Новини / NewsПереможці

На світанку й до смеркання: найкращі фото Закарпатської та Івано-Франківської областей

До вашої уваги ще дві світлини, що перемогли у номінації «Найкраща фотографія області» у 2020 році.

Найкраще фото Закарпатської області

Знімок грозового ранку в Мармаросах, зроблений на території Карпатського біосферного заповідника, став найкращим серед інших цьогорічних фотографій, зроблених на заповідних територіях Закарпатської області. Автором фото є Мар’ян Винницький. 

Мар’ян уперше взяв участь у нашому фотозмаганні і подав єдине фото, яке й стало переможним.

«Наша група піднімалась на гору зустрічати сонце. Я планував познімати рододендрони в ранковому світлі. З заходу насувалась гроза. Краєвид мінявся з неймовірною швидкістю. Темні хмари насувались із-за спини, легкі промені сонця освітлювали гори. За мить почалась злива, били громовиці, пішов град. І все це в променях сонця. Важко передати гру світла, що відбувалась навколо. Обрав саме це фото, бо подумав, що серед багатьох красивих знімків цей буде особливим. Адже не завжди можна застати такий збіг природних явищ», — розповів автор найкращого фото.

Карпатський біосферний заповідник. Автор: Мар’ян Винницький, CC-BY-SA-4.0

Неймовірні краєвиди українських гір щороку займають призові місця у нашому конкурсі, а фото з Карпатського біосферного заповідника вже втретє стають найкращими у обласній номінації. 2019 року панорама Мармароського гірського масиву увійшла до ТОП-10 українського конкурсу.

Карпатський біосферний заповідник розташований у межах Рахівського, Тячівського, Хустського та Виноградівського районів Закарпатської області. Станом на 2019 рік площа заповідника становить 58 035,8 гектарів. Майже 90% території заповідника — це ліси (переважно праліси). У заповіднику відмічено 64 види рослин і 72 види тварин, занесених до Червоної книги МСОП і Червоної книги України, а також до Європейського Червоного списку. З 1992 року заповідник входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Загалом цього року 67 авторів подали на конкурс рекордну кількість фото — 956, на яких зображені 99 об’єктів ПЗФ Закарпатської області. За вісім років проведення «Вікі любить Землю» ми отримали знімки 190 об’єктів природно-заповідного фонду області із 468 наявних у списку конкурсу.

Найкраще фото Івано-Франківської області

Вражаюча вечірня панорама, яку зробив неодноразовий переможець «Вікі любить Землю» Сергій Рижков у Карпатському національному природному парку, цьогоріч стала найкращою світлиною Івано-Франківської області. Вже понад сто фоторобіт Сергія ілюструють сторінки вікіпедій різними мовами. 

«Сильна гроза і штормовий вітер під вечір почали вщухати. На заході хмари почали розступатися, і я швидко пішов з табору на зазделегіть обрану точку зйомки на Великих Кізлах. Позаду мене, на горі Шпиці, ще йшов дощ, який час від часу діставав і до мене. Ця панорама складена із 5 вертикальних кадрів. Складність зйомки полягала в тому, що небо дуже стрімко змінювалось і потрібно було встигнути, доки сонце знов не сховалось за хмарами», — розповів автор переможного фото.

До речі, фотографія світанку на вкритому квітами пагорбі у Карпатському національному природному парку у 2019 році посіла третє місце у десятці найкращих фото міжнародного етапу конкурсу.

Карпатський національний природний парк. Автор: Сергій Рижков, CC-BY-SA-4.0

Карпатський національний природний парк є першим і одним з найбільших в Україні національних природних парків. Його загальна площа становить 50 495,0 гектарів, з них у постійному користуванні — 38 322,0 гектари. Найважливішими об’єктами охорони парку є природні лісові, субальпійські та альпійські біогеоценози Чорногори, реліктові осередки сосни звичайної та кедрової, які збереглися на кам’янистих розсипах Чорногірського і Ґорґанського масивів, високогірні ландшафти з льодовиковими карами, валами і озерами льодовикового походження, цінні ботанічні, геолого-морфологічні пам’ятки.

За всі роки конкурсу «Вікі любить Землю» було сфотографовано 182 із загалом 526 об’єктів Івано-Франківської області. А у 2020 році 69 авторів подали на конкурс 1085 знімків 63 природних пам’яток регіону.

Дивіться всі роботи Сергія Рижкова за посиланням. 

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *