуміти наскільки мало знаєш про природу і як багато ще чекає попереду» — розповів автор світлн Андрій Чуяшенко

Четверте місце

Фото було зроблено над ландшафтним заказником «Мезинська Швейцарія». Він розташований у межах Коропського району Чернігівської області.

П’яте місце

Панорама була зроблена над територією ландшафтного парку «Прип’ять-Стохід» у Зарічненському районі Рівненської області. Це фото також стало найкращим у якісній номінації «Вікі любить Землю» 2021.

«Одне з моїх улюблених місць спокою — це Прип’ять-Стохід. Для себе відкрила його минулого року: затишний і мальовничий куточок природи з мінімальною кількістю людей! І вже другий рік поспіль, влітку, беремо байдарку, ночуємо у наметах й мандруємо меандрами Прип’яті і Стоходу. А найгарніше меандри виглядають на світанку з висоти», — поділилася авторка світлини Аня Палюх.

6—8 місце

«Міжрічинський» регіональний ландшафтний парк — найбільший регіональний ландшафтний парк в Україні, розташований у південно-західній частині Чернігівської області. Саме над ним було зроблено цю світлину.

6—8 місце

Аерофото боліт та соснового лісу було зроблено над територією національного природного парку «Слобожанський», який знаходиться у Краснокутському районі Харківської області.

6—8 місце

Це аерофото було зроблено над ландшафтним заказником «Мезинська Швейцарія». Він розташований у межах Коропського району Чернігівської області.

9—10 місце

Урочище «Лутава» — ландшафтний заказник місцевого значення, створений для збереження лісового масиву на лівобережжі Десни не території Чернігівської області.

9—10 місце

Заказник «Станіславський», де знаходиться балка «Байдиха» розташований на узбережжі та прилеглій акваторії Дніпровського лиману. Він поєднує у собі степові ділянки і мальовничі крутосхили Херсонщини. Це фото також стало найкращим у Херсонській області.

Переможці спецномінації отримають подарункові сертифікати інтернет-магазинів, а також сувеніри із символікою конкурсу. Учасник, який зайняв перше місце, додатково отримає сумку MB SM390-7RW від партнера номінації — українського представництва компанії Manfrotto.

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *