Новини / News

Птахи у кадрі: найкращі фото Рівненської, Тернопільської і Одеської областей

Серед величезної кількості світлин, поданих на конкурс, є не лише гори, ліси, річки та луки. Вікісховище також поповнилось багатьма фотографіями тварин-мешканців об’єктів природно-заповідного фонду, при чому різних тварин: чапель, жаб, крабів, коней і багатьох інших видів. Але найбільше було саме птахів і тому не дивно, що у трьох областях перемогли світлини з птахами.

Найкраще фото Рівненської області

У Рівненській області найбільше балів отримало фото двох хатніх сичів (Athene noctua). Так, їх саме два, хоча, на перший погляд, може здатися, що це один сич і його дзеркальне відображення. Мальовничу світлину зробив цього літа в ландшафтному заказнику «Соколині гори», неподалік Губківського замку, на Рівненщині учасник Петро Катеринич, дебютант конкурсу. Його внесок у конкурс — це 15 фото, переважно тварин, та одне відео. 

Хатні сичі (Athene noctua) в ландшафтному заказнику «Соколині гори». Автор: Петро Катеринич, CC-BY-SA-4.0

Як і всі інші види сов, хатні сичі є нічними тваринами, зустріти їх у світлий час доби складніше, ніж вночі. Вони поширені на всій території України та на більшій частині європейського континенту. Латинська назва цього виду, Athene noctua, дослівно означає «нічна Афіна», оскільки в міфології цю тварину пов’язують із давньогрецькою богинею мудрості Афіною.

«До Губківського замку я приїжджаю щороку. Це місце, де можна відчути поєднання історії та первинної сили природи. Фотографуванням птахів почав займатися від початку карантину, тому коли помітив цих дивовижних сичів, не зміг втриматися від спокуси зафіксувати їх. Для цього «прописався» на кілька днів у своєїх знайомих в селі Губків, що неподалік урочища. Кілька днів фотополювання не приносили бажаного результату, але, вивчивши поведінку і переміщення сичів, врешті мені вдалося вміймати саме той момент. Приблизно за сто метрів від Губківсього замку сичі присіли відпочити перед нічним полюванням. Промені вечірнього сонця, що якраз ховалося за лісовим кордоном Соколиних гір, переплелися з тінями лугових трав та створили чудове тло, що підкреслювало красу хатніх сичів. Налаштувавши відповідну світлосилу і зачаївши подих, зробив кілька вечірніх світлин. За кілька хвилин сонце остаточно поглинули кручі Соколиних гір», — розповідає в описі до світлини Петро Катеринич.

Статтю про «Соколині гори» у Вікіпедії уже ілюструє фото-переможець. Цей заказник розташований у Березнівському районі Рівненської області і є частиною Надслучанського регіонального ландшафтного парку. У «Соколиних горах» росте 77 видів рідкісних рослин, в тому числі види, занесені до Червоної книги України.

Найкраще фото Тернопільської області

Ще одне фото сови стало найкращим серед світлин, зроблених у ПЗФ Тернопільської області. Це дитинча вухатої сови (Asio otus), сфотографоване в лісовому заказнику «Дача Галілея». Фотографію зробив Андрій П’ятничка, який також вперше долучився до конкурсу, завантаживши дві світлини. Сподіваємось, Андрій братиме участь і в наступні роки та зробить ще більше якісних фотографій.

Сова вухата (Asio otus) в лісовому заказнику «Дача Галілея». Автор фото: Андрій П’ятничка, CC-BY-SA-4.0

Лісовий заказник «Дача Галілея» розташований в Чортківському і, частково, в Борщівському районі Тернопільської області. Там зростає багато рідкісних та екзотичних видів дерев: горіх чорний, горіх сірий, горіх маньчжурський, сосна чорна, сосна Веймутова, модрина європейська, модрина японська, ялиця біла. Мешкають такі тварини, як сарни, лисиці, борсуки, тхори чорні, лосі, підорлики великі. До статті про заказник також уже додано переможний знімок.

Найкраще фото Одеської області

Інший птах переміг в Одеській області. Це кулик-довгоніг (Himantopus himantopus), розміром з голуба та із непропорційно великими ногами. В Україні цей вид поширений, в основному, в дельтах річок та в лиманах. Фото зробив у Дунайському біосферному заповіднику в Одеській області, поблизу кордону із Румунією, фотограф Сергій Рижков, який вже не один рік бере участь у конкурсах «Вікі любить Землю» та «Вікі любить пам’ятки». Його світлина «Косарі в дельті Дунаю» перемогла в українській частині конкурсу «Вікі любить Землю» у 2017 році та посіла третє місце на загальносвітовому етапі.

Кулик-довгоніг (Himantopus himantopus) у Дунайському біосферному заповіднику. Автор: Сергій Рижков, CC-BY-SA-4.0

Серед ілюстрацій у статті про кулика-довгонога вже можна побачити знімок Сергія Рижкова. 

Дунайський біосферний заповідник, площею понад 50 тисяч гектарів, розташований в тому місці, де річка Дунай (друга найдовша річка в Європі) впадає в Чорне море. Він є частиною спільного українсько-румунського біосферного резервату «Дельта Дунаю». Цей біосферний заповідник може похвалитися своїм значним розмаїттям фауни, в тому числі і птахів: там водяться близько 300 видів птахів, що складає десь 70% всіх видів птахів, які можна знайти на території України.

«Знімати в Дунайському біосферному заповіднику я вирішив спонтанно. Цьому посприяв співробітник заповідника, хороший орнітолог та мій знайомий Максим Яковлєв. У підсумку я провів автономно 7 днів на острові Єрмаків, що в дельті Дунаю. За цей час я встиг дослідити місцевість, обрати точки зйомки та замаскувати свій спеціальний сховок для фотозйомки.

У сховок я приходив задовго до світанку і проводив в ньому по 4-5 годин, очікуючи поки птахи наблизяться до мене. За кілька днів птахи звикли до сховка і підходили вже упритул. Було надзвичайно захопливо спостерігати за дикими качками, які підходили прямо під стінки мого сховку. Окрім них, було ще чимало видів птахів, в тому числі і кулики-довгоноги. 

Не зважаючи на те, що птахів на острові було дуже багато, обрати точку зйомки було надзвичайно складно. На це в мене пішло майже чотири дні. Але найбільшим випробуванням була серпнева спека, адже запаси питної води були дуже обмежені», — розповів Сергій.

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

Використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *