Новини / News

Дивовижні простори Донбасу: найкращі фото Донецької та Луганської областей

Сьогодні представляємо ще дві світлини, які отримали найвищі бали від журі конкурсу «Вікі любить Землю 2020» у обласній номінації.

Найкраще фото Донецької області

У Донецькій області найкращою стала фотографія пам’ятки природи — скелеподібного оголення верхньої крейди поблизу села Білокузьминівка та міста Краматорськ. Автором фото є Віталій Башкатов, цьогоріч він подав 60 якісних світлин на конкурс і вкотре отримав призове місце.

«Ця фотографія була зроблена під час подорожі групи людей з західної України на схід, щоб познайомитися з місцевими краєвидами. Я не міг не скористатися нагодою відвідати радні краї та разом з групою вирушив на схід. Виїзд до Білокузьминівської крейдяної скелі був майже спонтанний. Ще затемно група виїхала автобусом до Білокузьминівки. Ніхто не сподівався побачити щось дуже цікаве в степовій частині України, але ця місце не може лишити байдужим навіть найвибагливішого мандрівника. Феєрчниий світанок того ранку, прикрашений рожевим туманом в долині, подарував усім присутнім незабутні враження та став кульмінацією усієї нашої подорожі», — розповів Віталій.

Скелеподібне оголення верхньої крейди. Автор: Віталій Башкатов, CC-BY-SA-4.0

У 2015 та 2018 роках світлини, де зображені Білокузьминівські скелі, також ставали найкращими серед інших поданих фото ПЗФ Донецької області, а також двічі потрапляли у ТОП-10 нашого конкурсу.

Геологічна пам’ятка природи — скелеподібне оголення верхньої крейди, або Крейдяні Білокузьминівські скелі — розташована за 500 м від центру села Білокузьминівка Костянтинівського району Донецької області, за 15 км на схід від Краматорська. Заповідна площа становить 0,35 гектара. Породи складені крейдовими пластами з прожилками кременів верхньої крейди. Подивитися різноманітні світлини цієї пам’ятки природи можна у Вікісховищі за посиланням

На цьогорічний конкурс 30 авторів подали 840 світлин 67 природних територій Донецької області. За всі роки конкурсу вдалося отримати фото 94 об’єктів ПЗФ із 177, що внесені до державного реєстру.

Найкраще фото Луганської області

Найкращим знімком Луганщини журі визначило зимове фото пам’ятки природи Осинівська — мальовничого природного комплексу на високому правому березі річки Айдар. Автор фото — Андрій Шейко, що вперше цього року взяв участь у конкурсі.

Ботанічна пам’ятка природи Осинівська. Автор: Андрій Шейко, CC-BY-SA-4.0

Вперше світлина саме цього природного об’єкту посіла призове місце у «Вікі любить Землю». Ботанічна пам’ятка природа Осинівська розташована в межах Старобільського району Луганської області, на північ від села Тев’яшеве. Її площа становить 116 гектарів. До складу комплексу входять лісові угруповання за участю берези. Також тут росте клен гостролистий, природні популяції котрого є рідкісними в Луганській області, та ліщина звичайна. У трав’яному покриві — рідкісні в Луганській області бореальні види: копитняк європейський та медунка темна. Тут трапляються рідкісні види, занесені до Червоної книги України — ковила Лессінга, ковила Залеського, ковила українська, ковила волосиста, волошка Талієва.

Учасники та учасниці «Вікі любить Землю» за всі роки конкурсу подали фото майже половини заповідних територій Луганської області — 102 із 207. У 2020 на конкурс надійшло 87 світлин, що зображають 28 об’єктів природно-заповідного фонду області.

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *