Новини / NewsПереможці

Рідкісні квіти, каскади та діброва: переможці Полтавської, Кіровоградської і Житомирської областей

Сьогодні представляємо ще три світлини, які отримали найвищі бали від журі конкурсу «Вікі любить Землю 2020» у обласній номінації.

Найкраще фото Полтавської області

Найкращим у Полтавській області став знімок шафрану сітчастого на території Тарасенківського заказника у Оржицькому районі. Авторкою знімка є Оксана Козачкова, яка вперше цьогоріч взяла участь у конкурсі. 

Шафран сітчастий 2020
Ентомологічний заказник місцевого значення «Тарасенківський». Авторка: Оксана Козачкова, CC-BY-SA-4.0

Ентомологічний заказник місцевого значення «Тарасенківський», розташований неподалік автодороги Тарасівка — Оржиця, Оржицького району, входить до Нижньосульського національного природного парку. Загальна площа заказника 3 гектари. Тут відмічено 7 видів рослин, що занесені до Червоної книги України і 4 види регіонально рідкісних у Полтавській області. Зображений на фото шафран сітчастий — занесений до Червоної книги України в статусі «Неоцінений». Також у заказнику зустрічаються ковила Лессінга, ковила найкрасивіша, астрагал шерстиcтоквітковий, сон лучний, горицвіт весняний. Представниками регіонально рідкісних видів флори є проліска дволиста, півники карликові, гіацинт блідий, ряст порожнистий. Отже територія заказника у флористичному відношенні є цінною ділянкою Нижньосульського НПП, а деякі комахи виявлені у НПП трапляються лише на території заказника [1]. Проте поки що статті про Тарасенківський заказник у Вікіпедії немає.

За вісім років конкурсу учасники завантажили фото зі 211 територій природно-заповідного фонду Полтавщини, що становить трішки більше половини (53%) від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 394. Цьогоріч учасники подали 1256 фото 120 об’єктів, що є рекордним показником за увесь час існування конкурсу. За перемогу змагалися 51 учасник.

Найкраще фото Кіровоградської області

Серед фото природно-заповідного фонду Кіровоградщини журі обрало найкращим знімок, зроблений в урочищі Каскади в межах Маловисківського району. Автором фото є Олександр Ткаченко, який також долучився до фотозмагання вперше.

Каскади 5
Урочище «Каскади». Автор: Олександр Ткаченко, CC-BY-SA-4.0

«В урочище ми поїхали з друзями на травневі свята з наметами. І звісно ж, почався дощ. Відвідувачі розійшлися, тому вдалося сфотографувати об’єкт без людей. Урочище розташоване на віддалі від населених пунктів, ми йшли кілометрів 5 пішки від станції Капустине. Мабуть, ця віддаленість від цивілізації та недоступність і робить його таким привабливим, на відміну від тих же Буків», — прокоментував Олександр Ткаченко.

Фото цієї геологічної пам’ятки природи вперше посіло призове місце в обласній номінації. Урочище «Каскади» розташоване в долині річки Буки (права притока Плетеного Ташлика), на південний захід від села Злинка. Площа пам’ятки — 2,5 гектарів. Каскади є одним з небагатьох місць поширення природних водоспадів на Придніпровській височині та рівнинній частині України в цілому. Помилуватися різноманітними світлинами урочища можна за посиланням

Цього року 10 учасників завантажили 407 фото об’єктів ПЗФ Кіровоградської області. Загалом за вісім років конкурсу вдалося зібрати світлини 77 із загалом 223 природних парків, заказників, заповідників та інших природних територій, що перебувають під охороною держави. Більшість об’єктів ПЗФ області усе ще не представлені у Вікіпедії власними фото.

Найкраще фото Житомирської області

В Житомирській області найкращим стало вечірнє фото діброви у Древлянському заповіднику поблизу села Лозниця. Автором знімка є Павло Мокрицький. 

Вікова ацидофільна діброва в Древлянському заповіднику близ села Лозниця IMGP4847 IMGP4891-45-images
Діброва у природному заповіднику «Древлянський». Автор: Павло Мокрицький, CC-BY-SA-4.0

«Діброва цікава тим, що пов’язана з традиціями древлян — 11 вікових дубів ростуть колом на підвіщеній піщаній галявині, на якій в старі часи було кладовище. Тобто це типові поліські дуби-оберіги померлих душ. Знято надвечір третього дня веломандри «Древлянські закути», в рамках якої я шукаю цікавинки для Інтерактивного туристичного Атласу Житомирщини. Фотографія насправді є панорамою із 45 кадрів у три ряди. Я фотографував, коли місяць почав потроху підсвічувати цю галявину, але ще не засвітлював небо, і було можливо відзняти його ще зірковим. Всі дуби надранок було обміряно для іншого проекту, для якого я відшукую та переміряю вікові дерева Житомирщини. Один з дубів-оберегів наразі в аварійному стані, через стовбур, спалений вщент блискавкою. Інші в задовільному стані», — розповів Павло Мокрицький.

Природний заповідник «Древлянський» розташований у Народицькому районі, уздовж річки Уж та її правих приток — Лозниці, Ослова і Звіздалі. Площа заповідника становить 30872,84 гектари. Територія заповідника охоплює значні площі лісів, сильно забруднених радіонуклідами, тобто зони безумовного відселення. Природна флора заповідника налічує близько 800 видів судинних рослин, що складає близько 53 % флори Українського Полісся. На території зустрічаються 42 види ссавців, 188 видів птахів, 11 земноводних, 17 риб та інші представники тваринного світу. Стаття у Вікіпедії про цю цікаву територію природно-заповідного фонду потребує доповнення та покращення.

І до статистики. 232 фото 39 об’єктів природи Житомирської області 21 автор подав на цьогорічний конкурс «Вікі любить Землю». Відтепер 121 об’єкт ПЗФ області із 238 наявних у списках, має свої фото у Вікісховищі.

Всі фото поширюються на умовах ліцензії CC BY-SA 4.0.

[1] За інформацією: Берест З.Л., Галушка Ю.М., Клєстов М.Л. Створення заповідних об’єктів у балках для підтримання біорізноманіття в регіонах інтенсивного сільськогосподарського виробництва // Моніторинг та охорона біорізноманіття в Україні : Прикладні аспекти моніторингу та охорони біорізноманіття / Серія: «Conservation Biology in Ukraine». – Вип. 16.
Т. 3. – Київ; Чернівці : Друк Арт, 2020. – с. 298-301.

Використано інформацію зі статей Вікіпедії.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *