Новини / News

Найкращі світлини Києва у «Вікі любить Землю» 2019

У межах «Вікі любить Землю» 2019 року вже втретє відбулась спецномінація «Найкраще фото Києва». Ініціатори та партнери спецномінації — ГО «Друге життя» та Управління екології та природних ресурсів КМДА. Розповідаємо про переможців цієї спецномінації.

У рамках спецномінації для фотографій із Києва наші партнери обрали шість світлин із 1866 фотографій, поданих учасниками протягом конкурсного періоду у травні. Були обрані найкращі світлини у трьох категоріях — «Водний об’єкт Києва», «Птахи заповідних територій», «Найкраще фото заповідного Києва». Також ще три світлини отримали спеціальну відзнаку від Національного природного парку «Голосіївський».

Натхненники спеціальної номінації — співзасновник ГО «Друге життя» Андрій Хрутьба та директор НПП «Голосіївський» Вячеслав Потапенко — відвідали церемонію нагородження конкурсу, що відбулась 26 жовтня. Там вони представили результати спецномінації і нагородили призами авторів й авторок переможних світлин. «Для нас дуже важливо сказати “дякую” всім тим людям, які показують красу природи Києва. Саме тому і в наступному році ми обов’язково будемо ініціювати такі спецномінації. Певен, що і Управління екології, і нацпарк [«Голосіївський»] залюбки долучаться знов», розповів Андрій Хрутьба.

Вячеслав Потапенко і Андрій Хрутьба на церемонії нагородження «Вікі любить Землю» 2019
Автор фото: Roman Naumov, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Переможці спецномінації: туманний світанок, осінні кольори і «гострий зір»

Найкращим фото заповідного Києва стала світлина під назвою «Туманний світанок в урочищі Бобровня». Вона зображає схід сонця у заказнику «Урочище Бобровня», розташованомуза два кілометри нижче устя Десни у Деснянському районі — це лівий берег Києва, неподалік від житлового масиву Троєщина.

Автор фото Олександр Арендар (користувач Alex Arendar) уже не вперше бере участь у конкурсі, і цього року інша його світлина стала найкращою в Чернігівській області

Туманний світанок в урочищі Бобровня, найкраще фото заповідного Києва
Автор фото: Олександр Арендар, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

У номінації «Водний об’єкт Києва» перемогло фото користувачки Marianna Popova, зроблене  у 2018 році. На знімку бачимо «золоті кольори Голосіївського парку» — зокрема, осінню річка в парку.

«Золоті кольори Голосіївського парку», найкраще фото водного об’єкта Києва
Авторка фото: Marianna Popova, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкраща світлина номінації «Птахи заповідних територій» була зроблена у Київському зоопарку, який також є об’єктом природно-заповідного фонду. На фото зображений птах, схожий до беркута; особливо на світлині привертають увагу його пронизливі очі — мабуть, тому автор дав фотографії назву «Гострий зір».

«Гострий зір», найкраще фото птахів заповідних територій
Автор фото: Sergij Pylypenko, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Найкращі фото НПП «Голосіївський»

Наші партнери із НПП «Голосіївський» окремо відзначили три фотографії, зняті на території парку. Дві з них зробила учасниця конкурсу Natalie Yefimova: одна зображає паросток бука, показуючи, «з чого починається дерево».

Паросток бука у НПП «Голосіївський»
Авторка фото: Natalie Yefimova, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Друга фотографія цієї ж авторки уже знайома нам: вона була також визнана найкращим фото Києва в основній номінації та увійшла до топ-10 найкращих фотографій конкурсу. На фото «лісова малеча» — лісова миша.

«Знайомство з лісовою малечею»: миша в НПП «Голосііївський»
Авторка фото: Natalie Yefimova, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Інша світлина, відзначена НПП «Голосіївський», була зроблена на території «Пуща-Водиці», що теж входить до території парку. Ця фотографія також пасує під настрій осені: вона зображає осінній парк над ставом. Дякуємо авторці, користувачці Tonya Voznyuk, за фіксування цого моменту.

Осінній парк над ставом на території «Пуща-Водиці», НПП «Голосіївський»
Авторка фото: Tonya Voznyuk, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

Дивіться також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *